Φορείς της αλλαγής οι Σοσιαλιστές

Posted: 23 Νοεμβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πολιτική
Ετικέτες:
Φορείς της αλλαγής οι Σοσιαλιστές

Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής σήμερα που το σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρωινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στον Άγιο Δομίνικο.
Η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, που αναφέρθηκε, στις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.

Επίσης, τόνισε ότι βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις άλλες παραμέτρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν δεν ανακοπεί και αντίθετα συνεχιστεί η κρίση θα χειροτερέψουν οι περισσότεροι δείκτες.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει παγκόσμια αλληλεξάρτηση και όλοι μαζί μοιραζόμαστε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται άμεση δράση για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέργειας των πολιτικών των προοδευτικών δυνάμεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Αλλαγή στο «πράσινο»

Και αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τόνισε ότι καλό είναι να μπορέσει να γίνει συνεννόηση σε συγκεκριμένα θέματα και να μη μείνουμε σε γενικές αρχές.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι υπάρχουν διαφορές προτεραιοτήτων και ενδιαφερόντων μεταξύ των χωρών, κάτι το οποίο θεώρησε θεμιτό. Ενώ, αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό χάσμα Βορά – Νότου, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν υπεκφυγές για να αποφευχθεί η κοινή δράση. Αντίθετα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα (π.χ. φόρος του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινος φόρος κ.λπ).

Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν από τους προοδευτικούς και τους σοσιαλιστές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα είναι η πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν η γεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καλή δουλειά που έχει κάνει η αρμόδια επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή, επικεφαλής της οποίας είναι οι Ρικάρντο Λάγκος και Γκόραν Πέρσον, μια δουλειά, όπως είπε, που δείχνει το δρόμο για να φθάσουμε «από την οικονομία των υψηλών ρύπων, σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων».

Βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και στους ανέργους

Η οικονομική κρίση, η διατροφική κρίση, η ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση συνιστούν μεγάλες απειλές για τον πλανήτη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και συγκρούσεις σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ σημαντικές επιπτώσεις αυτών των κρίσεων στις υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες χτυπήθηκαν και από πανδημίες και επιβαρύνουν περισσότερο μια ήδη υπάρχουσα κρίση.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας τονίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά, το 2009 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 18 έως 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2007. Και σύμφωνα με ένα σενάριο, 200 εκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι γυναίκες και νέοι.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες», όπως χαρακτήρισε τις μεγάλες χώρες που επηρεάζουν περισσότερο τις αποφάσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν σε παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι απόλυτα δεσμευμένες να μην ανεχθούν την ανεργία, καθώς η εργασία είναι για τις δυνάμεις αυτές υψηλή προτεραιότητα.

Ζητούμενο η δημοκρατία

Επίσης, τόνισε, ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική κρίση έχει χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές δυνάμεις για να απομειώσουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ασφάλεια, το κράτος πρόνοιας και άλλα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία το εργατικό κίνημα κατέκτησε με πολλούς και μακρόχρονους αγώνες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Μάιο στη συνάντηση της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις θα πάνε καλά και η Σοσιαλιστική Διεθνής θα βοηθήσει όσο μπορεί στο μέτωπο αυτό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία, όπως είπε, ενδυνάμωσε τις προοπτικές για μία εποικοδομητική παγκόσμια συνεργασία. Υπήρξαν κάποια θετικά βήματα, ανέφερε, αλλά, όπως πρόσθεσε, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.

Αναφορά έκανε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Διεθνής πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της σε όσους ζουν σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα, υπογραμμίζοντας ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

Σχόλια
 1. Μόνο η αριστερές δυνάμεις χωρίς δογματισμό και μέσα από διάλογο και σύνθεση των αντιθέσεων μπορούν να προάγουν την κοινωνία, να οδηγήσουν στην προοδο τον κόσμο.

 2. Ο/Η Ενη Καπαζογλου λέει:

  Eτσι ακριβως ειναι. Τα σημαντικοτερα πραγματα ειναι και τα «απλουστερα».
  – η Δημοκρατια
  – η κοινωνικη δικαιοσυνη δηλαδη οχι χασμα μεταξυ πλουσιων και φτωχων
  – η παγκοσμια συνεργασια για την αντιμετωπιση της ανεργιας και
  – η περιβαλλοντικη κριση και η αντιμετωπιση της.

  Μονο ετσι θα μπορουσε να πει κανεις οτι αναπτυσσεται και προοδευει η παγκοσμια κοινωνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s