Τα ατομικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Posted: 15 Ιουλίου 2009 by admin in Πολιτική

Επί της αρχής ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ το σχέδιο νόμου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, σε αντίθεση, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζουν κάνοντας λόγο για περιστολή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το υφιστάμενο κοινοτικό και συνταγματικό πλαίσιο για τα ατομικά δικαιώματα και ό,τι άλλο λέγεται είναι έωλο και αφελές.

Το θέμα ξεκίνησε με την απαράδεκτη γνωμοδότηση Σανιδά για την άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Αυτό που δεν γίνεται με τον συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ο τρόπος που προσπαθεί η κυβέρνηση και ο εμπνευστής του να δούνε το θέμα από την σωστή πλευρά, παρά το τοποθετούν επιφανειακά και με τρόπο που βασίζετε στο φοβικό σύνδρομο της κοινωνίας για την αύξηση της εγκληματικότητας. Η λογική περιορίζουμε τα ατομικά δικαιώματα για να πατάξουμε την εγκληματηκότατα είναι ακραία και αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς λογικής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήση το Νομοσχεδίου μέσω του άρθρου 15 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ. Στις 25 Φεβρουαρίου 2009, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης και Κατερίνα Μπατζελή, κατέθεσαν ερώτηση προς την Επιτροπή για την ύπαρξη ή μη Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που να επιβάλλει στα κράτη – μέλη την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Η απάντηση του  κ. Barrot (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης Ελευθερίας και Ασφάλειας) στις 28/4/09 είναι αποκαλυπτική: «Δεν υφίσταται κοινοτική νομοθεσία που να απαιτεί από τα κράτη μέλη να ταυτοποιούν ονομαστικά τους χρήστες προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s