Το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Posted: 10 Νοεμβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: ,

Οι προσλήψεις στο Δημόσιο μπαίνουν στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να δώσει προς διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, η θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στη στελέχωση του κράτους, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο «κύμα» ρυθμίσεων, προκειμένου το ζήτημα να κλείσει οριστικά. Σημείο-κλειδί στη διαδικασία η έγκριση των αλλαγών από το ΑΣΕΠ, αλλά και ο κομβικός ρόλος που θα παίξει η Ανεξάρτητη Αρχή στην επιλογή προσωπικού.

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου θα κρατήσει μία εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του freecity.gr, μία από τις βασικές καινοτομίες του νέου συστήματος προσλήψεων είναι η δημιουργία φορέα της κεντρικής διοίκησης, ο οποίος σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα «κατευθύνει» τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Δηλαδή, θα γίνεται ένας, κεντρικός διαγωνισμός κάθε χρόνο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου σε υπαλλήλους (θα έχει προηγηθεί σχετική καταγραφή και αξιολόγηση) και οι επιτυχόντες, στη λογική της επετηρίδας, θα καλούνται να στελεχώσουν τις κενές θέσεις χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων την υπηρεσία όπου διορίζονται ή ενδιαφέρονται να διοριστούν, αλλά θα τοποθετούνται σ’ αυτήν με επιλογή του φορέα αυτού (ανάλογα με τις ανάγκες) και του ΑΣΕΠ.

Επί παραδείγματι, δεν θα διαγωνίζονται – όπως σήμερα – για μια θέση στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά εάν η Διοίκηση και το ΑΣΕΠ κρίνουν ότι υπάρχουν κενά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κατευθύνονται εκεί.

Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, ο κ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε τα σενάρια των τελευταίων ημερών ότι δεν θα καταργηθεί πλήρως, αλλά θα επανεξεταστεί ως θεσμός. Στόχος είναι να μην ευνοούνται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στο Δημόσιο, αλλά να ξεκινούν από την ίδια βάση είτε με τους ανέργους είτε με τους συμβασιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Τρομακτικά, πάντως, ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών για το εύρος του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ που επικαλέστηκε ο κ. Ραγκούσης, το 2006 εργάζονταν στο Δημόσιο ούτε λίγο ούτε πολύ 706.336 άτομα, το 2007 724.896 και το 2008 735.294! Δηλαδή, πάνω από το 10% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού!

Όσον αφορά δε τους συμβασιούχους του Δημοσίου, το 2007 ήταν 96.114, το 2008 75.127 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 73.334.

Freecity.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s