Ένα «Govmeter» παρακολουθεί… το κυβερνητικό έργο

Posted: 10 Νοεμβρίου 2009 by admin in Διαδίκτυο, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Το «μάτι» του govmeter είναι στραμμένο στην κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νέο διαδικτυακό τόπο που έχει βάλει στόχο να κάνει αυτό που θεωρητικά είναι το έργο της βουλής. Να ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Σύνθημα της προσπάθειας «μπορούμε καλύτερα» και σκοπός η ενημέρωση του πολίτη γι’ αυτά που η κυβέρνηση κάνει και αυτά που δεν κάνει… Στο tvxs μιλούν η κα Σώτω Μητρόγλου και ο κος Κωνσταντίνος Αλεξάκος, μέλη της ομάδας του wegov.gr

Μια φορά κι έναν καιρό και πιο συγκεκριμένα το βράδυ των εκλογών της 4ης Ιουλίου μία παρέα πολιτών συναντήθηκε στο twitter. Εκεί αναφέρθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε ένα εργαλείο που θα μετράει τις υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά από την κυβέρνηση.

Η ιδέα βασίστηκε στο αντίστοιχο αμερικάνικο «Οbamameter» και πίσω του έχει συλλογική εργασία με τη συμμετοχή πολιτών διαφορετικών ειδικοτήτων και διαφορετικών απόψεων.

«Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Η πρώτη αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει στην Αμερική από ένα site που λέγεται politicalfacts.com, το οποίο έκανε μία αντίστοιχη προσπάθεια να κωδικοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ομπάμα και να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους. Αυτό που σαν εθελοντές θέλουμε να κάνουμε είναι, πέρνοντας σαν συμβόλαιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να τις κωδικοποιήσουμε και να δούμε την εξέλιξή τους» υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος.

«Εκεί είναι που πιστεύουμε ότι θα βασιστεί η αξιοπιστία του» δηλώνει στο tvxs η κα Σώτω Μητρόγλου – διαδικτυακά Sotomi – μέλος της ομάδας που ασχολείται με το project. «Ουσιαστικά είναι ένα site, το wegov.gr που μέσω αυτού προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα Κυβερνόμετρο. Είμαστε μία μεγάλη ομάδα, πολίτες, άτομα που βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Το ίντερνετ μας έχει βοηθήσει να επικοινωνήσουμε και να συνεννοηθούμε».

«Υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, δεν έχει σημασία το τι πρεσβεύει ο καθένας πολιτικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η αντικειμενική βάση που θέλουμε να δημιουργήσουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε το κυβερνητικό έργο», διευκρινίζει ο κος Αλεξάκος.

Οι ιθύνοντες του site έχουν συγκεντρώσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και παρακολουθούν τα στάδια της εξέλιξης και της προόδου που σημειώνονται σε κάθε μία από αυτές με το «Κυβερνόμετρο» (govmeter). Μέχρι στιγμής ελέγχονται 68 υποσχέσεις, μέχρι να προστεθούν κι άλλες…

«Το site δεν είναι 100% έτοιμο», τονίζει η κα Μητρόγλου. Αυτή τη στιγμή μία ομάδα ερευνά τα στάδια στα οποία βρίσκεται η υλοποίηση των διαφόρων προεκλογικών υποσχέσεων.

Το site δεν έχει σχολιαστικό χαρακτήρα. Έχει γίνει η προσπάθεια να κατασκευαστεί μία αντικειμενική κλίμακα για τα διάφορα στάδια υλοποίησης μίας δέσμευσης που αφορά στη διεκπεραίωση των δεσμεύσεων αυτών κι όχι σε ποιο βαθμό οι ίδιες ή η υλοποίηση τους είναι σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Τα στάδια διεκπεραίωσης είναι: «καμία ενέργεια», «σε εξέλιξη», «πάγωσε», «υλοποιήθηκε», «τροποποιήθηκε» και «δεν τηρήθηκε» και οι κατηγορίες στις οποίες μοιράζονται οι … υποσχέσεις είναι εξωτερική πολιτική, κοινωνικό κράτος, οικονομία, παιδεία – πολιτισμός, πολιτικό σύστημα και πράσινη ανάπτυξη.

«Αν γίνεται συζήτηση τοποθετούμε στη σχετική δέσμευση στο στάδιο της εξέλιξης. Αν παρθεί μία απόφαση, έχει δηλαδή ψηφιστεί, τότε τοποθετείται σε αυτές που έχουν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από το αν έγινε καλά ή όχι και από το κατά πόσον εφαρμόζεται. Ακόμη δεν έχουν ανέβει όλα τα στάδια» εξηγεί η κα Μητρόγλου.

Από τη δουλειά που μέχρι στιγμής έχει γίνει πάντως, το «Κυβερνόμετρο» μας ενημερώνει πως στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης – από τις οποίες 30 και πλέον έχουν ήδη περάσει – έχουν υλοποιηθεί δύο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις ενώ δέκα ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάτω από κάθε σχετικό πίνακα που μετρά την εξέλιξη της υλοποίησης κάθε κυβερνητικής υπόσχεσης υπάρχουν σχετικά links με πρόσθετες πηγές από εφημερίδες και ενημερωτικά site προκειμένου να μπορεί ο αναγνώστης να ενημερωθεί πιο αναλυτικά.

«Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και για την ομάδα που το υλοποιεί. Προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί. Πάνω από 40 άτομα, ασχολούνται ήδη με αυτό» υπογραμμίζει η κα Μητρόγλου.

Η σκέψη το site να γίνει διαδραστικό, με τους αναγνώστες να μπορούν να καταθέσουν τα σχόλιά τους, είναι κάτι που ενδιαφέρει την ομάδα του project. «Ο όγκος εργασίας που θα βγει για moderation, για να απαντηθούν ερωτήσεις, να τεθούν θέματα και να ανοίξει αυτή η προσπάθεια, θα χρειαστεί παραπάνω εθελοντές. Δεν μπορούμε ακόμη να ανταποκριθούμε, είναι όμως κάτι που σίγουρα μας ενδιαφέρει», τονίζει ο κος Αλεξάκος. Προς το παρόν πάντως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τα σχόλιά τους στο twitter.

Δείτε περισσότερα: http://govmeter.wegov.gr/

ΤVXS.gr (BETA)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s