Μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα;

Posted: 12 Νοεμβρίου 2009 by admin in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , ,

Σε πονοκέφαλο για τα στελέχη του Συνασπισμού έχει μετατραπεί η σχέση μεταξύ του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, κ.Τσίπρα, να διερευνηθεί η δυνατότητα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Έντονη ήταν η αντίδραση όχι μόνο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που αρνείται να εξετάσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και από το λεγόμενο «Αριστερό Ρεύμα» που επίσης δε βλέπει με θετικό μάτι αυτή την πιθανότητα. Αποτέλεσμα των τάσεων αυτών ήταν η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ– χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος δε θα επιμείνει στην πρότασή του ή ότι η πρόταση αυτή δε μπορεί να ξανατεθεί προς συζήτηση από τη βάση του ΣΥΝ, για παράδειγμα με συλλογή υπογραφών.

Στην εισήγηση Τσίπρα αντέδρασαν κυρίως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη που επιθυμούν τη διατήρηση του ισχύοντος status και συναίνεσαν οι Δημήτρης Βίτσας, Τάσος Κορωνάκης, Ανδρέας Καρίτζης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απουσίαζε από τη συνεδίραση, ωστόσο με δηλώσεις του στο «Κόκκινο» κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη δημιουργία κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα συμμαχικό σχήμα» είπε χαρακτηριστικά. Τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα στήριξαν την πρόταση του Σπύρου Λυκούδη, η οποία στην ουσία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει ενιαίο κόμμα και να παραμείνει πολιτική συμμαχία.

Ανεξάρτητα, βέβαια, από τη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία, ο κ.Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή. Έτσι θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ότι θα ανοίξει η συζήτηση για τη μετεξέλιξη του σχήματος, και στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αλλά και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα εισηγηθεί τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που σταδιακά θα προετοιμάσει την πορεία επανίδρυσης του σχήματος στην προοπτική του ενιαίου φορέα.

ΤVXS.gr (BETA)

Σχόλια
  1. Ο/Η Marilu λέει:

    I really wish there were more arltices like this on the web.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s