εν(ισταμε) ΙΙ

Posted: 18 Ιανουαρίου 2009 by admin in Ανοιχτό κόμμα, Διαδίκτυο, ΜΜΕ, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική, κοινωνία
Ετικέτες: , ,

Και εν όψει εξουσίας το ΠΑΣΟΚ, συνεπές στην ιδεολογική προσέγγιση του Προέδρου του (του μόνου ίσως έλληνα πολιτικού που συναιδητοποιεί την δυναμική των νέων μέσων και «επενδύει» σε αυτά..), διοργανώνει ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στον χώρο των μέσων. Μια ημερίδα που όμως δείχνει τον ερασιτεχνισμό και ίσως και την «άγνοια» των διοργανωτών του.

Επιλέγει το ΙΣΤΑΜΕ να συζητήσει το θέμα με «φίλους» και αναγνωρίσιμους. Αγνοώντας σαφέστατα και τις εξελίξεις αλλά και την ακριβώς αντίστροφη δυναμική των νέων μέσων. ότι το διαδίκτυο έχει παρά πολλούς στρατιώτες και όχι στρατηγούς, ανθρώπους με τόσο μεράκι και πάθος για ελεύθερη έκφραση, που όπως απέδειξαν στις ταραχές του Δεκέμβρη, μπορούν να «τινάξουν την μπάνκα των παραδοσιακών ΜΜΕ στον αέρα».

Δεν καταλαβαίνουν επίσης ότι αυτή η κοινωνική δυναμική σέρνει κόμματα και πολιτικούς χώρους να ορίσουν την σχέση τους με αυτά και όχι το αντίστροφο. Κάποιοι αυτό το βλέπουν ως αλαζονεία των ιστολόγων και διαδικτυακών δημοσιογράφων, ενώ είναι πάλι το ακριβώς αντίστροφο : μάλλον δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους έχουν «γραμμένους».

Και εκεί περιπλέχτηκαν και τα πράγματα. Κάποιος «εγκέφαλος» πάλι πήρε την λίστα του sync και τους κάλεσε. Αγνοώντας οποιαδήποτε ποιοτικά χαρακτηριστικά, «διεκπεραιώνοντας» πάλι την λογική μιας συνάντησης, από ένα κομματικό Ινστιτούτο που μόνο «γραφειοκρατικά» βλέπει το διαδίκτυο. Εν μέρει έχοντας δίκιο αφού δόξα τω θεώ έχει βρει και τους δικούς του «γραφειοκράτες» στρατευμένους ιστολόγους. Μόνο που κοιμούνται ύπνο βαθύ. Γιατί αλίμονο αν το διαδίκτυο κινηθεί στην δική του την λογική. Το απογοητευτικό είναι ότι συνεχίζει να κινείται στην λογική της ανάλυσης των ελίτ. Των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και αντιμετωπίζει το διαδίκτυο ως εξάρτημα.

Λυπάμαι για την λογική που οργανώνει ένα κόμμα που πολλοί ελπίζουν σε αυτό μια τέτοια εκδήλωση. Είναι απαξιωτικό για τον πρόεδρό του που αλλιώς έχει δει τα πράγματα, αλλά και πάλι μόνον αυτός.

Σχόλια
  1. Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

    μια χαρά τα λες σύντροφε….

  2. […] πλήρες κείμενο σε αυτόν τον σύνδεσμο (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

  3. Σε αυτό το post συμφωνώ απολύτως. Δηλαδή, αν επιλεγούν οι πιο επισκέψιμοι αυτό σημαίενει ότι τυχόν θα εκφράζουν το σύνολο των ιστολόγων; Εμένα δε με εκφράζει κανείς, όσο κι αν συμφωνώ μαζί του. Οι πρώτοι δεν είναι αιρετοί για να εκφράσουν ούτε εμένα ο0ύτε κανέναν. Και λυπάμαι πολύ που δεν κινήθηκαν από το ΙΣΤΑΜΕ στη λογική της ποιότητας και του αληθινού -του ουσιαστικού- διαλόγου, αλλά στη μάζα ως νέο μεταμοντέρνο χαρακτηριστικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s