αλλαγή πορείας τώρα

Posted: 14 Ιουλίου 2009 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
  1. gap_2Σήμερα η Ελλάδα περνά μια ιδιαίτερη κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, κρίση θεσμών, κρίση αξιών. Στην κοινωνία επικρατεί μια τεράστια ανασφάλεια. Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Δεν έχει σχέδιο, δεν έχει βούληση, δεν έχει το σθένος, το κουράγιο, τη φαντασία, τις προτάσεις.
  2. Ξέρω και ξέρουμε την κρισιμότητα της στιγμής. Δεν εξωραΐζουμε τις δυσκολίες. Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ίσως στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της Μεταπολίτευσης. Μία συγκυρία που είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, και επιβαρύνεται ιδιαίτερα τόσο από τη διεθνή κρίση όσο και από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας.
  3. Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις αυτές. Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θα υποστείλουμε τις φιλοδοξίες μας. Γιατί δεν είναι ο καιρός απλώς για μία διαφορετική, μία καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές, που ξεκινούν από την ριζική αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών στην διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τα στελέχη να τις κάνουμε.
  4. Θέτουμε σήμερα πέντε μεγάλες και άμεσες προτεραιότητες για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Προτεραιότητες που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην διαψεύσει τις ελπίδες και προσδοκίες των πολιτών.
  • Πρώτον, ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας. Παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ώστε να αναπροσανατολίσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.
  • Δεύτερον, στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε καιρούς κρίσης και οικονομικής ύφεσης, πρώτα προστατεύεις τους ανθρώπους.
  • Τρίτον, η δίκαιη αναδιανομή. Αναδιανομή που θα ωφελήσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ο στόχος αυτός θα εξυπηρετηθεί με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
  • Τέταρτον, η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, με διαφάνεια, λογοδοσία, σχεδιασμό και σοβαρή διαβούλευση.
  • Πέμπτον, η αγορά στην υπηρεσία του πολίτη με νέο πλαίσιο εποπτείας. Αποφασιστική ενίσχυση των θεσμών εποπτείας των αγορών προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίου, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να μπει τέλος στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.

5. Με το πρόγραμμα αυτό θα καλέσουμε τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε μαζί να συμφωνήσουμε τις αμοιβαίες μας υποχρεώσεις για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Από το  άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Επενδυτής» και τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 12ου Συμποσίου της Σύμης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s