δεν θα γίνει η Θεσσαλία «Σαχάρα»

Posted: 28 Σεπτεμβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, εκλογές 2009
Ετικέτες: , ,

η απάντηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για το θέμα του Αχελώου

Το νερό είναι για μας εθνικό θέμα.

Για μας, στόχος είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με την σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα. Και πράγματι, αναδεικνύονται δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο, η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό στο θεσσαλικό κάμπο.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, να δώσουμε μια νέα δυναμική στην αγροτική μας παραγωγή, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι μόνο για να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό, αλλά κυρίως για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και ασφαλή τα αγροτικά μας προϊόντα.

Να γίνουν οι αγρότες μας δυναμικοί παίκτες στη νέα οικονομία, αυτήν που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω μας και παγκοσμίως.

Στο όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη, δεν υπάρχει χώρος για κερδισμένους και χαμένους. Δεν υπάρχουν διλήμματα του παρελθόντος, που εξαντλούνται στα μέσα και ξεχνούν το σκοπό.

Εμείς προχωράμε μπροστά, με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και χρειάζεται να εκτιμήσουμε με προσοχή τις ανάγκες για ένα ισορροπημένο και βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο σε κάθε περιοχή της χώρας. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τις προοπτικές για βιώσιμη αγροτική και τουριστική ανάπτυξη σε κάθε μέρος της Ελλάδας.

Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής, με έργα υποδομής, με σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να θέσουμε οριστικά τέλος σε μια χρόνια σπάταλη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Χρειάζεται να σχεδιαστούν έργα αποταμίευσης νερού, έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων και να προωθηθούν νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. Και βέβαια, να μεταφέρουμε πρόσθετους υδάτινους πόρους όπου είναι πραγματικά αναγκαίο.

Και χρειάζεται, εκτός από τα έργα, να λειτουργήσουν και σύγχρονοι φορείς διαχείρισης του νερού, που η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια δεν έχει δημιουργήσει, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στο λαό της Θεσσαλίας.

Δεσμευόμαστε για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, για σύγχρονους φορείς διαχείρισης, διασφαλισμένους πόρους, έργα και δράσεις για την αποταμίευση και την εξοικονόμηση νερού, με βάση συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Το φράγμα Σμοκόβου και τα δίκτυα διανομής νερού, η Λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, θα πρέπει και αυτά να είναι συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο. Αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας.

Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα, αυτό το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχετε μπροστά σας και που όλοι μας έχουμε μπροστά μας.

το κομμάτι από την ομιλία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων:

Για μας, στόχος είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με την σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα.

Σχόλια
  1. Ο/Η Dimitris λέει:

    Δεν άκουσα τον ΓΑΠ να λέιε τίποτε για το θέμα που ανέδειξε η Καθημερινή το Σάββατο.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_27/09/2009_331037

    Γιατί άραγε; Πόσο «νέες» νοοτροπίες μπορούμε τελικά να περιμένουμε από το «νέο» ΠΑΣΟΚ, του Παπανδρέου «the 3rd » ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s