Πρώτα ο μαθητής

Posted: 18 Οκτωβρίου 2009 by admin in Παιδεία, Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες: ,

Στις προγραμματικές της δηλώσεις, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στόχος-σύνθημα του υπουργείο είναι το «Πρώτα ο μαθητής», υπογραμμίζοντας: «αρνούμαστε την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας».

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους, ενώ αναφερόμενη στη διαρκή αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού τόνισε ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε περιπτώσεις σχολείων με εκπαιδευτικό έλλειμμα.

Βασική προϋπόθεση για την υψηλής ποιότητας παιδεία αποτελεί για την κ. Διαμαντοπούλο το ανοικτό σχολείο και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία. «Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό με τις αποσπάσεις, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000 -300 μόνον στο υπουργείο Παιδείας- όταν υπάρχουν πάνω από 5000 κενά, όταν Παξοί και Νίσυρος δεν έχουν καθηγητές»,τόνισε.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δέσμευση του πρωθυπουργού για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και το επιπλέον 1 δισ. ευρώ φέτος για την παιδεία. «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», επισήμανε.

Δεσμεύτηκε για πιστοποίηση μιας ξένης γλώσσας και πληροφορικής για τους μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο και για πιστοποίηση του Εθνικού Απολυτηρίου, ύστερα από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις, σε επιλεγμένο αριθμό μαθημάτων και συνολική αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα και τον τρόπο λειτουργίας του Λυκείου.

αράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχισθεί ο εθνικός διάλογος για την παιδεία και ότι η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου μαζί με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχισθεί ο εθνικός διάλογος για την παιδεία και ότι η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή.

Η υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης θα συνεχισθεί με αντικειμενικά κριτήρια και ότι θα γίνει επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές.

Για τον τομέα της έρευνας, η Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι στόχος είναι να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότησή της.

Τέλος, έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας όσον αφορά τις χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Σχόλια
  1. Είναι πια καιρός το ελληνικό σχολείο να γίνει μαθητοκεντρικό. Να αφήσουμε τη δικτατορία και την παντογνωσία του δασκάλου, να στραφούμε σε ένα σύστημα που θα παρέχει κριτική σκέψη και δεξιότητες στο μαθητή, δεχόμενο τη διαφορετικότητά του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s