Ζητείται Αθεμπίγιο και για την “προίκα” των Μεσογειακών Αγώνων

Posted: 22 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες: , ,

από το blog για τους Μεσογειακούς του 2013 που θα γίνουν στην Λάρισα και στον Βόλο

mesogeiakoi

ο… ιδιαίτερα «επιτυχημένο μοντέλο» του 2004, όταν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν στο «παρά πέντε», φαίνεται ότι ακολουθείται και για τους 17ους Μεσογειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα το 2013, με τις απαραίτητες μελέτες να μην έχουν καν ξεκινήσει…

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Dimand, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος στο πλαίσιο του συνεδρίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo, «μόλις τρία χρόνια πριν από τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα». Η μόνη αθλητική εγκατάσταση που προχωράει είναι το νέο αθλητικό κέντρο Λάρισας, επιφάνειας 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, του οποίου, όμως, η υλοποίηση δεν γίνεται από το ελληνικό δημόσιο.

Χαρακτηριστική της «πολιτικής» που (δεν) εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και που απειλεί το μέλλον της δεύτερης σε μέγεθος αθλητικής διοργάνωσης μετά την Ολυμπιάδα του 2004, είναι η περίπτωση της επένδυσης, ύψους 110 εκατ. ευρώ, στις εγκαταστάσεις Κανόε Καγιάκ του Ελληνικού.

Όπως σημείωσε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής της «Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού Α.Ε.», κ. Δημήτρης Βέλλιος, η παραχωρησιούχος ένωση εταιρειών J&P Άβαξ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΒΙΟΤΕΡ-Corfu Waterpark (που έχει συστήσει την Πάρκα Αναψυχής & Αθλητισμού) από τη στιγμή που υπέγραψε τη σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Η σύμβαση με την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. προέβλεπε τη γρήγορη ανάπτυξη μίας νομοθετικά κατοχυρωμένης επένδυσης που θα δημιουργούσε 1.000 θέσεις εργασίας. Η εικόνα, ωστόσο, του “one stop shop” που είχε δημιουργήσει η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 γκρεμίστηκε, με την λήξη των Αγώνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέλλιος.

Στην πραγματικότητα, η «Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού Α.Ε.» αν και είχε υποβάλει μία «πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα» μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτή εγκρίθηκε μετά από… περίπου 520 μέρες. «Ένα χρόνο, αφότου είχαμε καταθέσει την αρχική μελέτη, τον Απρίλιο του 2008, κληθήκαμε να καταθέσουμε συμπληρωματική ΜΠΕ, ενώ κατά τον έλεγχο του φακέλου διαπιστώσαμε παντελή έλλειψη συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και όλα αυτά, όταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η περίοδος έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες» εξηγεί ο κ. Βέλλιος.

Στη συνέχεια, η παραχωρησιούχος ένωση εταιρειών είχε να αντιμετωπίσει τη ναρκοθετημένη διαδικασία της έκδοσης άδειας δόμησης και κατ’ εξακολούθηση την αρμόδια για τα ολυμπιακά ακίνητα πολεοδομική αρχή που προ των Ολυμπιακών Αγώνων διακρινόταν για «την ταχύτητα αδειοδοτήσεων των ολυμπιακών κτηρίων». «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα, συσκέψεις, γνωμοδοτήσεις που έπρεπε να επιλύσουμε» περιγράφει ο κ. Βέλλιος.

Ως αποτέλεσμα, η μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Κανόε Καγιάκ σε πρότυπο υδροπάρκο – θεματικό πάρκο – κέντρο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων παραμένει στα χαρτιά, ενώ οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την επένδυση έχουν επενδύσει ήδη 20 εκατ. ευρώ για μισθώματα, μελέτες και αγορά εξοπλισμού. Από την πλευρά του, το δημόσιο εισπράττει μισθώματα σύμφωνα με τις συμβάσεις, ενώ έχει απαλλαχτεί από το κόστος συντήρησης και φύλαξης της εγκατάστασης, το οποίο ανέρχεται στα 2,63 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο λόγος για τον οποίο δεν ξεκινούν ούτε καν οι πρόδρομες εργασίες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων Κανόε Καγιάκ είναι η μη θέσπιση διευκρινιστική νομοθετική ρύθμιση, την οποία, μάλιστα, έχουν ζητήσει αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού δημοσίου.

«Αποτελεί κοινωνική οφειλή η έγκριση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων για την υλοποίηση της επένδυσης που θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Βέλλιος.

πηγή: http://www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s