Καποδίστριας 2

Posted: 16 Οκτωβρίου 2009 by admin in Πολιτική, κυβέρνηση
Ετικέτες: ,

Στην κορύφωσή της έχει φθάσει η ζύμωση για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων, τις ημέρες αυτές, στη Βουλή.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των κυβερνητικών προθέσεων για το εγχείρημα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης θα δώσει το στίγμα τού πώς και κυρίως τού πότε θα γίνουν οι αλλαγές.

Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος.

Ιδίως όσον αφορά τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.

Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν.

Προβληματισμός πάντως κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες, οι οποίες συν τω χρόνω οδεύουν προς κατάργηση. Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.

Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος- ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης άλλωστε δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι βρήκε tabula rasa στο υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες-, ενώ αρκετοί θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα, και δη στην τρέχουσα περίοδο ευφορίας για την κυβέρνηση.

«Δ εν είναι απαραίτητη η μείωσητων δήμωνακαριαία σε 300- 350τον αριθμό» εκτιμούν οι υποστηρικτές της δεύτερης εκδοχής. «Μπορεί να προχωρήσει σε συνενώσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, σε νησιά αλλά και σε μικρούς δήμους,που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του “Καποδίστρια 1”.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Ποιος θα τις αναλάβει; Υπάρχουν έντονες σκέψεις να τελούν υπό την αιγίδα της αιρετής περιφέρειας».

Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία ο «Καποδίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης θα πρέπει να κινηθεί «πιο γρήγορα και από τη σκιά του».

Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, εύλογο είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιου… δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

Συζήτηση με ΕΝΑΕ περί «διπλού μισθού»

Την πρόθεση διαλόγου με στόχο να επανεξεταστεί το θέμα του διπλού μισθού- αμοιβή από εργασία και ταυτόχρονα καταβολή εξόδων παράστασης- σε δημάρχους και νομάρχες εξέφρασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) κ. Δ. Δράκο.

Θετικά διακείμενος σε αλλαγές, «κατά τρόπον ώστε να προστατεύεται το κύρος των αιρετών» , ο υπουργός δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τα κορυφαία αυτοδιοικητικά όργανα, τόσο των δημάρχων όσο και των νομαρχών, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ αντιστοίχως, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ο κ. Ραγκούσης ακόμη έκανε σαφή την πρόθεσή του για αλλαγή του εκλογικού πήχη του 42%.

Από την πλευρά του ο κ. Δράκος μετέφερε στον υπουργό το «ναι» των νομαρχών (και των «γαλάζιων») ως προς την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ επέμεινε στο ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να είναι από 13 ως 17. «Δομές τεραστίων διαστάσεων απαγορεύουν στην Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κοντά στον πολίτη» τόνισε ο κ. Δράκος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές διεκδικήσεις των νομαρχών, στενά συνδεδεμένες με ζωτικά προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η μεταφορά των μαθητών- για την οποία τα χρωστούμενα είναι σχεδόν δύο ετών και αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους μειωμένους περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα ποσά, οι νομάρχες δήλωσαν ότι περιμένουν τον προϋπολογισμό του 2010 για να ανακάμψουν.

Σχόλια
  1. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Πολλάκις έχω εκφραστεί υπέρ των μητροπολιτικών δήμων, των αιρετών περιφερειών και ειδικότερα για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.</a.

  2. Μπορείτε να δείτε στο kapodistrias2.blogspot.com τα νέα για τον Καποδίστρια 2. Πάντως είβαι πολύ δύσκολο εγχείρημα για το οποίο έχω τοποθετηθεί στα συν΄δρια της ΚΕΔΚΕ.

    Δημήτρης Μαυροματίδης
    Μέλος ΔΣ ΤΕΔΚ Κοζάνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s