Οι τροπολογίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων

Posted: 24 Σεπτεμβρίου 2008 by admin in Διαδίκτυο, Πολιτική
Ετικέτες: , ,

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣTO ΕΥΡΩΠAΙKO KOΙNOBOΥΛΙO ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου μας είναι προσωπικό δεδομένο που πρέπει να προστατεύεται ή μπορούν οι ιδιωτικές εταιρίες και οι αστυνομίες να παρακολουθούν τους χρήστες του διαδικτύου, χωρίς κανέναν περιορισμό;  Όταν παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα, οι ιδιωτικές εταιρίες   υποχρεούνται να ενημερώνουν τους χρήστες τους ή αυτό ανήκει στη διακριτική τους ευχέρεια και δεν  υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και κύρωση; Οι εταιρίες που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα μπορούν να παρακολουθούν τη ζωή κάθε χρήστη στο διαδίκτυο προκειμένου να πιάσουν τους όποιους «πειρατές» ή υπόκεινται  στους κανόνες που επιβάλουν σεβασμό της προσωπικής μας ζωής στο διαδίκτυο;

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε σήμερα απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, υιοθετώντας μία σειρά από τροπολογίες που κατέθεσε ο σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης στη σχετική Έκθεση – νομοθετικό ψήφισμα του Μ. Harbour, οι οποίες θωρακίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στο διαδίκτυο. Οι τροπολογίες Λαμπρινίδη, που έγιναν δεκτές από όλες τις Πολιτικές Ομάδες, ανέτρεψαν μία σειρά από προβληματικές ρυθμίσεις που είχαν υπερψηφιστεί σε πρώτο στάδιο στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε: «Με τη σημερινή του απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο διαμήνυσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτικών εταιριών στο διαδίκτυο δεν μπορούν να καθορίζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ευρώπη για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της

Με τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν, μεταξύ άλλων:

1. Διαγράφτηκε παράγραφος που προέβλεπε ότι οι IP addresses ( Διευθύνσεις Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου) θα θεωρούνται «προσωπικά δεδομένα» μόνον αν «άμεσα» μπορούν  να ταυτίζονται με τον χρήστη (και όχι και «έμμεσα», όπως σαφώς ορίζει για όλα τα προσωπικά δεδομένα η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία). Υπογραμμίζεται ότι οι ιδιωτικές εταιρίες (αλλά και οι αστυνομίες) επιδίωκαν έντονα τον περιορισμό της προστασίας των δεδομένων κίνησης, ώστε να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα (μέσω της δυνατότητας «έμμεσης» ταύτισής μας με αυτά) χωρίς τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές Οδηγίες.

2. Καταργήθηκε η πρόβλεψη ότι οι ιδιωτικές εταιρίες θα υποχρεώνονταν μεν να ενημερώνουν τις ανεξάρτητες εθνικές αρχές για παραβιάσεις της ασφάλειας των δικτύων τους, αλλά μόνον εφόσον οι ίδιες πρώτα έκριναν ότι οι παραβιάσεις αυτές «βλάπτουν τους χρήστες τους». Αντ’ αυτού, οι εταιρίες θα υποχρεώνονται πλέον να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές για κάθε παραβίαση της ασφάλειας των δικτύων τους, καθώς και τους χρήστες τους για κάθε παραβίαση που επιφέρει άμεσο κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής  τους ζωής και των οικονομικών τους συμφερόντων. Οι χρήστες θα ενημερώνονται επίσης μία φορά το χρόνο για όλες τις παραβιάσεις ασφαλείας των δικτύων, είτε τους αφορούν άμεσα είτε όχι, προκειμένου να έχουν μία πλήρη εικόνα της φερεγγυότητας των εταιριών του διαδικτύου.

3. Ανατράπηκε η προσπάθεια ορισμένων ευρωβουλευτών να χρησιμοποιήσουν την «e-privacy directive» σαν «κερκόπορτα», προκειμένου να επιτρέψουν σε εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων να ελέγχουν προκαταβολικά τις κινήσεις πολιτών στο διαδίκτυο, ύποπτων για διάπραξη κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και μη. Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι η συζήτηση για το σοβαρό θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο πρέπει να γίνει στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (συμπεριλαμβανομένων και χρηστών), και όχι έμμεσα και εκ του προχείρου, μέσω του «e-privacy directive».

4.      Τέλος, θωρακίστηκε ο ρόλος των εθνικών ανεξάρτητων Αρχών (όπως η ελληνική ΑΔΑΕ), με την υποχρέωση οι εταιρίες να τις ενημερώνουν άμεσα για κάθε πρόσβαση που απέκτησε η αστυνομία στα δίκτυά τους, καθώς και με τη δυνατότητα που πλέον αποκτούν να παραπέμπουν στη δικαιοσύνη όλες τις περιπτώσεις όπου κρίνουν ότι  παραβιάστηκε η εθνική κι η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s