κατάργηση του 42% και αιρετές περιφέρειες

Posted: 19 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες: ,

Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, διακήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου -εφόσον υπάρξει ευρύτερη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων- θα διενεργηθούν οι εκλογές του 2013. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, με γενική κατεύθυνση να εξασφαλίζονται ισχυρές κυβερνήσεις και πολυκομματικά κοινοβούλια.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την προώθηση της μεταρρύθμισης για Μητροπολιτική Οργάνωση της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ ο β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται πλέον από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, με αιρετό περιφερειάρχη και συμβούλιο, ενώ οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας.

Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση με το 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία».

Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εξέταση της δυνατότητας υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα καθιερωθεί ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων και ότι μπαίνει τέρμα στα Stage στο Δημόσιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s