Η Ελλάδα επέστρεψε

Posted: 29 Οκτωβρίου 2009 by admin in Διεθνή, Παπανδρέου, Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία

Γ. Παπανδρέου: Οι προοδευτικές δυνάμεις στην υπηρεσία του πολίτη | Πολιτική | Ελευθεροτυπία

Την βεβαιότητά του ότι οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να δώσουν ξανά ελπίδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εργαζόμενοι με αλληλεγγύη και έγκαιρα, εξέφρασε απόψε από το βήμα του τακτικού Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στα σουηδικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του τα προσωπικά του συναισθήματα για την Σουηδία, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο δίνοντας μας εντολή για αλλαγές και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών» και προσθέτοντας ότι «είναι βαριά η ευθύνη μας για να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, θα τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί».

«Η Ελλάδα επέστρεψε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την «διεθνή» πλευρά μιας σειράς ζητημάτων, και προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι αλληλέγγυες ώστε να δημιουργηθούν προοδευτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να αναδειχθεί μια προοδευτική πολιτική ατζέντα με τον πολίτη στο επίκεντρο.

«Το ‘πρώτα ο πολίτης’ δεν είναι απλά ένα σύνθημα», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε όλους. Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος από την κρίση είναι το σημαντικότερο καθήκον, ενώ επέκρινε τις συντηρητικές κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύθηκαν την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πράσινη ανάπτυξη», που αποτελεί ως γνωστόν «πυλώνα» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία.

«Η κρίση είναι και μια ευκαιρία για αλλαγή» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είπε ότι σφάλλουν όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή βρίσκεται σε κρίση.

«Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουν κερδίσει στην Ελλάδα, την Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ το «κύμα» που δημιουργείται φθάνει ως την Σουηδία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αξίες μας και οι στόχοι μας συνιστούν απάντηση σε αυτό που ζητούν οι πολίτες».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s