ντροπή μια λέξη άγνωστη… αίσχος είναι το λιγότερο

Posted: 24 Ιουνίου 2008 by admin in Περιβάλλον
Ετικέτες: , , ,

πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να δείτε την ντροπή, υπάρχει και άλλο φωτογραφικό υλικό για όποιον ενδιαφέρετε ας επικοινωνήσει

Το 2008 όταν σε όλο τον κόσμο μιλάμε για το περιβάλλον και την ρύπανση βλέπουμε εικόνες σαν και αυτές πιο πάνω. Αυτό το απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα γίνετε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Λάρισα, μια πόλη που θέλει να είναι μέσα στις πιο αναπτυγμένες στην Ελλάδα.

αναφέρει ο Παντελής Μήτσιου στο blog του που τράβηξε και τις φωτογραφίες:

«Να δεις φωτογραφίες από αυτό το έρημο το ποτάμι, να σου φύγει η ψυχή… Να δεις πτώματα αγελάδων τουμπανιασμένα σε παράνομες χωματερές… Να δεις λίμνες από τυρόγαλο… Να δεις μπάζα… Να δεις βοθρολύματα… Οι μεγαλύτεροι παράνομοι είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι. Κι αφού το έκαναν σαν τα μούτρα τους, έχουν το θράσος να τα ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ από την ΕΕ για να αποκαταστήσουν τον Πηνειό. 5 μύρια Ευρώ λέει πήρανε για να εκπονήσουν καινοτόμο πρόγραμμα αποκατάστασης του ποταμού. Ξέρεις τι φαγοπότι πέφτει? Τρελλό! Έχουνε πέσει όλοι με τα μούτρα. Τρώνε με δέκα μασέλες έκαστος και πέρνουνε και για το σπίτι («όχι για μας καλέ, για το σκυλάκι μας, χιχιχι»). Κι ύστερα μπουχουχου! από τα μπαλκόνια… Κλάφτα…»

updated

Σκηνικό ντροπής δίπλα στον Πηνειό

Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς λίγο έξω από τη Λάρισα, μέσα στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού και μάλιστα σε χώρο αποκατασταθείσας πρώην ανεξέλεγκτης χωματερής στο δήμο Γιάννουλης, αφού οι τόνοι τυρόγαλου, που έχει χυθεί στο χώρο μετέτρεψαν την πρώην χωματερή σε λίμνη, τα κουφάρια πεθαμένων ζώων σε αποσύνθεση, τα οστά ακόμη και τα σάπια φρούτα και τα άλλα σκουπίδια, συνθέτουν μια τριτοκοσμική εικόνα σε χώρο που δαπανήθηκαν χρήματα του ελληνικού λαού για την αποκατάστασή του. Τραγική ειρωνεία οι ταμπέλες που ενημερώνουν ότι η χωματερή έκλεισε, παραπέμποντας για μια ακόμη φορά στην αδιαφορία των αρμοδίων και στην αδυναμία τους να προστατέψουν το περιβάλλον σε μια ευαίσθητη περιοχή, που έχει εξελιχθεί σε εστία μόλυνσης τόσο για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Γιάννουλης όσο και για τον ίδιο τον Πηνειό, με δεδομένο ότι σε κάθε φούσκωμά του παρασέρνει όλα αυτά τα απόβλητα και τα οδηγεί στο ευαίσθητο Δέλτα του ποταμού και στη θάλασσα, περνώντας από προστατευόμενες περιοχές όπως είναι η κοιλάδα των Τεμπών.
Την αγανάκτησή τους για το θέαμα, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα αυτή χωματερή που υποτίθεται ότι έχει αποκατασταθεί, για να μην τιμωρείται η χώρα μας από την Ε.Ε., εξέφρασαν περίοικοι ενώ μέλη της οργάνωσης «πολίτες σε δράση» που άρχισε να δραστηριοποιείται στη Λάρισα το τελευταίο διάστημα έφεραν το θέμα στο προσκήνιο.
Τώρα πλέον είναι χρέος όλων των αρμοδίων να πράξουν τα δέοντα και να υψώσουν τείχος προστασίας τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία ανθρώπων και ζώων που υπάρχουν γύρω από τη μεγάλη αυτή εστία μόλυνσης.
Γ.Δ.Π.

updated ΙΙ

ΣΟΥΦΛΙΑΣ: […] Έχω να πω μόνο τούτο. Βεβαίως το περιβάλλον απασχολεί όλη την ανθρώπινη κοινωνία.

Είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει.

Τελικώς, όμως, πολύ φοβάμαι ότι αποτελεί ένα άλογο στο οποίο πολλοί ανέβηκαν καβάλα για να κερδίσουν δημοσιότητα με υπερβολές και λαϊκισμούς.[…]

από το πηγή Βουλής

Σχόλια
 1. Ο/Η magica λέει:

  οικτρές φωτογραφίες

 2. Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

  αυτή η λίμνη που φαίνεται είναι τα λήμματα από την παρασκευή τυριού από τυροκομικές μονάδες της περιοχής. Μια λίμνη 15 στρεμμάτων από τυρόγαλα…η βρώμα απίστευτη η μόνη αίσθηση που έχεις αντικρίζοντας όλο αυτό είναι να σου ανακατεύετε το στομάχι

 3. Ο/Η ο λελουδιος. λέει:

  ονοματα τωρα!ποιοι ειναι οι δημαρχοι? ονοματεπωνυμα εχουν?ποιες ειναι οι τυροκομικες μοναδες? ονομα εχουν?

 4. Ο/Η harisheiz λέει:

  Τρίτος κόσμος… ίσως τέταρτος. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το καταλάβω ποτέ στην Ελλάδα και τελικά παρόλο που μπορούμε να χρεώσουμε πολλά σε πολιτικά πρόσωπα και σε δημόσιους φορείς (αυτό προφανώς το λέω χωρίς να υπερασπίζομαι αρμοδίους), νομίζω ότι τελικά οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι τους σε μόνιμη βάση. Εγώ που δεν το θέλω αυτό και πιστεύω στην καλλιέργεια της συνείδησης κλπ κλπ, και μιλάω για την «έλλειψη παιδείας» που να καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση, θίγομαι γιατί τελικά πιστεύω ότι αυτό που βλέπω είναι απλά καφρίλα και δεν έχει καμία σχέση με την έλλειψη παιδείας. Την βρώμα και την δυσωδία την αισθάνεται κανείς με το σώμα του, όχι με το μυαλό του!

 5. Ο/Η harisheiz λέει:

  Το πιο χυδαίο δε είναι ότι προφανώς κανείς δεν λέει τίποτα, ή μάλλον ότι επειδή όλοι κάνουν τα ίδια, κανείς δεν λέει τίποτα!

 6. Ονόματα ζητούν οι Ηρωδιάδες. Αλλού τα δίνουμε και γινόμαστε κατίνες, Ας τα δώσουμε και εδώ.

  Οι δήμαρχοι όλων των παραπήνειων δήμων με επικεφαλής τον δήμαρχο τρικάλων κ. Μ. Ταμήλο δυστυχώς συναποφάσισαν την «προστασία» του Πηνειού. Μια από τις ενέργειες ήταν η ίδρυση μιας κάποιας εταιρείας με την επωνυμία ΠΗΝΕΙΟΣ ΑΕ η οποία θα αναλάμβανε εκπόνηση μελετων, εκστρατείες ενημέρωσης, καταγραφή προβλημάτων κλπ. Δεν ξέρω αν και τι έκανε. Σημασία έχει ότι κανείς απο τους προστάτες του Πηνειού δεν δίνει στην ουσία δεκάρα τσακιστή γι’ αυτόν. Απόδειξη, η χωματερή του Δήμου Τρικάλων βρίσκεται ΜΕΣΑ στην κοίτη του Πηνειού, ο βιολογικός καθαρισμός του ίδιου Δήμου υπολειτουργεί, δεκάδες βιοτεχνίες αδιάζουν τα λύματά τους απ’ ευθείας στο ποτάμι, σκουπιδότοποι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο μήκους, φράγματα φτιάχνει ο καθένας όπου θέλει, ο καθένας επίσης αντλεί νερό.

  Τυροκομεία; Το βυτιοφόρο που κατασχέθηκε στην περιοχή της συγκεκριμένης περιοχής ανήκει στην ΧΩΤΟΣ, Στην περιοχή Φαλάνης όπου και η παράνομη χωματερή λειτουργούν τρία ή τέσσερα τυροκομεία. Δήμαρχοι Γιάννουλης κατά την κρίοσιμη περίοδο (τα 2 τελευταία χρόνια): Αράπκουλε, Μαμάκος, Αλαμανης. Πληροφοριακά: το τυρόγαλο σχεδόν όλων των τυροκομείων του νομού καταλήγει απ’ ευθείας στα ποτάμια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s