να ξαναδεί ο Χρυσοχοΐδης τις δηλώσεις περί ανωνυμίας

Posted: 19 Νοεμβρίου 2009 by admin in e-gov, Διαδίκτυο, Πολιτική, κυβέρνηση, opengov
Ετικέτες: ,

Θα πρέπει να ξαναδεί τις δηλώσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περί άρση της ανωνυμίας των blog, δεν μπορεί από την μια να δηλώνει υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και από την άλλη να λέει να υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποιο πρόσωπο.

Η πλειοψηφία των blogs [επώνυμα η ανώνυμα]  και το καθένα από την πλευρά του προσφέρουν ένα λιθαράκι στην διαμόρφωση άποψης γύρω από διάφορα θέματα.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να εμφανίζονται επώνυμα για διάφορους λόγους, όπως υπάρχουν και άλλοι που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να συκοφαντήσουν, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι και να νομοθετήσει η πολιτεία για την γενικότερη άρση της ανωνυμίας, ας βρει ένα τρόπο διαφορετικό, ας έρθει ο κ. Χρυσοχοΐδης σε επαφή με ανθρώπους που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ της ανωνυμίας. Στο τέλος ας κάνει και μια συζήτηση με τον κ. Λαμπρινίδη για να ακούσει και τις δικές του απόψεις είμαι σίγουρος ότι θα τον βοηθήσουν.

Άλλωστε και όπως αναφέρει και ο Νίκος Κοσσυφίδης

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παρακολούθηση της κίνησης στο Internet είναι εντελώς αναποτελεσματικό μέτρο, επιπλέον είναι άκρως επικίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που επικυρώθηκε πρόσφατα στο Ε.Κ. τόσο με την ομόφωνη στήριξη της έκθεσης Λαμπρινίδη, όσο και με τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν στο e-privacy directive ως μέρος της έκθεσης Harbour (που ήταν τμήμα του “τηλεπικοινωνιακού πακέτου“).

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδης

ΘΕΜΑ ΑΡΣΗΣ της ανωνυμίας των μπλογκ άνοιξε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είμαι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, άρα ο καθένας εφόσον βέβαια τηρεί τις προϋποθέσεις ότι είναι επώνυμος έχει μία ευθύνη απέναντι στον νόμο», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προτείνει την ύπαρξη για κάθε μπλογκ κάποιου υπευθύνου απέναντι στον νόμο. «Με τον νυν τρόπο λειτουργίας δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα καθημερινά, κατασυκοφαντώνται πολλές φορές άνθρωποι ή λέγονται και δίκαια πράγματα, τα οποία όμως δεν μπορεί να μην αναφέρονται σε κάποιο πρόσωπο και να μην υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποιο πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Σε όλον τον κόσμο τα μπλογκ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην Ελλάδα. Οι μπλόγκερ δηλαδή έχουν το δικαίωμα να χειρίζονται το μπλογκ τους ανώνυμα». Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί του Ίντερνετ και νομικοί.

Όπως προσθέτουν, εξ ορισμού όταν ανοίγει κανείς έναμπλογκ δεν του ζητείται το όνομά του παρά μόνο το emailτου. Ειδική νομοθεσία για τα μπλογκ δεν υπάρχει και ισχύει ό,τι ισχύει γενικά για τον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης, λένε δικηγόροι και επιστήμονες από τον χώρο του Ίντερνετ. Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αρθεί η ανωνυμία του μπλόγκερ είναι όταν έχει προβεί σε εγκληματικές ενέργειες.


Τότε οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν να αποκαλυφθεί το όνομά του. Πρακτική που ακολουθείται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

Σχόλια
  1. Ο/Η Κωνσταντίνος Καπενεκάκης λέει:

    Θα πρότεινα στον κύριο Χρυσοχοΐδη να σοβαρευτεί λιγάκι και να πάψει να ακολουθεί τις τακτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    Ήδη έπαψε η ανωνυμία στα κινητά. Θέλουν να την πάψουν και στο διαδίκτυο και έτσι οι μόνες απόψεις που θα ακούγονται θα είναι οι λογοκριμένες και αυτές των τηλεοπτικών καναλιών. Για να μην ξεχάσουμε τις εφημερίδες με τις ψευδείς ειδήσεις (Ερτογαν).

    Τεχνικές για τη διατήρηση της ανωνυμίας υπάρχουν χρησιμοποιώντας proxies και κρυπτογράφιση. Ας ελπίσουμε οτι η Δημοκρατία δεν θα καταλήξει έτσι ώστε να φανούν χρήσιμες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s