Η ΕΒΖ τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις για την βιοαιθανόλη

Posted: 21 Νοεμβρίου 2008 by admin in Γενικά, Πολιτική
Ετικέτες: ,

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ενέκρινε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Renew Energy & Cal West Ethanol και την Motor Oil, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη μετατροπή των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η πιθανότητα μετατροπής τους σε μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (που μπορεί να παράγουν από ζωοτροφές μέχρι οινόπνευμα).

Παράλληλα, η ετήσια γενική συνέλευση ενέκρινε τη σκοπιμότητα για συνεργασία με διεθνή οίκο, δραστηριοποιούμενο στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης.

Η ΕΒΖ αναμένεται να προχωρήσει σε σύσταση κοινής εταιρίας με τον ευρωπαϊκό κολοσσό «Eurosugar» (μερίδιο 50% εκάστη πλευρά), που ενώνει υπό τη σκέπη του, τούς ισχυρούς του κλάδου στην Ευρώπη, όπως την Nordzucker AG (Γερμανία), την Cristal Union (Γαλλία), την ED&F Man (Βρετανία) και την S.F.I.R (Ιταλία).

Οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους 2008, ενώ η συμφωνία θα αφορά τη διανομή και εμπορία ζάχαρης, υπό την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία ακατέργαστου προϊόντος («raw sugar») θα γίνεται στα εργοστάσια των Σερρών ή -το πιθανότερο- της Ορεστιάδας.

Με δεδομένες τις νέες οικονομικές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, παραμένει στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΒΖ η τροποποίηση των δύο εργοστασίων σε μονάδες για την αξιοποίηση κυρίως της γεωργικής παραγωγής, περιλαμβανομένης της
παραγωγής βιοαιθανόλης.

Λόγω των νέων δεδομένων στις νομοθεσίες τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας, απαιτείται προσαρμογή της μελέτης για τη βιοαιθανόλη.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ΕΒΖ για την χρήση 01.07.2007 έως 30.06.2008 μαζί με τις σχετικές Εκθέσεις Διαχείρισης του ΔΣ και των Ορκωτών
Ελεγκτών.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη σκοπιμότητα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

από το in.gr

Σχόλια
  1. Ο/Η νικος λέει:

    Μεγάλη ιστορία αυτί της ΕΒΖ. Φοβάμαι πως πάλι προσπαθούν να θολωσουν τα νερα. Η κατεργασια row sugar είναι πολυ δαπανηρή για να μπουν τα εργοστασια που κλείσανε σε αυτό το εγχείρημα. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω που το πάνε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s