όλοι κατά του λιγνίτη… αλλά

Posted: 25 Αυγούστου 2009 by admin in Περιβάλλον, κοινωνία
Ετικέτες: , , ,

Χρειάστηκε συνεδρίαση τεσσάρων ωρών, ολόκληρο το χθεσινό μεσημέρι, για να προκύψει μέσα από σχετικά ήπιες αντεγκλήσεις ότι απαξάπαντες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας αποτάσσονται κάθε προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας επαναβεβαιώνοντας τη προ διετίας θέση του ιδίου οργάνου.

Για να διαφωνήσουν τελικά αφού κάθε μία από τις τρεις παρούσες παρατάξεις κατέθεσε δικό της ψήφισμα, για να εγκριθεί τελικά κατά πλειοψηφία εκείνο της πλειοψηφούσας παράταξης.
Παρούσα σύσσωμη η κοινοβουλευτική δύναμη του νομού Λάρισας-ο υφυπουργός κ. Χρ. Ζώης που απουσίασε έστειλε σχετική επιστολή- με τους βουλευτές σε οικουμενική ευαισθησία απέναντι στο ζήτημα και εκείνους της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον της υπόθεσης. Όπως και οι παριστάμενοι δήμαρχοι της περιοχής καθώς και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ο νομάρχης από την πλευρά του επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι τυχόν προσπάθεια αξιοποίησης του λιγνίτη αποτελεί «casus belli» υπογραμμίζοντας πως «όταν λέμε όχι, εννοούμε όχι».

Αυτή τη φορά ήταν σχεδόν όλοι παρόντες στο Ν.Σ., στη συνεδρίαση που διεξήχθη μετά την αναβολή εκείνης που είχε προγραμματισθεί για την επομένη του Δεκαπενταύγουστου και η οποία είχε ματαιωθεί για να ακολουθήσει η γνωστή δημόσια αντιπαράθεση. Για «ευτελισμό των θεσμών και για τακτική που δεν βοηθάει στην εξεύρεση συνισταμένης» και για «απόλυτη μεθόδευση που δεν υπηρετεί τη Δημοκρατία» έκανε λόγο, αναφερόμενη σ΄ αυτή τη ματαίωση, η κ. Ε. Λιακούλη που ως επικεφαλής της παράταξης που προκάλεσε τη συνεδρίαση εισηγήθηκε το θέμα. Για να συνεχίσει εξηγώντας «τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος με τη γνωστοποίηση της απόφασης της Ε.Ε.» επισημαίνοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και το σύνολο των φορέων τάσσεται εναντίον της τραγικής και ολέθριας προοπτικής εξόρυξης του λιγνίτη».

Ζήτησε δε εν συνεχεία να υιοθετηθεί ψήφισμα που εκτός από την έκφραση ανησυχίας, να απαιτεί από κυβέρνηση και Ε.Ε. αιτιολόγηση της πρόσφατης απόφασης αλλά και τη σύσταση Επιτροπής φορέων που θα εκπονήσει σχέδιο δράσης με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο.
«Να επαναβεβαιώσουμε τη σταθερή θέση μας, επικυρώνοντας το ψήφισμα του 2007, να διατρανώσουμε ότι δεν κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω», κάλεσε ο νομάρχης κ. Λ. Κατσαρός επισημαίνοντας ότι «όταν θέλουμε να υποβαθμίσουμε ένα θέμα φτιάχνουμε μια επιτροπή» και επικρίνοντας τη μείζονα μειοψηφία ότι επιδιώκει να αμφισβητήσει το νομάρχη «τον οποίο κρίνουν οι πολίτες και θα τους ξαναδοθεί η ευκαιρία γι΄ αυτό».

Επανέλαβε τα περί «casus belli» διευκρινίζοντας «δεν μας ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση είναι» και τόνισε πως όταν απειλείς με πόλεμο το αναφέρεις μια φορά και το εννοείς δεν το λες κάθε μέρα, δεν παίζουμε μπίλιες ή με τα «σέγκια». Η σταθερή μας θέση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Δεν μας αποκοιμίζει καμιά διαβεβαίωση, δεν εφησυχάζουμε».

Ο κ. Κατσαρός άφησε αιχμές κατά της τωρινής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας πως όταν ήταν νομαρχιακή αρχή τασσόταν υπέρ της αξιοποίησης του λιγνίτη, θέση που αποτελούσε βασική της προεκλογική εξαγγελία αλλά και απόφαση του αναπτυξιακού συνεδρίου που είχε οργανώσει στην Ελασσόνα.

«Χωρίς να θέλω να απευθύνω μομφή, καλωσορίζω όλους αυτούς που άλλαξαν άποψη και ταυτίζονται τώρα με τη δική μας. Η παλινδρόμησή τους είχε θετική κατάληξη…».

Ανοίγοντας το «χορό» των παρεμβάσεων των βουλευτών, ο κ. Μ. Χαρακόπουλος θεώρησε δεδομένη την ευαισθησία όλων και τη συμφωνία στο ήπιο μοντέλο ανάπτυξης της Ελασσόνας καλώντας «να μιλάμε λιγότερο για να μη δυσχεραίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης που διεξάγει σχετική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.» και εξηγώντας ότι «για να ικανοποιηθεί η υποχρέωση παραχώρησης του 40% του λιγνίτη σε ιδιώτες η κυβέρνηση αντιπρότεινε στην Ε.Ε. πως από τούδε και στο εξής τα νέα κοιτάσματα θα τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες ώστε να φτάσουμε κάποτε στο 40%. Κι αυτό θα συμβεί στη Φλώρινα όπου συμφωνεί η τοπική κοινωνία επ΄ ουδενί όμως και στην Ελασσόνα».

«Δεν γίνεται να διεξάγει κάποιος έτσι απλά διαγωνισμό για το λιγνίτη, υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις», καθησύχασε ο κ. Κ. Αγοραστός. «Πρέπει να εγκριθούν πριν περιβαλλοντικοί όροι και για να συμβεί αυτό πρέπει να εξασφαλισθεί η συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας».

Και ο βουλευτής συνέχισε εξηγώντας ότι το θέμα είναι διαχρονικό κι όχι πρόσφατο. «Με την απελευθέρωση της ενέργειας το 1999 είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με Οδηγίες της Ε.Ε. Υπήρξαν οχλήσεις και πιέσεις να δοθεί το 40% που κατέχει η ΔΕΗ σε ιδιώτες. Είπαμε όχι, όπως όχι είπαμε και για την Ελασσόνα…».
Ο κ. Β. Έξαρχος σημείωσε ότι «ο νομός έχει κάνει τις επιλογές του για τη συγκεκριμένη περιοχή, ανεξάρτητα από παλιότερες αναζητήσεις στα ενεργειακά θέματα. Δεχόμαστε τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο νομάρχη, όμως ανησυχούμε από τις κυβερνητικές παλινωδίες. Δεν μπορεί να λένε ότι δεν μας απασχολεί το θέμα και ταυτόχρονα να διαπραγματεύονται με την Ε.Ε. δίχως να έχει ενημερωθεί η Βουλή και τα κόμματα. Αυτό μας κάνει να κουμπωνόμαστε. Η απόφαση της Ε.Ε. που προκάλεσε την αναστάτωση δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου».

«Δεν αμφισβητούμε τις διαβεβαιώσεις που σας έδωσαν κ. νομάρχα, τις δίνουν και σε μας και μάλιστα γραπτώς σε ερωτήσεις στη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Ε. Νασιώκας. «Την ίδια ώρα πίσω από κλειστές πόρτες συζητούν, διαπραγματεύονται εν κρυπτώ και παραβύστω. Μας βρίσκει όλους σύμφωνους το «casus belli», όμως θα είναι άνευ αντικρίσματος αν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Και φοβάμαι πως κινδυνεύουμε να βρεθούμε. Έχει δίκιο η «Συμφωνία Ευθύνης» για τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος».

«Έχουν άραγε αντίκρισμα οι διαβεβαιώσεις όταν ακούμε τους υπουργούς να λένε διαρκώς ότι δεν υφίσταται θέμα και συνεχώς διαπραγματεύονται παράλληλα;», αναρωτήθηκε ο κ. Φ. Σαχινίδης. «Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αυτοφιμώνεται επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες. Είναι περίεργη η στάση της. Δεν αμφισβητώ τις δεσμεύσεις προς το νομάρχη, διατηρώ ωστόσο τις επιφυλάξεις μου, ανησυχώ. Χαίρομαι όμως για την ταύτιση απόψεων που διαπιστώνω στο αναπτυξιακό πρότυπο του νομού».

«Δεν είναι απορριπτέα η εκμετάλλευση του λιγνίτη αρκεί να παίρνονται μέτρα ώστε να μην θίγεται το περιβάλλον και η υγεία. Μην ενοχοποιούμε τις πηγές ενέργειας, το θέμα είναι πώς τις χειρίζεσαι», τόνισε ο κ. Αντ. Σκυλλάκος. «Όμως η κυβέρνηση και η Ε.Ε. υποκρίνονται. Και είναι θέμα χρόνου να συμβεί κατά τρόπο βλαπτικό, μπορεί να φέρουν και «δωράκια» πριν. Πρέπει να εμβαθύνουμε στις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλασσόμενοι σε ρόλους πειθαρχούν σταθερά στην Ε.Ε. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το λαό και με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσουμε να τους παρεμποδίσουμε».

Εξαίροντας τους χειρισμούς του νομάρχη ο κ. Αστ. Ροντούλης εκτίμησε ότι η θέση του κ. Κατσαρού «είναι ναρκοθετημένη από την κυβέρνηση που τα έχει κάνει μαντάρα» και επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα σε επίπεδο νομού καθώς «ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος. Δεν τίθεται ζήτημα τώρα, είναι όμως θέμα χρόνου. Με την τακτική της σαλαμοποίησης που εφαρμόζουν θα μας εμφανίσουν τελικά το θέμα υπό τον μανδύα και με την εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Καλώ όλους τους βουλευτές του νομού να ζητήσουμε με κοινή μας επιστολή από τον υπουργό όλη την αλληλογραφία με την Ε.Ε.».

Ακολούθησαν δευτερολογίες του κ. Κατσαρού και της κ. Λιακούλη που επέμειναν στις θέσεις τους και τοποθετήσεις από την έπαρχο κ. Μ. Μαμάρα και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλο που υπογράμμισαν ότι πρέπει να λήξει η ιδιότυπη ομηρία υπό τον φόβο του λιγνίτη που πλήττει την επαρχία, τους δημάρχους Τυρνάβου κ. Χρ. Κιτσίδη και Ποταμιάς κ. Αθ. Μήσιο, τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του νομού (ΟΚΕ) και του ΤΕΕ κ. Ντ. Διαμάντο και από νομαρχιακούς συμβούλους. Μιλώντας για λογαριασμό της παράταξης ΝΕΑΣ, ο κ. Μπ. Μπακούλας χαρακτήρισε αναξιόπιστα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με αφορμή τις προηγηθείσες τοποθετήσεις των βουλευτών τους «καθώς η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για ό,τι έκανε και αντιστρόφως». Και τόνισε: «Για να σταματήσει και να αποτραπεί η επικίνδυνη για το λαό της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής εξέλιξη απαιτείται ανυπακοή και απειθαρχία στην Ε.Ε. τουλάχιστον για αυτό το ζήτημα και δημόσια τοποθέτηση με σαφήνεια όλων των πολιτικών δυνάμεων. Καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νομού μας να κινητοποιηθούν για να εμποδίσουν αρνητικές εξελίξεις». Από την πλευρά της «Αφύλακτης Διάβασης», ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Β. Τούσιας που απουσίαζε εξέφρασε την αντίθεσή του με επιστολή προς το προεδρείο.

Ακολούθησε η ανάγνωση των τριών ψηφισμάτων και παρά την κίνηση της κ. Λιακούλη, που είπε ότι δέχεται το ψήφισμα της πλειοψηφίας αρκεί να συμπεριληφθεί και η πρότασή της για συγκρότηση Επιτροπής φορέων, τελικά η κάθε παράταξη ψήφισε το δικό της ψήφισμα για να εγκριθεί εκείνο της πλειοψηφίας το οποίο κινείται στη λογική του ψηφίσματος του 2007 και το οποίο αναφέρει ότι το Ν. Σ. Λάρισας αποφάσισε «να εκφράσει κατηγορηματικά όπως και στο παρελθόν την πλήρη αντίθεση του σε κάθε πρόθεση αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή της Ελασσόνας. Να διαμηνύσει στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία ότι ο επιβαρυμένος περιβαλλοντικά Νομός Λάρισας είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει το περιβάλλον και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών». Και «εξουσιοδοτεί τον νομάρχη Λάρισας να διαβιβάσει το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των κομμάτων, στους αρμόδιους υπουργούς, και στους βουλευτές του Νομού Λάρισας».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης οι δήμαρχοι Σαρανταπόρου κ. Αθ. Κλεισιάρης, Κ. Ολύμπου κ. Ν. Βαλσαμόπουλος, οι κοινοτάρχες Βερδικούσιας κ. Κ. Σάκκας-και ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ- και Καρυάς κ. Αντ. Δάσσιος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων κ. Γιάννης Σάπκας, οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ κ. Κ. Σκόδρας και του συλλόγου χημικών μηχανικών κ. Μ. Καλέση, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ κ. Παν. Σπήλιος, άλλοι εκπρόσωποι φορέων οικολογικών οργανώσεων και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την υπόθεση.

Πηγή: Ελευθερία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s