Πέντε νέα νομοσχέδια για αναθέρμανση της οικονομίας

Posted: 19 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση, κοινωνία
Ετικέτες: , ,

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η λήψη σειράς μέτρων, βραχυπρόθεσμα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση και, μεσοπρόθεσμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πολίτη, είναι οι στόχοι που θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναλύθηκαν από την υπουργό Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας τη χθεσινή λήξη της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά και την επαναλειτουργία του από τη Δευτέρα.

«Η θετική έκβαση δίνει αποστομωτική απάντηση στις Κασσάνδρες και τις συντηρητικές αντιλήψεις που επιδιώκουν την επίλυση θεμάτων με μετωπικές συγκρούσεις», τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία για ουσιαστικό διάλογο σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα σημείωσε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση και προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με διεθνείς παίκτες, όπως η Κίνα.

Εντός των «πρώτων 100 ημερών», το υπουργείο θα καταθέσει τα εξής πέντε νομοσχέδια:

· Νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Με «πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσες επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής συγκυρίας, πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αναστολή καταβολής, για ένα χρόνο, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75, αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ και τη χορήγηση εγγυήσεων του Δημοσίου και αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, «ώστε να πάψει να είναι θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επαγγελματιών».

· Νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση. «Δίνουμε διέξοδο σε χιλιάδες συμπολίτες μας να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμα και να απαλλαγούν από αυτά, με όρους που καθορίζονται χωρίς κόστος από το Δικαστήριο» δήλωσε η Λ.Κατσέλη. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό θα είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών του υποχρεώσεων, ενώ από τη διαδικασία αυτή προστατεύεται η κύρια κατοικία του δανειολήπτη.

· Νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών. Σχετικά με τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων «αποκαθιστούμε πρόχειρες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και καθιερώνουμε την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού, απαγορεύουμε τον ανατοκισμό στην καταναλωτική πίστη και βάζουμε τέρμα σε διάφορα τεχνάσματα που οδηγούν στη διόγκωση της οφειλής καθώς και σε κρυφές και αδιαφανείς χρεώσεις που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος της πίστωσης» ανέφερε η υπουργός.

· Νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Οι διαδικασίες ίδρυσης Ανωνύμων Εταιρειών, Ομόρρυθμων Εταιρειών, και ΕΠΕ θα περιορίζονται σε μόλις 4, από 14 έως 18 που κυμαίνονται σήμερα. Το διοικητικό και γραφειοκρατικό κόστος που διέπει σήμερα την άσκηση της επιχειρηματικότητας «θα μειώνεται δραστικά», λέει η υπουργός, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και με χρήση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται και η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (στα πρότυπα των ΚΕΠ) και σύσταση «Διαμεσολαβητή του Επιχειρηματία» για τις συναλλαγές επιχειρήσεων με τη Δημόσια Διοίκηση.

· Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση σε νέα βάση ζητημάτων σχετικών με την ίδρυση και λειτουργία των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ). «Εναρμονίζουμε με τον τρόπο αυτό την ίδρυση και λειτουργία των ΒΕΠΕ τόσο με το υφιστάμενο κοινοτικό δίκαιο, όσο και με το ειδικό χωροταξικό για τις βιομηχανικές μονάδες» δήλωσε η υπουργός από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα, η Λ.Κατσέλη σκιαγράφησε τα μέτρα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, με ομαλή ολοκλήρωση του Γ΄ΚΠΣ «ώστε να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας χωρίς καμία απώλεια πόρων», προώθηση αναθεωρήσεων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες «του αναπτυξιακού προτύπου για την πράσινη ανάπτυξη», την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Επίσης, το υπουργείο σχεδιάζει να προωθήσει την περιφερειακή διάσταση του ΕΣΠΑ ενισχύοντας τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, περιορίζοντας τα πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης τα οποία δημιουργούν εμπλοκές, καταργώντας «συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές διατάξεις» εφαρμογής των Προγραμμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο ακυρώνονται συστάσεις φορέων, οι 13 Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφέρειας και η Νομός ΑΕ, των οποίων η αναγκαιότητα δεν τεκμηριώνεται και τροποποιείται ο νόμος 3614/2007 ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ, «με ταυτόχρονη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης και ελέγχου των έργων».

«Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα γίνει μέσα στο προσεχές εξάμηνο» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «η εφαρμογή του θα παρουσιάσει ουσιαστική πρόοδο ώστε στο τέλος του 2010 να έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος της πρώτης τριετίας 2007-2009».

πηγή: Το Βήμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s