Οι προτεραιότητες ανά υπουργείο

Posted: 18 Οκτωβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, κυβέρνηση

Τις προτεραιότητές τους παρουσιάζουν από το πρωί της Κυριακής στη Βουλή οι υπουργοί, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Υπουργείο Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο των εορτών, θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων και θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού.

Επίσης, ανέφερε ότι θα αναμορφωθεί ο ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», θα υπάρξει ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, θα θεσπιστούν κίνητρα για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, θα θεσπιστούν ρήτρες, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα βελτιωθεί η απόδοση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου. Για την κατάργηση των stage είπε στον υπουργό: «Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας. Αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;»

Τώρα τη να πούμε για την κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί λόγια- λόγια – λόγια.

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη περιέγραψε τέσσερις προτεραιότητες:

(1) Κλιματική αλλαγή με προετοιμασία προς την Κοπεγχάγη,

(2) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και εξοικονόμηση με στόχο η χώρα μας να ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ΑΠΕ και επανεξέταση των αιτήσεων που λιμνάζουν,

(3) Δάση και προστατευόμενες περιοχές με σύνταξη δασικών χαρτών σε ορίζοντα τριετίας,

(4) Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση, με πρόγραμμα ενοποίησης του τριγώνου Εθνικός Κήπος, Ζάππειο, Β.Όλγας, Ολυμπείο, κατέβασμα των διαφημιστικών πινακίδων, αναθεώρηση του ρυθμιστικού της Αθήνας και επαναξιολόγηση των προτάσεων για το παραλιακό μέτωπο.

Επίσης η κα Μπιρμπίλη προανήγγειλε νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμένα της Αττικής για να προστατευτούν από καταπατήσεις. Επίσης, επανέρχεται παλαιότερη ρύθμιση που προβλέπει επαχθή πρόστιμα για όσους καταπατούν δασικές εκτάσεις. Τέλος,. Ειδικά για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτεση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής».

Για «εκδήλωση προθέσεων» μίλησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κα Μπιρμπιλή. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα, σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά προσκόμματα και τόνισε, απευθυνόμενος στην υπουργό, ότι «πρέπει να συγκρουστείτε με συμφέροντα και συντεχνίες».

Ο Μητσοτάκης ο Κυριάκος μην μπερδευτούμε που όπως και ο Σουφλιάς δεν έχουν εμφανιστεί σε κανένα forum για το περιβάλλον.

Υπουργείο Εξωτερικών

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, τόνισε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής «θα επιδιώξουμε πάντα τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θα επιδιώξουμε ακόμα την διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Παράλληλα, προανήγγειλε «δραστήρια και πολυεπίπεδη διπλωματία» και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση και θα το κάνει πράξη, να αλλάξει πολλά στη χώρα. Όχι τους εθνικούς μας στόχους».

«Η Ελλάδα θα είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο και στον Κυπριακό Λαό, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις» δήλωσε ο κ. Δρούτσας, ενώ τόνισε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν είναι λευκή επιταγή. Ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, εξάλλου τόνισε: «Σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας». «Η θέση μας στο ζήτημα της ονομασίας, η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Και επαναλαμβάνω για κάθε χρήση».

Υπουργείο Υποδομών

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας πρότεινε ένα σύστημα αξιολόγησης προσφορών για την ανάθεση έργων, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά, για την υλοποίηση ενός πλήρους έργου, ευρύ δίκτυο γραμμών Μετρό στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωση του βασικού οριζόντιου άξονα της Εγνατίας, αλλά και κατασκευή των καθέτων αξόνων. Εξήγγειλε επίσης, μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος.

Επίσης, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η διάσωση του ΟΣΕ από την κατάρρευση και η αναγέννηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, με διασφάλιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα του, αναμόρφωση των ΕΛΤΑ στη βάση ενός σύγχρονου επιχειρησιακού προγράμματος, επανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, εφαρμογή ειδικών, ενεργητικών νησιωτικών πολιτικών, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Για «ισοπεδωτική προσέγγιση» από τον κ. Ρέππα έκανε λόγο ο προκάτοχός του, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Περνώντας σε κριτική των πρώτων δειγμάτων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης αναρωτήθηκε «ποια η σκοπιμότητα αμφισβήτησης του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης;» και «είναι δυνατόν λίγοι συνδικαλιστές να ανατρέπουν το εμπορικό άνοιγμα προς την Κίνα;».

Ο μέγας πολιτικός Στυλιανίδης που ήθελε να γίνει και πρόεδρος της Νέας Δημοκρτίας.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρθηκε στα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου.

Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

«Θα καταψηφίσω και με το νου και με το χέρι στην καρδιά, τις προγραμματικές δηλώσεις, γιατί, αν θέλει να τις χαρακτηρίσει κανείς, θα πει πως είναι ένα σύνολο συμπιλημάτων, αοριστολογιών, γενικοτήτων και που κάθε άλλο παρά προγραμματικές δηλώσεις συνιστούν», απάντησε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

Δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό από τον Χατζηγάκη λαϊκιστής όπως πάντα.

Υπουργείο Υγείας

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου προανήγγειλε 3.000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία, διαφανές σύστημα προμηθειών, καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα, ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία, δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία. Έμφαση έδωσε στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Στο θέμα της Πανδημίας τόνισε ότι έμφαση δίδεται στη θωράκιση της χώρας και αξιολογείται συνεχώς το σχέδιο δράσης.

«Κα υπουργέ, αν ήμουν στη θέση σας τα ίδια έλεγα», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάδοχό του. «Ο κόσμος περιμένει την υπόθεση της υγείας να την αφήσουμε έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα το έζησα από μέσα και γι’ αυτό διαφωνώ στην αυστηρή κριτική που μας κάνατε. Βρήκαμε ένα κατακερματισμένο και άναρχο περιβάλλον. Προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και βάλαμε τα θεμέλια. Εσείς προχωρήστε βαθύτερα» συμπλήρωσε.

Ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας προσπάθησε να μιλήσει σαν αρχηγός αλλά δεν…!!!

Υπουργείο Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία. Επίσης, επανέλαβε τη θέση για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και επιπλέον 1 δισ. ευρώ φέτος για την παιδεία. «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», δεσμεύθηκε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή.

Συνέχιση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αντικειμενικά κριτήρια και επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι δεσμεύσεις της υπουργού, όπως και να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας. Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας για χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ως βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου του την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Δεσμεύτηκε για αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Σχετικά με τη βελτίωση των όρων και την ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης, πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία δικαστικής αστυνομίας, την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων. Επίσης, έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας με αλλαγή του πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών αλλά και αλλαγή στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Τέλος προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών.

Για «έκθεση ιδεών, αυτονόητων απόψεων, ωραιοποιήσεις και βουκολικές εκφράσεις» έκανε λόγο ο προκάτοχός του, Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Κάλεσε επίσης το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο «κλίμα συναίνεσης που η ΝΔ δεν πυροδοτεί», να χρησιμοποιήσει τη «μοναδική της ευκαιρία» και το τωρινό της «πολιτικό κεφάλαιο για να πάρει μέτρα».

Ο Δένδιας είναι ο Υπουργός που επέτρεψε να διαφύγει ο Χρηστοφοράκος στο εξωτερικό και μόνο αυτό φτάνει.

πηγή: Το Βήμα

Σχόλια
  1. Απαξιώ κυριολεκτικά να ασχοληθώ με τις αντιδράσεις στις προγραμματικές δηλώσεις. Και τούτο γιατι οι προγραμματικες δεν είναι δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά οι προθέσεις μιας νέας κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s