Γ. Προβόπουλος: «Πάρτε τολμηρές αποφάσεις»

Posted: 20 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: , ,

Στην ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις προδικάζοντας ουσιαστικά ότι η χώρα θα περάσει ένα πολυετές τούνελ δημοσιονομικής επιτήρησης που θα διαρκέσει τουλάχιστο 4 – 5 χρόνια.

Τα υψηλά ελλείμματα (όχι μόνο το δημοσιονομικό αλλά και το εμπορικό) εκτιμάται ότι θα έχουν και μία άλλη παρενέργεια. Θα προκαλέσουν αργή και επώδυνη έξοδο από την ύφεση που θα πλήξει φέτος την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Έκθεση. Επίσης εκτιμάται άνοδος ανεργίας αλλά και νέα επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς το 4% έως το τέλος του έτους (από 5,3% σήμερα).

Μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων αξίας 12,5 δισ ευρώ έως το τέλος του 2011 (5% του ΑΕΠ) και κατά 1,5% στη συνέχεια συστήνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με την Ενδιάμεση Έκθεση του Ιδρύματος για τη Νομισματική Πολιτική.

Οι βασικές επισημάνσεις της έκθεσης είναι οι εξής:

-Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επιτακτικά αναγκαία προκειμένου να μην τελματωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Απαιτείται μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011 και στη συνέχεια κατά 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών.

-Επείγει η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και η απασχόληση. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν κεντρική επιδίωξη τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μόνιμη και οριστική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Ειδικότερα, πρέπει να παγιωθούν συνθήκες που θα ευνοούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση των εξαγωγών, την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στηρίζουν αποτελεσματικά μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

-Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι υπό την επήρεια του αντίξοου διεθνούς περιβάλλοντος, οι πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χειροτέρευσαν.

ολόκληρη η έκθεση σε PDF

πηγή: http://www.enet.gr

Σχόλια
  1. Δεν καταλαβαίνω γιατι πρέπει να μας απασχολεί η Τράπεζα. Αν θέλουμε να κάνουμε Κοινωνική Πολιτική επί της ουσίας, είναι καιρός να σταματήσουμε κάθε τέτοια μονετανιστική και διαχειριστική λογική άσκηση;ς της πολιτικής (βλ. και εδώ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s