Και ξαφνικά μερικά δεντράκια και κάτι μπουλντόζες, πήραν τον αέρα του Δεκέμβρη με τις μαζικές εξεγέρσεις και τον έφεραν στην καρδιά των Εξαρχείων με άλλη μορφή οργάνωσης. Πιο μαζική, πιο αποτελεσματική και με συγκεκριμένο στόχο. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σε ένα πλάνο δημιουργίας πάρκινγκ και αποφάσισαν κόντρα στην τοπική τους εξουσία και τις δυνάμεις καταστολής της να διαχειριστούν αυτοί τον δημόσιο χώρο τους.

Αυτό που γίνεται στο παρκάκι των Εξαρχείων, με ανθρώπους κάθε βράδυ να φυλάνε φυτεμένα δεντράκια και να απαιτούν τον σεβασμό της θέλησής τους, είναι πρωτόγνωρο στην χώρα μας. Και τα Εξάρχεια είναι ο χώρος εφαρμογής σε μια περίοδο που όλοι μαζικά μιλάνε για ιδιωτικοποίηση, για ανταγωνιστικότητα και για το ατομικό δικαίωμα. Και ήρθαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων να πετάξουν τις θεωρίες στο καλάθι των αχρήστων.

Όταν υπάρχει διακύβευμα και συγκεκριμένος στόχος, οι πολίτες μπορούν να οργανώνονται και να επιτυγχάνουν. Όχι πια σε παραδοσιακές δομές και όργανα,, χωρίς μηχανισμούς και καπελώματα. Και όλα αυτά μερικά μέτρα από το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη.

Και το ΠΑΣΟΚ παρών με τον πρόεδρό του. Αλλά οι υπόλοιποι; Τα ιστορικά στελέχη εξουσίας; Αυτά κοιτούσαν αμήχανα τόσο κόσμο να υπερασπίζεται ένα πάρκο…!!! Και όχι καρέκλες εξουσίας και «αναγνώριση», αλλά καλύτερο περιβάλλον και κοινωνική δράση.

Τα παιδιά στα Εξάρχεια ζέσταναν την καρδιά μας και έδειξαν τον δρόμο σε κάτι διαφορετικό που είναι κοντά και μέσα στην κοινωνία. Που γυρνάει την πλάτη στον πειρασμό από τις κάμερες των ΜΜΕ, αλλά προτιμά να συμπαρίσταται σε αυθεντικές δράσεις με στόχο και ομαδικότητα. Που δεν χρειάζεται αρχηγούς και υπαρχηγούς, αλλά τα μέλη του να εκφράζονται ελεύθερα και σε ομάδες δράσης.

Αυτή είναι η αυτο-οργάνωση σύντροφοι. Οι οργανώσεις γειτονιάς που χάσαμε και που πρέπει να τις ξαναβρούμε.

Γιατί ειδικά τώρα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι αλληλεγγύη και κοινή δράση για κοινά προβλήματα. Για τα κοινωνικά προβλήματα που είναι μπροστά μας. Και στην επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η αυτο-οργάνωση θα παραμένει λύση. Σαν κύτταρο πολιτικής και κοινωνικής δράσης.

Σχετικά:

http://parkingparko.blogspot.com/

http://exarchia.pblogs.gr/

http://ellietz.blogspot.com/2009/03/blog-post_19.html

http://www.flickr.com/photos/papandreouwebsite/sets/72157615244890414/ [συλλογή από το papandreou.gr]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s