Αγρότες Ι

Posted: 23 Ιανουαρίου 2009 by admin in ΝΔ, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,
από την εφημερίδα Τα Ν�α

από την εφημερίδα "Τα Νέα"

Δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα μέτρα στήριξης στους αγρότες. Δεν είμαι ειδικός στα αγροτικά και δεν διαθέτω ούτε μισό στρέμμα, αλλά μετά από μια συνάντηση με διάφορους αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα διαπίστωσα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι μια κοροϊδία και ούτε ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ξέρουν τι ακριβώς δώσανε και πως μάλλον ξέρουν γιατί τα χρήματα αυτά θα δοθούν από δάνειο που θα πάρει και θα πληρώσουμε όλοι εμείς.

Στην ουσία τα μέτρα δεν περιέχουν καμία ειδίκευση ως προς της παροχές και κανένας αγρότης δεν γνωρίζει πιο ποσό θα είναι αυτό που τελικά θα κατάληξη στην τσέπη του. Ουσιαστικά το υπουργείο αθροίζει ποσά από καταστροφές που ούτος η άλλος τα δικαιούταν οι αγρότες. Στους βαμβακοπαραγωγούς δίνει 75εκ, ποσό που ουσιαστικά αφορά 1,7εκ στρέμματα που δηλώθηκαν με ζημιές. Δηλαδή 45 ευρώ (το ποσό που ανακοίνωσε το υπουργείο επί 1,7 εκ στρέμματα δίνουν ένα ποσό της τάξεως των 75 εκ περίπου. Αν όμως το ποσό αφορά όλα τα στρέμματα που δηλώθηκαν ότι καλλιεργούνται με βαμβάκι περίπου 2,8εκ στρέμματα τότε το ποσό αυτό θα είναι 26 ευρώ το στρέμμα.

Στα ελαιόδεντρα οι ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν ότι το ποσό που δίνει το υπουργείο 50εκ ευρώ με τα στρέμματα που έχουν δηλωθεί ο κάθε αγρότης θα πάρει 5 ευρώ το στρέμμα, να αναφέρουμε εδώ ότι τα χρήματα θα δοθούν μετά από την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 μήνες περίπου που είναι η αμεσότητα των μέτρων. Οι αποζημιώσεις αυτές που αναφέρονται σαν μέτρα στήριξης στους αγρότες θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ έναν φορέα που συμμετέχει ο αγρότης με το 3% τις παραγωγής του, άρα ουσιαστικά από τον ίδιο τον αγρότη παίρνει η κυβέρνηση και τα ξαναδίνει με μορφή βοήθειας, αν αυτός δεν είναι κοροϊδία τι είναι.

Να πούμε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μέσω του προέδρου του στην ομιλία στις Σέρρες αλλά και στα Τρίκαλα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης, θα πρέπει όμως να βγει στα μπλόκα και να τα εξηγήσει να τα δώσει στους αγρότες να καταλάβουν ότι δεν είναι προεκλογικές αναφορές.

Τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ από τις ομιλίες του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

 • Ενα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευτεί στον αγροτικό τομέα.
 • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
 • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδος χάριτος δύο ετών.
 • Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.
 • Αύξηση από 7 στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων κ.ο.κ.

Θα πρέπει τα στελέχη και οι υπεύθυνοι του αγροτικού τομέα να κατέβουν στα μπλόκα να μην φοβηθούν να το κάνουν γιατί οι αγρότες έχουν την ανάγκη να ακούσουν.

Ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει την ιστοσελίδα του και να υπάρχουν αναρτημένα τα μέτρα που ανέφερε ο πρόεδρος και έχουν επεξεργαστεί από τον τομέα αγροτικού και το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, για να μπορεί εύκολα ο καθένας να τα βρει και να τα διαβάσει.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα.

το φυλλάδιο «Ο αγρότης στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης

Σχόλια
 1. Θυμίσου ότι αυτά τα χρήματα τα έταζαν εδώ και μερικά χρόνια προκειμένου να προλάβουν τις κινητοποιήσεις. Μακάρι και αυτά τα λίγα κοροϊδευτικά χρήματα να δοθούν, αλλά πάλι θα τα ξεχάσουν, να δεις.

 2. Ο/Η Γιάννης Παπαϊωάννου λέει:

  Θα πρέπει τα στελέχη και οι υπεύθυνοι του αγροτικού τομέα να κατέβουν στα μπλόκα να μην φοβηθούν να το κάνουν γιατί οι αγρότες έχουν την ανάγκη να ακούσουν.

  «Ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει την ιστοσελίδα του και να υπάρχουν αναρτημένα τα μέτρα που ανέφερε ο πρόεδρος και έχουν επεξεργαστεί από τον τομέα αγροτικού και το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, για να μπορεί εύκολα ο καθένας να τα βρει και να τα διαβάσει.»

  Πήγαν Στέφανε;
  Πες μου γιατι τους κραζω σιγανά απο εχθες ακόμη

  Αν είναι να τους κράξω πιο άγρια!
  Παντως στην ΤV δεν είδα καποιον!
  Πες μου εαν ειναι να το γραψουμε ως υπερ του

 3. Ο/Η ντινος λέει:

  Στεφανε καλημέρα.
  Είναι άσχετο αλλά ρίξε μια ματια σε αυτό (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72497) για να δεις πως βλέπουν κάποιοι δημοσιογραφοι τους αγρότες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s