microsoft και ελληνική κυβέρνηση

Posted: 13 Φεβρουαρίου 2009 by admin in ΝΔ, Πολιτική
Ετικέτες: , ,

η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ επιβεβαιώνει με ΜΕΓΑΛΗ καθυστέρηση στους ΣΤ. Λαμπρινίδη και κ. Κ. Μπατζελή την επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση για τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ τη Μicrosoft

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των δυο ευρωβουλευτών στον πρόεδρο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ κοινοβουλίου ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ από ΤΟΝ ιρλανδό επίτροπο ΜΑΚΡΙΒΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις επιβεβαίωσε στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Λαμπρινίδη και Κατερίνα Μπατζελή, μετά από 1 ολόκληρο χρόνο και σειρά αλλεπάλληλων ερωτήσεων, την ύπαρξη επιστολής προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με προβλήματα που τελικά παραδέχεται ότι ανακύπτουν από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft..

Η απάντηση της Επιτροπής εκθέτει ανεπανόρθωτα το νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος είχε ψευδώς δηλώσει στην Ελληνική Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου 2008, ότι είχε λάβει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Επιτροπή όχι μόνο δεν έδωσε ποτέ την έγκρισή της, αλλά, όπως αναγκάστηκε να αποκαλύψει μετά από την παρατεταμένη πίεση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και δύο ελληνικών ΜΚΟ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία απευθείας ανάθεσης έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για το ελληνικό κράτος και καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Στ. Λαμπρινίδης και Κ. Μπατζελή αποφάσισαν να θέσουν το θέμα υπόψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να εξακριβωθεί πού οφείλεται η καθυστερημένη αντίδραση και νομική αξιολόγηση εκ μέρους της Επιτροπής στο αίτημα των δύο ευρωβουλευτών ήδη από το Φεβρουάριο του 2008 να εξεταστεί η σύμβαση της Microsoft. Οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή τους καταγγέλλουν τον συντηρητικό Ιρλανδό Επίτροπο Μακρίβι για πολιτικά κίνητρα συγκάλυψης της υπόθεσης και απαξίωσης του ελεγκτικού ρόλου των ευρωβουλευτών, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι:

» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς ΜακΓρίβι παραβίασε τη νομική υποχρέωσή της σύμφωνα με την κοινοτική Συνθήκη να απαντά στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και να διερευνά άμεσα και με πνεύμα ανεξαρτησίας κάθε καταγγελία για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας, αφού καθυστέρησε για 8 ολόκληρους μήνες να διαψεύσει τις δηλώσεις των ελλήνων υπουργών και καταφανώς παραπλάνησε τους ευρωβουλευτές, αποκρύπτοντάς τους τις επιφυλάξεις που είχε για τη νομιμότητα της συμφωνίας και διαβεβαιώνοντάς τους, αντιθέτως, μία μόλις βδομάδα πριν την αποστολή της επιστολής της προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι η Συμφωνία δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτροπής στους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ:

«Θέμα: Συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης με τη Μicrosoft

1. Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες της απέστειλαν επιστολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές κατόπιν της υποβολής καταγγελίας από τις ΜΚΟ1 που αναφέρουν τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου στη ερώτησή τους.

2.Η εν λόγω καταγγελία περιείχε νέα στοιχεία και ισχυρισμούς σε σχέση με εκείνα που περιλαμβάνονταν στις γραπτές ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλαν τα Αξιότιμα Μέλη. Η καταγγελία παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες για τη σχετική αγορά και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η εν λόγω συμφωνία ήταν πράγματι νομικώς δεσμευτική και παρήγαγε έννομες συνέπειες. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ανέφερε στις προηγούμενες απαντήσεις της, οι υπηρεσίες της απηύθυναν την εν λόγω επιστολή η οποία καλύπτει όλα τα σχετικά θέματα, ώστε να μπορεί να εξακριβωθεί εάν πράγματι υπάρχει ή όχι παραβίαση του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία.

3 και 4.Αναμένεται ακόμη η απάντηση των ελληνικών αρχών. Εάν από την εν λόγω απάντηση – σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που ελήφθησαν στην καταγγελία – προκύψουν στοιχεία που να μεταβάλλουν την αξιολόγηση της συγκεκριμένης συμφωνίας από την Επιτροπή, η τελευταία θα ενημερώσει τα Αξιότιμα Μέλη για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ώστε να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων.»

σχετικά: http://radiopod.pasok.gr/tv/?p=334

Σχόλια
 1. Ο/Η Loukas Spanos λέει:

  3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν για το θέμα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  ΘΕΜΑ: «Συμφωνία Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρεία Microsoft»

  18/02/2009

  Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτεται ότι είναι παντελώς έκθετη σε σχέση με τη νομιμότητα της σύμβασης που υπέγραψε με την εταιρεία Microsoft. Όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και ο τότε Υφυπουργός και σημερινός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου συνειδητά παραπλάνησαν τη Βουλή των Ελλήνων και τον Ελληνικό λαό δηλώνοντας ανειλικρινώς, κατά τις συνεδριάσεις της 22ας Ιουνίου 2007 και 24ης Ιανουαρίου 2008, ότι ζήτησαν και έλαβαν σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρεία Microsoft.

  Επιπροσθέτως, μόλις πρόσφατα, και ύστερα από απάντηση σε νεώτερη ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δελτίο Τύπου 13/02/2009, Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), αποκαλύφθηκε η ύπαρξη επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με προβλήματα που τελικά παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ανακύπτουν από τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρεία Microsoft.

  Επομένως, η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δεν έδωσε ποτέ την έγκρισή της, αλλά, όπως αναγκάστηκε να αποκαλύψει μετά από την παρατεταμένη πίεση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και δύο ελληνικών ΜΚΟ (FFII και Hellug), θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία απευθείας ανάθεσης έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για το ελληνικό κράτος και καλεί την Κυβέρνηση να αποδείξει ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας περί δημοσίων συμβάσεων.

  Επειδή Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης παραπλάνησαν συνειδητά τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό με ισχυρισμούς που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν ανειλικρινείς.

  Επειδή είναι προφανής η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων, τη στιγμή μάλιστα που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να υιοθετήσει μονοπωλιακές συνεργασίες για προμήθειες και εγκαταστάσεις προϊόντων της εταιρείας Microsoft σε τιμές υψηλότερες αυτών που θα μπορούσαν προκύψουν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

  Επειδή δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων της εταιρείας Microsoft για το Ελληνικό Δημόσιο.

  Επειδή δεν τεκμηριώνεται η αγορά μεγάλων ποσοτήτων, όπως προβλέπει η «μη δεσμευτική» συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της εταιρείας Microsoft, των συγκεκριμένων προϊόντων από το Ελληνικό Δημόσιο, παρά μόνο στο ό,τι συμβάλλει αποκλειστικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ποια είναι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης σ’ αυτήν;

  2. Ποια είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού όλοι οι διαγωνισμοί συμπεριέλαβαν προδιαγραφές από μια «μη δεσμευτική» κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνία, οι οποίες οδήγησαν στην προμήθεια προϊόντων συγκεκριμένου κατασκευαστή λογισμικού;

  3. Ποια είναι τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται για την αξιοποίηση λύσεων ανοικτού λογισμικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λύσεις λειτουργικά ισοδύναμες ή και υπέρτερες, πολύ χαμηλότερου κόστους και δεν δεσμεύουν σε συγκεκριμένες τεχνολογικές επιλογές το Ελληνικό Δημόσιο;

  4. Πώς υλοποιεί η Κυβέρνηση τις ειδικές συμβάσεις που προβλέπονταν να υπογραφούν από την ανωτέρω ετεροβαρή και μη ωφέλιμη για το Ελληνικό Δημόσιο συμφωνία με την εταιρεία Microsoft;

  Αθήνα, 18/02/2009 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  Λούκα Κατσέλη
  Δημήτρης Κουσελάς
  Ευστάθιος Κουτμερίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s