το Βαρόμετρο της Public Issue – 3.5% η διαφορά

Posted: 14 Νοεμβρίου 2008 by admin in Πολιτική
Ετικέτες: , , , ,

Διεύρυνση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στη μηνιαία εκτίμηση εκλογικής επιρροής, και εξακομματική Βουλή, είναι τα ευρήματα του Βαρόμετρου της Public Issue, που πραγματοποιήθηκε για την Kαθημερινή και το ΣΚΑΪ για το μήνα Νοέμβριο.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, προξένησαν φθορά στο κυβερνών κόμμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τον προηγούμενο μήνα ήταν 1%.

Στη μέτρηση αυτή, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37,5%, η ΝΔ 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12% το ΚΚΕ 7,5% ο ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι 3%.

Σε σχέση με την μέτρηση του προηγούμενου μήνα, η ΝΔ χάνει 1%, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει το ποσοστό του 1,5%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν 0,5%, αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό του ΛΑΟΣ, ενώ 0,5% κερδίζουν οι Οικολόγοι.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, κανένα κόμμα δεν αποκτά αυτοδυναμία, αφού στην εξακομματική βουλή που φαίνεται να προκύπτει το ΠΑΣΟΚ θα είχε 138 έδρες η ΝΔ 89, 32 έδρες θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ 20 το ΚΚΕ, 13 ο ΛΑΟΣ και 8 έδρες οι Οικολόγοι.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Public Issue, το τελευταίο εξάμηνο η ΝΔ φαίνεται να χάνει 50 έδρες και από 139 που καταλάμβανε με βάση τη μέτρηση του Μαίου

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 51 έδρες, και από 83 τον Μάιο φθάνει τις 138.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το τελευταίο εξάμηνο 15 έδρες, ενώ με μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται οι έδρες για ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες η ΝΔ έχει χάσει 3 ποσοστιαίες μονάδες, από το 37% το Μάιο στο 34% το Νοέμβριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο εξάμηνο κερδίζει εξίμισι ποσοστιαίες μονάδες και από 31% τον Μάιο, που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό του ανεβαίνει στο 37,5% στην μέτρηση του Νοεμβρίου.

H έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική, σε δείγμα περίπου 1000 ατόμων και διενεργήθηκε το διάστημα 11-12/11/2008.

Δείτε και τα υπόλοιπα ευρήματα του Βαρόμετρου με τις απόψεις της κοινής γνώμης για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, και τη διαγραφή του Πέτρου Τατούλη εδώ.

από τον Σκάϊ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s