η Ελλάδα είναι παρούσα

Posted: 31 Οκτωβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πολιτική, κυβέρνηση

Ελευθεροτυπία

Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στα διεθνή δρώμενα «με πρωτοβουλίες και δυναμισμό» έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα αξιοπιστία, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Κομισιόν υποδέχτηκε θετικά πρότασή του για υιοθέτηση του φόρου Τόμπιν, επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρόταση, την οποία υποστήριξαν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των «27» ηγετών. Όπως τόνισε, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά στη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική κρίση, ώστε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να εξελιχθούν σε ευκαιρία. Δεδομένου ότι η μετάβαση σε ένα πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο είναι δαπανηρή, πρότεινε την αξιολόγηση και στη συνέχεια χρησιμοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο φόρος Τόμπιν, αλλά και ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα και τα «πράσινα» ομόλογα.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι προωθεί από κοινού με τον Γκόρντον Μπράουν πρόταση για τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα της εργασίας, η οποία θα εξεταστεί επίσης από την Κομισιόν, εν όψει της Συνόδου του Δεκεμβρίου.

“Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της ύφεσης”¨υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ εκτίμησε ότι αναμένει αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στον δείκτη της ανεργίας. “Η Ελλάδα χρειάζεται το δικό της πακέτο τόνωσης που θα δώσει δουλειές στους νέους και θα βοηθήσει τα στρώματα που έχουν χαμηλούς μισθούς και συντάξεις” προσέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την διακοπή της προσπάθειας τόνωσης των οικονομιών.

Για την Τουρκία και την παράνομη μετανάστευση

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του στην πρόθεση της Τουρκίας να προσέλθει σε διάλογο με τις Βρυξέλλες, αλλά υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται και έργα. «Η λαθρομετανάστευση χρειάζεται συνεργασία, τα μηνύματα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα», σημείωσε. Όπως δήλωσε, η Άγκυρα πρέπει να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών, σε διμερές επίπεδο, αλλά και να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε. Πρόσθεσε, όμως, ότι και οι Βρυξέλλες πρέπει να βοηθήσουν στην Τουρκία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, εάν η τελευταία επιδείξει βούληση συνεργασίας. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρενοχλήσεις των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, FRONTEX, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση, μετέφερε στους υπόλοιπους ηγέτες των «27» την θέση ότι η εκρηκτική κατάσταση στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν διογκώνει το πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι η μετανάστευση αποτελεί απόρροια και της κλιματικής αλλαγής.

Για την επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκεύης

Σχολιάζοντας την ένοπλη επίθεση αγνώστων κατά αστυνομικών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρίσκει ενωμένη την ελληνική κοινωνία απέναντι στην τυφλή, δολοφονική βία, η οποία -τόνισε- σημαδεύει την ευνομία, αλλά και νέους εργαζόμενους, πολίτες ένστολους ή μη. «Όλοι μαζί και στοχευμένα μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον κύκλο αίματος», δήλωσε. Επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική γραμμή απέναντι στο φαινόμενο, είπε ότι απέναντι στη βία προτάσσει τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ζωή, οι ελευθερίες, αλλά και η περιουσία.

Σημείωσε ότι γεγονότα όπως εκείνο στην Αγία Παρασκεύη βλάπτουν τη χώρα μας διεθνώς.

Για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο και τη συνθήκη της Λισαβόνας

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή για το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κρατήσει η χώρα τον τομέα του περιβάλλοντος. Απέφυγε να αναφέρει τα ονόματα Ελλήνων που θα προταθούν για συμμετοχή στα όργανα της Ε.Ε.

Μιλώντας για τη συνθήκη της Λισαβόνας, τόνισε ότι θέτει τέλος στη μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο του υπάρχοντος. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ε.Ε. θα αποκτήσει μια διεθνή, υψηλή παρουσία, ενώ θα ενισχυθεί η δημοκρατική λειτουργία και η νομιμοποίηση των αποφάσεών της. Τέλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αμέσως μετά την επικύρωση από την Τσεχία της Συνθήκης.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Σχόλια
  1. Ο/Η sonafets λέει:

    Η κινητικότητα του κ.Παπανδρέου είναι θετική ένδειξη γιά την αναγκαία προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνούς παρουσίας της χώρας.Η πρωτο βουλία του Έλληνα πρωθυπουργούγιά την εισαγωγή του φόρου Τόμπιν στις διεθνείς συναλλαγές,είναι εξαιρετική καί ας ελπίσουμε ότι δεν έγινε γιά επικοινωνιακούς καί μόνον λόγους.Υποθέτω ότι έχει υπάρξει προετοιμασία γιά την προώθηση της πρότασης από συγκεκριμένες χώρες καί ευρωπαϊκές πο λιτικές δυνάμεις.Οι επιφυλάξεις προκύπτουν από την προχειρότητα που έδειξε η Ελλάδα στο πρόσφατο ταξίδι του κ.Παπανδρέου στην Κύπρο,όπου ούτε δημιουργήσαμε,ούτε αφήσαμε τις καλλίτερες εντυπώσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s