στοιχεία για τις φωτίες στη Αττική από το ΠΑΣΟΚ

Posted: 27 Αυγούστου 2009 by admin in Πασοκ, Περιβάλλον, Πολιτική, κοινωνία
Ετικέτες: ,

1. Το θράσος αυτής της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Άφησε να περάσουν δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Παρακολούθησε και πάλι ως θεατής, την Αττική να καταστρέφεται. Και αντί να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες για την εγκληματική ολιγωρία της, πρώτα κατηγόρησε για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή τα …πεύκα και τώρα στρέφει τα πυρά της εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

2. Είναι στο DNA της σημερινής κυβέρνησης η ανικανότητα, η αναλγησία, η φαυλότητα. Απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τα αυτονόητα, απέδειξαν ότι δεν νοιάζονται για τον πολίτη παρά μόνο για την επιβίωσή τους στην εξουσία, απέδειξαν ότι δεν σέβονται τίποτα μπροστά στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Οι ευθύνες τους όμως για το πρόσφατο οικολογικό έγκλημα στην Αττική είναι αυταπόδεικτες, έχουν επισημανθεί ακόμη και από τα στελέχη τους και τους έχουν καταλογιστεί από τους πολίτες. Το ότι δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, απλά κάνει το πρόβλημα τους με την κοινωνία, που δεν μπορεί πια ξεγελαστεί από αστειότητες του τύπου «ασύμμετρη απειλή», ακόμη μεγαλύτερο.

3. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, παρουσίασαν χθες αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής στη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

α) Πρώτον, παρά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2006 για την ανάγκη σύνταξης και έκδοσης των δασικών χαρτών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε.

β) Δεύτερον, δεν έγινε καμία αξιοποίηση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2008 για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Προφανώς διότι δεν άρεσαν στη σημερινή κυβέρνηση τα συμπεράσματα της Έκθεσης. Η Έκθεση αυτή:

  • Υπογράμμιζε ότι ενώ από το 2000 έως και το 2006, οι καμένες δασικές ελληνικές εκτάσεις αντιστοιχούσαν μόλις στο 6% των συνολικά καμένων εκτάσεων της Ευρώπης, το 2007, μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι, κάηκαν περίπου 1 εκατομμύρια στρέμματα ελληνικού δάσους και οι καμένες ελληνικές δασικές εκτάσεις ανήλθαν στο 55% των καμένων ευρωπαϊκών δασικών εκτάσεων!
  • Επισήμανε (πρώτο συμπέρασμα) ότι στην Ελλάδα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές καταστολής και δεν δίδεται καμία βαρύτητα στις πολιτικές πρόληψης. Καλούσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει σχέδιο και να δαπανήσει χρήματα στις πολιτικές πρόληψης, δηλαδή: διάνοιξη και συντήρηση των δασικών οδών, διαμόρφωση και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών μέσα στα δάση, φύλαξη και καθαρισμός των χώρων γύρω από τις χωματερές, ανάγκη διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων, περισσότερα πυροπαρατηρητήρια στελεχωμένα κ.ο.κ. Η κυβέρνηση παρά τη σαφή υπόδειξη και της ευθύνης και της πρότασης, για το τι πρέπει να συμβεί στον τομέα της πρόληψης, δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο. Ούτε πυροπαρατηρητήρια προστίθενται ούτε οι δασικοί δρόμοι ανοίγονται και συντηρούνται ούτε οι αντιπυρικές ζώνες διανοίγονται και συντηρούνται, από τη στιγμή που η Δασική Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη γι’ αυτά, έχει δραματική υποστελέχωση και όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη δε χρηματοδοτείται ακόμα και όταν υπάρχουν ώριμα έργα.
  • Επισήμανε (δεύτερο συμπέρασμα) ότι υπάρχουν πολλά λάθη στην πολιτική καταστολής και ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια, διότι υπάρχουν πολλά κενά προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης και από αέρος και από ξηράς και ότι υπάρχει προφανής έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και μεταξύ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής Υπηρεσίας. Φυσικά, ούτε εδώ η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε το ο,τιδήποτε για να βελτιωθεί η κατάσταση παρά την τραγωδία του 2007.

γ) Τρίτον, τον Ιούλιο του 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί και πάλι ευθέως την Κυβέρνηση. Συμπεραίνει σε έγγραφο – κόλαφο για την Κυβέρνηση, ότι δε διατίθενται κονδύλια στη Δασική Υπηρεσία για να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης. Ότι δεν δίδονται επαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τη Δασική Υπηρεσία και προς τους ΟΤΑ για να συλλέξουν την επικίνδυνη βιομάζα από τα περιαστικά δάση. Ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα κοπής των χόρτων μέσα στα δάση, γιατί είναι εύφλεκτη ύλη που επιταχύνει με τρομακτικούς ρυθμούς τη φωτιά.

4. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν έγινε τίποτα. Γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε είναι το πώς θα καλύψουν επικοινωνιακά τις ευθύνες τους για την τραγωδία του 2007. Πώς θα γλιτώσουν την κατακραυγή του κόσμου. Για αυτό και δεν έμαθαν τίποτα. Για αυτό και δεν διόρθωσαν τίποτα. Δεν υπήρξε καμία πολιτική πρόληψης, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην ορθή διοίκηση και το συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν…

  • Πρώτον, την ορθή διοίκηση στην Πυροσβεστική. Την ημέρα που ξέσπασε στη θέση Σέσι η φωτιά στο Γραμματικό, μια μικρή εστία περίπου 100 μέτρων, απουσίαζε σε άδεια και ο Περιφερειακός Διοικητής της Ανατολικής Αττικής και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης! Και αυτό συνέβη, όταν ο βαθμός επικινδυνότητας της περιοχής ήταν 4.
  • Δεύτερον, τα εναέρια μέσα. Όταν τον Ιούνιο, και ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από 1η Μαΐου, είχαμε εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συμβάσεις μίσθωσης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, μετά την περίφημη δήλωση ότι «καθυστερήσαμε διότι η βροχή μας ευνοούσε», την οποία έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, η κυβέρνηση μας επιτέθηκε, αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους οικονομικούς όρους της σύμβασης.
  • Τρίτον, την πολιτική πρόληψης. Στις 28 Μαΐου του 2008 η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον συζήτησε τις πολιτικές πρόληψης και προστασίας των δασικών μας οικοσυστημάτων. Στη συνεδρίαση, όλοι οι Δήμαρχοι που συμμετέχουν επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ σημαντικά μέτρα, από τα μέτρα πρόληψης μέχρι τις πολιτικές γης. Είναι εξαιρετικά αυστηροί. Και ζητούν μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων να κηρυχθούν το Ποικίλο Όρος, το Αιγάλεω, ο Υμηττός, που είναι οι τελευταίοι πνεύμονες, ως εθνικοί δρυμοί. Στην ίδια συνεδρίαση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θ’ αναλάβει αμέσως την πρωτοβουλία η κυβέρνηση να κηρύξει τα τρία όρη ως εθνικούς δρυμούς και θα πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης. Σήμερα, έχει καεί όλη η Αττική. Και οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν τη στοιχειώδη ευθύνη να απολογηθούν και να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν όσα υποσχέθηκαν. Δεν κήρυξαν ούτε το Ποικίλο Όρος, ούτε το Αιγάλεω, ούτε τον Υμηττό ως εθνικούς δρυμούς. Δεν έδωσαν τα χρήματα. Δεν έδωσαν στελέχη στη Δασική Υπηρεσία. Δεν έδωσαν τα χρήματα που απαιτούνται για τις πολιτικές πρόληψης στους Δήμους.
  • Τέταρτον, τη χρηματοδότηση των Δήμων. Το 2009 η κυβέρνηση «διέθεσε» για δράσεις πολιτικής προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών στους δήμους 60 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 31 εκ. ευρώ τα μοίρασε υποτίθεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τα άλλα 30 περίπου εκατομμύρια τα διαχειρίστηκε αφανώς και κάτω από το τραπέζι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Πώς μοιράστηκαν τώρα τα 31 εκ. ευρώ; Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο Δήμος Αθηναίων παίρνει από την Κυβέρνηση, από το πρόγραμμα αυτό, 336.000 ευρώ για πολιτικές πρόληψης. Το σύνολο των δεκατεσσάρων δήμων της Βορειανατολικής Αττικής εντός των ορίων των οποίων κάηκαν 213.000 στρέμματα πήραν περίπου 500.000 ευρώ!
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε ένα ποσό, πενιχρό, περίπου 84.000 ευρώ. Το σύνολο, όμως, των πέντε Δήμων που έχουν άμεση πρόσβαση στο δάσος του Σεϊχ-σού, δηλαδή, ο Δήμος Συκεών, ο Δήμος Πεύκων, ο Δήμος Πανοράματος, ο Δήμος Τριανδίας και ο Δήμος Αγ. Παύλου πήραν όλοι μαζί 88.000 ευρώ!

ολόκληρη η συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη και του Σπύρου Κουβέλη εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s