Πιο ελαστικά τα κριτήρια για δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Posted: 20 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: , ,

Στόχος «το φιλί της ζωής» σε 500.000 μικρομεσαίους μέχρι να φανεί ανάκαμψη.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το ΤΕΜΠΜΕ στον νέο σχεδιασμό για τη ρευστότητα στην αγορά, που εκπονεί η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Σχεδιάζεται η ευρεία επέκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια των επιχειρήσεων κάθε είδους, από κεφάλαιο κίνησης μέχρι επενδυτικό-βιομηχανικό. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, όπως π.χ. η κερδοφορία, και να αντικατασταθούν από πιστοποίηση βιωσιμότητας, την οποία μπορεί να εκδίδει και η δανειοδοτούσα τράπεζα. Κατά τα άλλα στο νομοσχέδιο θα προβλέπέται το πάγωμα της αποπληρωμής δανείων για έναν χρόνο σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Σημαντικό ζητούμενο είναι να υπάρξει φρέσκο χρήμα στην αγορά και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες αλλά έχουν πληγεί σφόδρα από την κρίση και την κακή ψυχολογία των καταναλωτών. Με το «άπλωμα» των προϋποθέσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για εγγύηση δανείων μικρών επιχειρήσεων, υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα προγράμματα εγγύησης τραπεζικών δανείων και ουσιαστικά θα πάρουν παράταση μέχρι να περάσει ο τυφώνας της κρίσης. Προβλέπεται επίσης: το πάγωμα για ένα χρόνο των δανείων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα, η αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πιο ελαστικός «Τειρεσίας»- αλλά μόνο για επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες θα είναι το πρώτο που θα έρθει προς ψήφιση στις 5 Νοεμβρίου από τη νέα κυβέρνηση. Παραλλήλως θα προωθηθεί ως δεύτερη κίνηση η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία του καταναλωτή και για τη ρύθμιση των σχέσεων με τις τράπεζες, ενώ υπάρχει η σκέψη- εάν έρθουν «βολικά» οι χρονικές προθεσμίες- τα δύο νομοσχέδια να ενοποιηθούν.

Ωστόσο, όλο αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυρίας Κατσέλη πρέπει να στηριχθεί σε μια ισχυρή ομάδα τεχνοκρατών, οι οποίοι θα επιλεγούν στο επόμενο διάστημα και προφανώς θα χρειαστούν χρόνο για να ενημερωθούν και να ξεκινήσουν. Αυτή την εβδομάδα, ή το πολύ την επομένη, θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς, εν συνεχεία θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τους διοικητές των ΔΕΚΟ οι οποίες υπάγονται στην κυρία Κατσέλη (από τον ΟΛΠ, το ΤΕΜΠΜΕ, το ΙΓΜΕ και τον ΕΟΜΜΕΧ ως τον ΟΒΙ και τις κεντρικές αγορές και το Ταμείο Λαϊκών Αγορών), ενώ εν συνεχεία θα προκηρυχθούν και οι θέσεις των γενικών διευθυντών. Συνεπώς, περί τα Χριστούγεννα, όλο το κρίσιμο επιτελείο του υπουργείου θα αποτελείται από ανθρώπους «φρέσκους» στις θέσεις τους, οι οποίοι θα χρειάζονται ενημέρωση όσες ικανότητες κι αν διαθέτουν, ενώ οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν δεν θα επιδέχονται καθυστερήσεων και αναβολών.

Αυτός ο χρονικός συνδυασμός ενημέρωσης και αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι αποτελεί και τον βασικό «πονοκέφαλο» της υπουργού Οικονομίας.

Στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες θα προβλέπεται η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης με την τράπεζα αρχικά, ώστε να λυθούν και τα χέρια των τραπεζικών. Εν συνεχεία θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής του δανειολήπτη στη Δικαιοσύνη για να κερδίσει με βάση δικαστική απόφαση ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του δανείου, είτε αυτό είναι στεγαστικό (εκεί παίζεται και το δράμα, αφού τα ποσά είναι υψηλά) είτε επιχειρηματικό-βιοτεχνικό-επισκευαστικό-αυτοκινήτου- στα οποία παρατηρείται το «σημείο μηδέν» για τους ίδιους τους τραπεζίτες, αφού υπάρχουν χιλιάδες τέτοια δάνεια των 20.000 ως 80.000 ευρώ που δεν εξυπηρετούνται και ανησυχούν σφόδρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών με βάση τη δικαστική απόφαση θα γίνεται με την καταβολή του 10% ως 20% της συνολικής οφειλής και με χρόνο πληρωμής που θα καθορίζεται από το δικαστήριο, με πιθανότερη την πενταετία. Στον οφειλέτη θα χαρίζονται πιθανότατα οι ανατοκισμοί. Οποιος ενταχθεί στη ρύθμιση για στεγαστικό πρώτης κατοικίας θα προστατεύει το σπίτι του από κατάσχεση, αρκεί να μην έχει αποκτήσει εν τω μεταξύ και δεύτερη κατοικία. Σε έκτακτες περιπτώσεις μακρόχρονης (πάνω από δύο χρόνια) ανεργίας του βασικού οφειλέτη, ή σοβαρής ασθένειας, ή αποδεδειγμένης αδυναμίας, η δικαστική απόφαση θα προβλέπει ως και απαλλαγή από τα χρέη, κάτι που πάντως θα είναι σπάνιο.

Στο νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή (που είναι μεν ξεχωριστό, αλλά πιθανόν να ενοποιηθεί με αυτό για τους δανειολήπτες) θα προβλέπεται η κατάργηση του ανατοκισμού στις καθυστερούμενες δόσεις των πιστωτικών καρτών και στις λεγόμενες «κρυφές» χρεώσεις που αυξάνουν τη μηνιαία δόση καταβολής.

πηγή: Το Βήμα

αν τελικά εφαρμόσει η κ. Κατσέλη και η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βγουν από το οικονομικό τέλμα που βρίσκονται σήμερα.

Το επόμενο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η παραπαιδεία που υπάρχει σήμερα και που είναι ένα μεγάλο τέλμα στην κοινωνία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s