περί Κυβερνώσας Αριστεράς

Posted: 16 Μαρτίου 2009 by admin in Διάβασα

Άρθρο του Δημήτρη Κουρέτα στην εφημερίδα «Ελευθερία» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σκανδαλίδη με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά» στην Λάρισα.

Αρχίζοντας να διαβάζει κανείς το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη «Κυβερνώσα Αριστερά» αναγκαστικά αναρωτιέται τι σημαίνει Αριστερά σήμερα. Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος. Εγώ μπορώ μόνο να πώ τι δεν είναι Αριστερά. Λέει κάποιος σήμερα ότι εγώ είμαι αριστερός και αριστερά είναι αυτό και εκείνο. Και όποιος δεν το πιστεύει δεν είναι αριστερός. Μα αυτό είναι ο ορισμός του ολοκληρωτισμού. Αριστερά ήταν και θα είναι η μύηση στην ελευθερία και την ευαισθησία και όχι ο αποκλεισμός. Αυτοί που τα λένε μάλλον διάλεξαν λάθος χώρο.

Πριν από 150 χρόνια ο Μαρξ έλεγε ότι ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα του σοσιαλισμού ή του κομμουνισμού. Αυτό εξακολουθεί και σήμερα να ισχύει για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που είχε στο νου ο Μαρξ. Ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός έχουν πια εκπνεύσει. Εξακολουθούν όμως να μας απασχολούν. Δεν επιτρέπεται σε έναν προοδευτικό άνθρωπο να βάλει στο περιθώριο τις αξίες και τις αρχές που τον ενέπνευσαν γιατί ορισμένες από αυτές παραμένουν εγγενείς στην ιδέα του ευ ζην, στην πραγμάτωση του οποίου αποσκοπεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Η πρόκληση είναι να αποκαταστήσουμε το κύρος αυτών των αξιών, στα σημεία ακριβώς εκείνα όπου το οικονομικό πρόγραμμα του σοσιαλισμού έχει καταστεί αναξιόπιστο. Ο Σκανδαλίδης μέσα από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του με απλά λόγια μας λέει ότι ανάμεσα στον προστατευτισμό από την κούνια μέχρι το μνήμα και στην οικονομία της αγοράς αυτός προτιμά το παρακάτω:

Αυτό που θα δώσει σάρκα και οστά στην αλληλεγγύη που εκφράζει η ιδέα της Κυβερνώσας Αριστεράς είναι το γεγονός ότι οι κατά τα λοιπά προνομιούχες ομάδες ανακαλύπτουν ότι έχουν από κοινού με τους μη προνομιούχους συμφέρον για μια αναδιανομή των κινδύνων.

Το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη «Κυβερνώσα Αριστερά» υποστηρίζει ότι η χάραξη ενός νέου αν θέλετε δρόμου για την Αριστερά στην Ελλάδα είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και απαραίτητη. Περνάει μέσα από την ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας σε έναν κόσμο όπου οι απόψεις της παραδοσιακής αριστεράς έχουν καταστεί πλέον απαρχαιωμένες ενώ οι θέσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς έχουν αποδειχτεί πλέον και στη χώρα μας ανεπαρκείς και αντιφατικές.

Το βιβλίο ασχολείται με τον τρόπο που θα προκύψει περιορισμός των ανισοτήτων και για τον συγγραφέα αυτό είναι πάντα αναγκαίο και μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό. Τάσσεται σαφώς κατά των αλόγιστων κρατικών δαπανών ενώ υποστηρίζει επενδύσεις από τη μεριά του κράτους σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η καινοτομία και η έρευνα.

Νομίζω αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο και του υποβληθεί η ερώτηση μετά την ανάγνωση: περισσότερο ή λιγότερο κράτος, θα απαντήσει σίγουρα περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Αναδύεται η υπενθύμιση ότι στις επιταγές του ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχει η ρυθμιστική παρέμβαση. Έτσι πιστεύω οτι ο Κώστας Σκανδαλίδης βάζει τις βάσεις για να υπάρξει επιτέλους στην Ελλάδα ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό και ρωμαλέο, που θ΄ αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία και θα δίνει μια νέα πνοή στον πολιτικό ιδεαλισμό. Αυτή η συζήτηση θεωρώ οτι στην ουσία ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ αλλά απευθύνεται σε όλη την Αριστερά.

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής
Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας
στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Περί Κυβερνώσας Αριστεράς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s