επανήλθε το θέμα λιγνίτη στην Ελασσόνα

Posted: 7 Αυγούστου 2009 by admin in Περιβάλλον, κοινωνία

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΜΕΣΩ ΕΕ – ΔΙΝΕΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Διάπλατα ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Ελασσόνα, και μάλιστα από ιδιωτικά συμφέροντα, μετά την απόφαση σοκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεούται σε διάστημα έξι μηνών να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος και άλλων τριών κοιτασμάτων σε άλλες περιοχές, στους οποίους μάλιστα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που πρότεινε την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Ελασσόνας. Σημειώνεται ότι στην ουσία πρόκειται για απόφαση που σχετίζεται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε. και το δικαίωμα των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας να έχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα, όπως και η ΔΕΗ.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Λάρισας και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Φιλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπάτηση των πολιτών της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με την προοπτική εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τα όσα αποκαλύπτονται με την ανακοίνωση της Ε.Ε. ο κ. Σαχινίδης σε δήλωσή του υπογραμμίζει τα εξής:

«Αγνοώντας προκλητικά τη βούληση των πολιτών της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας, η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες τα λιγνιτικά κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας. Για άλλη μία φορά ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του συλλαμβάνονται να λαμβάνουν αποφάσεις εν κρυπτώ και να ψεύδονται κατ’ επάγγελμα εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Παρά τις κατά καιρούς δημόσιες διαψεύσεις των αρμόδιων Υπουργών σχετικά με την πιθανότητα αξιοποίηση των κοιτασμάτων του λιγνίτη της Ελασσόνας, σε ερωτήσεις που κατέθεσα για το θέμα στη Βουλή, από την ανακοίνωση της Ε.Ε. προκύπτει ότι η ίδια η Κυβέρνηση προτείνει ιδιωτική εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη της Ελασσόνας και μάλιστα εντός των επόμενων 12 μηνών!

Είναι σαφές ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας είναι μία πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και εχθρική προς το περιβάλλον επιλογή. Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του πλανήτη στρέφονται στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια στις δεκαετίες που έρχονται, η ελληνική Κυβέρνηση με την απόφασή της επιλέγει το δρόμο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υπονόμευσης του μέλλοντος των παιδιών μας. Η απόφασή της για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Ελασσόνας αντιστρατεύεται την όποια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν νοείται, άλλωστε, να επιδιώκει κανείς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τεράστιου φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου που λέγεται «Όλυμπος» και ταυτόχρονα να υιοθετεί ενεργειακές πολιτικές που μπορούν να μετατρέψουν το βουνό των θεών σε κρανίου τόπο. Δεν νοείται, επίσης, να υιοθετούνται ενεργειακές επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Οι πολίτες του νομού Λάρισας δεν πρόκειται να επιτρέψουν την αξιοποίηση του κοιτάσματος λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, καθώς αποτελεί σταθερή επιλογή τους η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρου του νομού».

Σχολιάστε