Εγιναν λάθη στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη

Posted: 23 Οκτωβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Γ. Παπανδρέου: «Προγράμματα μαθητείας τα stage και όχι πελατειακών σκοπιμοτήτων»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την κατάργηση των stage, ως προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί «με πολιτικά και οικονομικά καρτέλ» ακόμη και αν αυτά έχουν έδρα στις… Βρυξέλλες.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως δεν θα υποκύψει στα «μαθήματα φιελεύθερης γυμναστικής» της Ε.Ε. Αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στο κόμμα επί κυβερνήσεων Σημίτη και χαιρέτισε την εκλογή προέδρου στη Ν. Δ από τη βάση.

Ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση των αλλαγών που επαγγέλεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, έθεσε τη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών, με τη συμμετοχή και τη συνευθύνη του πολίτη για την πορεία του τόπου. Εγγυητής σε αυτή την πορεία θα πρέπει, όπως είπε, να είναι το ΠΑΣΟΚ, που θα εμπνέει και δεν θα γίνει ο μεσάζοντας της κοινωνίας και της κυβέρνησης για την τακτοποίηση ρουσφετιών και… κολλητών.

«Κάναμε λάθος με το κόμμα στη διακυβέρνηση Σημίτη»

Για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε λάθος τη λειτουργία του κόμματος στην προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα παραμελήθηκε και «αφέθηκε να είναι ανενεργό ή ακόμα και υποχείριο του κρατισμού και της εξουσιολαγνείας». Συνέδεσε, μάλιστα, την κακή λειτουργία του κόμματος με την αποξένωση της κυβέρνησης από την κοινωνία.

Αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μεν την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση. Δαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει πάλι το ίδιο λάθος ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.

Το Κίνημα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θα παραμείνει, ένα εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Εμπρός ολοταχώς για τις μεταρρυθμίσεις»

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πρώτο μέλημά του είναι να ξεκινήσει άμεσα με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον «οδικό χάρτη» για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους .

Αναφερόμερνος στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυτοδιοικητική και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και κάλεσε το κόμμα να είναι «ετοιμοπόλεμο» για να υποστηρίξει τις αλλαγές.

«Ο λαός» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν μας έδωσε εντολή να διαχειριστούμε απλά την εξουσία, ή να αλλάξουμε μόνο τα πρόσωπα, αλλά ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα και να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης».

Επαναβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή των όσων έχει εξαγγείλει για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις πιέσεις στην Ε. Ε σημείωσε με νόημα ότι «ζούμε σε μια Ευρώπη και σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, όπου κυριαρχούν ακόμα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις».

Τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ για τη διόγκωση του ελείμματος, το οποίο για μία ακόμη φορά απέδωσε στις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου και την αδιαφάνεια.

«Εμβόλιο κατά του κομματισμού και της αναξιοκρατία»

Με ένα επίκαιρο όρο, αυτό του εμβολιασμού, έδωσε το στίγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για το…άρρωστο Δημόσιο. Πρώτη δουλειά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι «να καθιερώσουμε τη διαφάνεια παντού, με την πλήρη αλαλγή του τοπίου της πολιτικής και των θεσμών της χώρας, με προεξάρχουσε τις σχέσεις κράτους και πολίτη».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής, υπεραμύνθηκε μιας ανεξάρτητης πολιτικής εξουσίας που θα μπορεί να θέτει κάθε φορά το δημόσιο καλό, πάνω από την πελατειακή σκοπιμοτητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα, αρχής γενομένης από το Μέγαρο Μαξίμου και τη μείωση του αριθμού κατά 50%.

«Πρώτο δείγμα των τομών η κατάργηση των stage»

Tα stage, εφεξής, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου και εξήγγειλε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη, με πρώτο τέστ, όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο.

πηγή:  www.enet.gr

ολόκληρη η ομιλία του Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου εδώ

ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Ραγκούση πρώην γραμματέα και Υπουργού Εσωτερικών πλέον εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s