Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο

Posted: 17 Μαρτίου 2009 by admin in Περιβάλλον
Ετικέτες: ,

από τους «πολίτες σε δράση»

Το πρόγραμμά περιήγησης σας μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Τριτοκοσμικές εικόνες εν έτει 2009 αντίκρισαν χτες μέλη του συλλόγου μας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχεία Ελασσόνας. Επίσκεψης από την οποία δεν έλειψαν, για μια ακόμη φορά, τα μικροατυχήματα που κόστισαν ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα λερωμένο παντελόνι και μια μικρή ταλαιπωρία σε όλους μας: Εκλεκτό μέλος του συλλόγου, στην προσπάθεια να προσεγγίσει και φωτογραφίσει τα πειστήρια, έπεσε μέχρι το γόνατο σε χαντάκι με απόβλητα.

Από πέρυσι ακόμα, είχαμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας μερικών από τα σφαγεία του Νομού, και για μερικά από αυτά είχαμε ήδη συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό. Ενόψει της περιόδου του Πάσχα, γνωρίζοντας ότι η δραστηριότητα των σφαγείων θα ενταθεί, και ανταποκρινόμενοι σε καταγγελίες πολιτών της περιοχής, επισκεφθήκαμε το σφαγείο που λειτουργεί με την ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας και τριών Δήμων της περιοχής, Ολύμπου, Λιβαδίου και Σαρανταπόρου.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, αλλά ας πούμε μερικά πράγματα.

Σύμφωνα με την κείμενη και ισχύουσα νομοθεσία, τα υποπροϊόντα σφαγής θα έπρεπε να αποτεφρώνονται ή συναποτεφρώνονται σε πιστοποιημένες μονάδες.

Τέτοιες μονάδες λειτουργούν στο Νομό Λάρισας. Το συγκεκριμένο όμως σφαγείο – χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι το μοναδικό – αντί να εφαρμόσει το Νόμο, ακολουθεί την μέθοδο της απλής ταφής στον περίβολο της Μονάδας. Είδαμε και φωτογραφίσαμε μηχανήματα έργου να έχουν ανοίξει απλούς λάκκους και να τους έχουν γεμίσει με κεφάλια, πόδια, κοιλιές… Υποψιαζόμαστε ότι όλη η έκταση γύρω από το σφαγείο είναι γεμάτη με τέτοιους λάκκους. Είδαμε να έχουν κατασκευαστεί φράγματα πάνω σε κοίτες χειμάρρων και να δημιουργούνται μικρές λίμνες όπου καταλήγουν είτε με φυσική ροή είτε μέσω αγωγών, τα υγρά απόβλητα του σφαγείου. Είδαμε κυριολεκτικά καμένη βλάστηση στα σημεία όπου αυτά τα απόβλητα ρέουν επιφανειακά. Είδαμε ακριβώς δίπλα σταροχώραφα ποτισμένα με λύματα, έτοιμα να δώσουν εκλεκτής ποιότητα αλεύρι. Είδαμε κοπάδια να βόσκουν σε χωράφια διάσπαρτα με κρανία ζώων και απομεινάρια σαρκών διασκορπισμένα από αγέλες σκύλων και σμήνη κοράκων.

Σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το σφαγείο και σε εγκαταλειμμένο λατομείο στα όρια της τέως κοινότητας Λυκουδίου, βρήκαμε υποπροϊόντα σφαγής σκεπασμένα πρόχειρα με βράχια, κροκάλες και σμήνη μυγών. Να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στο λατομείο αυτό υπάρχει πηγή με την ονομασία «Μάνα» από την οποία υδροδοτούνταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ο οικισμός Λυκουδίου. Να σημειωθεί επίσης ότι στους πρόποδες του λόφου στον οποίο βρίσκεται το λατομείο υπάρχει βρύση με πηγαίο νερό στην οποία σταματούν ταξιδιώτες να ξεδιψάσουν. Η γνωστή βρύση «Νικοτσάρα».

Ακούσαμε επίσης, χωρίς να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι υποπροϊόντα θάβονται και σε άλλα σημεία της περιοχής….

Το ζήτημα αυτού του τρόπου λειτουργίας του συγκεκριμένου σφαγείου αγγίζει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά ζητήματα δημόσιας υγείας. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τις υπηρεσίες της Νομαρχίας να προβούν σε άμεσους και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ελέγχους. Καλούμε την Δικαιοσύνη να επέμβει ΑΜΕΣΑ προκειμένου να σταματήσει τα όσα συμβαίνουν. Καλούμε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους τρεις Δημάρχους, αναλογιζόμενοι τις ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ τους, να παρέμβουν άμεσα και να ζητήσουν συγνώμη από τα μέλη τους, τους δημότες και τους επισκέπτες των Δήμων τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν…

Σχόλια
  1. […] 5:26 μμ on Μαρτίου 17, 2009 | 0 Πρώτο post δοκιμαστικό… https://papanotas.wordpress.com/2009/03/17/ygeia/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s