Κυβέρνηση 12 υπουργών

Posted: 9 Σεπτεμβρίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, εκλογές 2009

Κυβερνητικό σχήμα 12 υπουργών ετοιμάζουν οι επιτελείς της Ιπποκράτους, στο πλαίσιο δημιουργίας του επιτελικού κράτους για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη, ενώ θα επιβληθεί ασυμβίβαστο κυβερνητικής – κρατικής θέσης και κομματικού αξιώματος. «Οι 12 πρώτοι θα αναλάβουν την κρίση, οι περιφερειάρχες την οικοδόμηση του νέου κράτους και όσοι επιλέξουν το κόμμα θα ολοκληρώσουν τις αλλαγές που θέλει ο πρόεδρος» εξήγησε στην «Η» στέλεχος που συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες.

Στην Ιπποκράτους κερδίζει έδαφος η ιδέα του διαχωρισμού του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομίας. Το πρώτο θα αναλάβει τα έσοδα και το δεύτερο τον σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, απορροφώντας το μεγαλύτερο τμήμα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κάπου στο νέο σχήμα θα υπάρχει και το χαρτοφυλάκιο «τιμών και αγορών», ίσως υπό τον τίτλο «καταναλωτών, αγορών και υπηρεσιών». Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά υπουργεία θα είναι δύο και θα έχουν την ευθύνη όλων των ΔΕΚΟ, των αγροτών και του νευραλγικού τομέα του Τουρισμού. Μια ιδέα για την ονοματολογία είναι «Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» (φορολογική και δημοσιονομική πολιτική) και «Παραγωγικών Τάξεων και Αγορών».

Υποδομές
Στον οικονομικό κύκλο μπορεί να ενταχθεί και το υπουργείο Υποδομών το οποίο θα προέλθει από τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συγχώνευση ενός τμήματός του με το υπουργείο Μεταφορών. Από τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα προκύψει το αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, καθότι η οικιστική και βιομηχανική επέκταση αποτελεί μια από τις βασικές «απειλές» για τη φύση.

Παρόμοια λογική θα ακολουθηθεί και στο σημερινό υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης. Οι αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με το κράτος και την αυτοδιοίκηση θα περάσουν στα χέρια του υπουργού που θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, «ακριβώς δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο», όπως έχει δεσμευθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Το τμήμα της Δημόσιας Τάξης θα αποχωριστεί και θα δημιουργηθεί υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και υπάρχει πρόταση για δημιουργία υπουργείου Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας!

Το υπουργείο Εξωτερικών θα μείνει ως έχει, καθότι οι εισηγήσεις για συγχώνευση με το Πεντάγωνο κρίθηκαν πολύ προχωρημένες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραμείνει και θα αναβαθμιστεί, καθώς σε αυτό θα περάσει και η αρμοδιότητα των ανεξάρτητων αρχών, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των εξουσιών και της νέας θεσμικής ισορροπίας που επιθυμείται να δημιουργηθεί.

Μια τολμηρή ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι η συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Απασχόλησης με ταυτόχρονη δημιουργία υπερυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο θα περάσουν οι αρμοδιότητες Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα Πολιτισμού και Αθλητισμού (όπου εναλλακτικά μπορεί να ενταχθεί ο Τουρισμός) και το Μακεδονίας- Θράκης και Νήσων «θα παραμείνουν ως χαρτοφυλάκια που έχουν να κάνουν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού».

Αναπληρωτές
Το σχήμα των 12 υπουργών θα βασίζεται σε λίγους περισσότερους αναπληρωτές και υφυπουργούς και σε ισχυρούς γενικούς και ειδικούς γραμματείς που θα αναλαμβάνουν τις ειδικές αποστολές που θα τους αναθέτουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι με βάση τις οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποστολή όλων αυτών θα είναι «να προετοιμάσουν τα πράγματα για να περάσει η Ελλάδα στην εποχή των ισχυρών περιφερειών, με αιρετούς περιφερειάρχες που θα έχουν αρμοδιότητες και πόρους για να αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Όσοι αποφασίσουν να στελεχώσουν κρατικές θέσεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα κομματικά τους αξιώματα. Θα δημιουργηθεί έτσι χώρος για την ανάδειξη νέων στελεχών, τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «θα κρατήσουν ζωντανό το κόμμα και θα αποτρέψουν την απορρόφησή του από το κράτος».

Αλλαγές σε υπουργεία
Τα Οικονομικά υπουργεία θα είναι δύο και θα έχουν την ευθύνη όλων των ΔΕΚΟ, των αγροτών και του νευραλγικού τομέα του Τουρισμού.

Στον οικονομικό κύκλο μπορεί να ενταχθεί και το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα προέλθει από τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συγχώνευση ενός τμήματός του με το υπουργείο Μεταφορών.

Από τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα προκύψει το αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, καθότι η οικιστική και βιομηχανική επέκταση αποτελεί μια από τις βασικές «απειλές» για τη φύση.

Παρόμοια λογική θα ακολουθηθεί και στο σημερινό υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=15755269

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s