ποιοτική ενημέρωση για όλους

Posted: 11 Δεκεμβρίου 2008 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

ΑΠΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ GLOBAL FORUM OF MEDIA DEVELOPMENT

Απευθύνουμε και από εδώ, από το Συνέδριό σας, έκκληση, έκκληση προς όλους, έκκληση για ευθύνη, για αυτοσυγκράτηση και για να μπει τέλος στη βία που ζει η χώρα αυτές τις μέρες.

Και θα ήθελα, αυτό να είναι και το κεντρικό μήνυμά μας, το δικό μου μήνυμα στο Συνέδριό σας. Θεωρώ ότι είναι και ο κεντρικός στόχος, για τον οποίο όλος ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να εργαστεί. Είναι το μήνυμα που χρειάζεται σήμερα η ανθρωπότητα, ενάντια στη βία, για μια ανθρώπινη κοινωνία.

… Συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας, συγκέντρωση στρατιωτικής εξουσίας, συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, συγκέντρωση μιντιακής εξουσίας. Κι αυτό, βεβαίως, δημιούργησε και δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα.

Βέβαια, σήμερα, ζούμε την ανισότητα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς το αναλύει ο Πωλ Κρούγκμαν. Ουσιαστικά, συγκεντρώνεται τέτοια δύναμη, που αδυνατούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να αντέξουν αυτή την τεράστια εξουσία των λίγων. Υπάρχει, γι’ αυτό το λόγο, αδιαφάνεια στις αποφάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να αιχμαλωτιστούν οι θεσμοί μας, οι δημοκρατικοί θεσμοί. Να αιχμαλωτιστούν οι θεσμοί ελέγχου, να αιχμαλωτίζεται ακόμα και ο χώρος των Media.

Υπάρχει τέτοιο χρήμα και τέτοια δυνατότητα, ώστε η δικαιοσύνη, η πολιτική, τα Media, να επηρεάζονται και, πολλές φορές, να ελέγχονται.
Ακόμα και οι ακαδημαϊκές μας δραστηριότητες, τα Πανεπιστήμιά μας, μπορεί να ελέγχονται μέσα από αυτή την συγκέντρωση της εξουσίας.

Έτσι, παρατηρείται αυτή η δυσλειτουργία των θεσμών μας, η δυσλειτουργία των ελέγχων, η απληστία βεβαίως, και η τεράστια κερδοσκοπία που έφερε αυτό το κραχ….

[…Όμως, από την άλλη μεριά, αισθάνονται πολύ πιο αδύναμοι οι πολίτες μας. Πολύ πιο αδύναμοι να επηρεάσουν. Δεν αισθάνονται ότι έχουν το λόγο, δεν αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη, δεν αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, δεν αισθάνονται ότι μπορούν να αποφασίζουν, αλλά ότι αυτά που γίνονται και αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται, λαμβάνονται χωρίς να τους συμβουλευόμαστε.

Γι’ αυτό, σήμερα, χρειάζεται να δούμε αυτή τη δημοκρατική πρόκληση. Πώς διαμορφώνουμε νέες συλλογικές μορφές συνεργασίας, αποφάσεων, αντιμετώπισης των προβλημάτων του πλανήτη μας, αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας, θέματα που είναι πια συνδεδεμένα, σε ένα παγκόσμιο χωριό….]

[…Είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης για τον άνθρωπο, που βασίζεται στην «πράσινη οικονομία».

Υπάρχει σχέδιο, που θα βοηθήσει ν’ αναδείξουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, της Ελλάδας, και να τα μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μέσα από την παιδεία, μέσα από την έρευνα, μέσα από την καινοτομία….]

[…Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των Μέσων, αλλά και την διάκριση των εξουσιών, που έχουν πολλές φορές αλληλοϋπονομευθεί, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, με αδιαφάνεια και με αδυναμία ελέγχου….]

[…Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε ένα νέο μοντέλο κράτους, που εγγυάται τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια στον πολίτη, την προστασία του, την στήριξή του, για να μπορεί να δημιουργεί με ασφάλεια και σιγουριά….]

ολόκληρη η ομιλία εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s