ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ

Posted: 7 Μαΐου 2009 by admin in Διαδίκτυο, Πολιτική
Ετικέτες: , , , , ,

Μετά τις σημερινές ψηφοφορίες στις Εκθέσεις Harbour και Trautmann, που αποτελούσαν μέρος του νομοθετικού «τηλεπικοινωνιακού πακέτου» της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην ηλεκτρονική εποχή, η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα, η προστασία του οποίου απαιτείται και για τη θωράκιση πολλών άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, η ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης και η ελευθερία πολιτικής δράσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ: Παραθυράκια στους ευρωπαϊκούς νόμους, που να επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες να παραβιάζουν αυθαίρετα αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, δεν είναι αποδεκτά».

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις των σοσιαλιστών για αλλαγές στην Οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο («E-Privacy»), που αποτελούσαν μέρος της Έκθεσης Harbour. Με τις τροπολογίες αυτές, οι εταιρίες υποχρεούνται πλέον, μεταξύ άλλων, να ειδοποιούν χρήστες και Ανεξάρτητες Αρχές στα κράτη μέλη για παραβιάσεις της ασφάλειας των δικτύων τους και των προσωπικών μας δεδομένων, καθώς και να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών για την εισαγωγή «cookies» στους υπολογιστές τους που θα μπορούσαν να καταγράφουν τις κινήσεις τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης, που ήταν ο σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών στη συγκεκριμένη Οδηγία, «Το Συμβούλιο, στην επικείμενη διαδικασία συνδιαλλαγής με το ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να σεβαστεί το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα θέματα του e-privacy και να μην επιχειρήσει να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Το Κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις αρχικές απαράδεκτες προτάσεις των υπουργών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s