Γεώργιος Παπανδρέου: «Θα μου το διαλύσετε το κόμμα»

Posted: 17 Ιουνίου 2008 by trianta in Διάβασα, Διαδίκτυο, ΜΜΕ, Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
Ετικέτες: , , , , , , ,

ο Σταύρος Ψυχάρης, απευθυνόμενος σε ένα άρθρο, του 2001, στον «ιστορικό του μέλλοντος» αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες

η πρώτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παρατηρητή και τον ιστορικό του … παρόντος

«Ιστορία πρώτη, Σάββατο μεσημέρι της 15ης Απριλίου 1967, μία εβδομάδα περίπου πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, στο Καστρί, στο σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου

Είμαστε εκεί μια «συντροφιά» δημοσιογράφων (Γ.Καψής, Δ.Μαρούδας, ο Α.Στρατής, ο υπογράφων) και περιμένουμε να αναχωρήσει η «αρμάδα» προς βορράν.

Είμαστε η (φιλική) δημοσιογραφική συνοδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα πραγματοποιήσει προεκλογική περιοδεία στη Λάρισα.

Λίγο πριν από την αναχώρηση βγαίνει στο χολ ο Γεώργιος Παπανδρέου, μας βλέπει και χαμογελώντας, καθώς κοιτάζει ορισμένους από εμάς (δηλαδή από τους άλλους, διότι ο γράφων ήταν νεοσσός της δημοσιογραφίας), λέει: Θα μου το διαλύσετε το κόμμα ο Ανδρέας κι εσείς!..»

την Ένωση Κέντρου, και την τότε Δημοκρατία, κατάφεραν να τη διαλύσουν άλλοι, αλλά ο κος Ψυχάρης νιώθει μάλλον ότι κάτι χρωστά ακόμη

μια που είναι πλέον «κολοσσός» της δημοσιογραφίας βάζει τα δυνατά του να επαληθεύσει την πρόβλεψη του «Γέρου»

δείτε τι έγραφε ο κος Ψυχάρης το 2001

Σχόλια
 1. Ο/Η Kwstas λέει:

  Kalhmera, wrea istoria

 2. Ο/Η trianta λέει:

  @kwstas

  κι εγώ το διασκέδασα ιδιαίτερα διαβαζοντας το 🙂

 3. Ο/Η stefan λέει:

  Εγώ πάλι το βλέπω από μια άλλη σκοπιά. Αυτήν που υλοποίησε ο Ανδρέας … μετά την δικτατορία! Διέλυσε δηλαδή (ή καλύτερα περιφρόνησε) την Ε.Κ. του Γέρου και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.
  Θα προτιμούσα να επαναληφθεί η ιστορία ως προς αυτό (και όχι τώρα, αλλά απο το 2004) και όχι ως προς το τι λέει και γράφει ο Ψυχάρης! Αλλωστε ο τελευταίος … τη δουλειά του έκανε και κάνει …πάντα!

 4. Ο/Η trianta λέει:

  @stefan

  κοίταξε στέφανε, ξέρεις ποια είναι η άποψη μου για «καθαρή αρχή»:

  – δεν με έβρισκε καθόλου αντίθετο πριν από μερικούς μήνες .. στο μεταξύ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγεί ο ΓΑΠ, με συμμετοχή 100δων χιλιάδων πολιτών που προσδοκούν κάτι καλύτερο

  επειδή (νομίζω ότι) έχω την πιο «σωστή» ή και «ορθόδοξη» γνώμη, δε σημαίνει οτι θα την επιβάλλω σε όλους ή στον Πρόεδρο (που έχει ευθύνη) … ΔΙΕΚΔΙΚΩ να ακούγεται η άποψη μου και να μου επιτρέπεται να πείσω, και -μόνο έτσι- να γίνω πλειοψηφία

  οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ έχει βαρίδια ακόμη, αλλά σα να έχουμε πάρει φόρα τώρα τελευταία

  ίδωμεν φίλε

 5. Ο/Η stefan λέει:

  @trianta
  Αντρέα
  1. δεν επιβάλλω σε κανέναν τη γνώμη μου, τη λέω απλά … και όχι τώρα … «εξ απ’ ανέκαθεν» που λένε και στα πρωινάδικα!!!
  2. Ο ΓΑΠ δεν εκλέχτηκε τώρα πρώτη φορά αλλά δεύτερη. Την πρώτη φορά του φώναζαν όλοι «Γιώργο άλλαξε τα όλα» … όχι δεν τα άλλαξε ΟΛΑ (δεν μπορούσε άλλωστε) αλλά δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν τη δεύτερη φορά μας είπε » έμαθα, άλλαξα , αποφάσισα» και αναθαρρήσαμε πάλι όλοι! Και τι μας προκύπτει τώρα? μετά το «όλον» ΠΑΣΟΚ ήρθε το «μόνον» ΠΑΣΟΚ των «αριστεροπρωτοβουλιακών» λοχαγών και λοιπών «υπαξιωματικών».
  3. Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ πλέον βαρίδια … όλο το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαρίδι για τον ΓΑΠ … και η μεγάλη μου απορία, την οποία έχω εδώ και πολύ καιρό, είναι πως δεν το καταλαβαίνει !!!
  όντως … ιδωμεν φίλε… και έχουν να δουν τα ματια μας πολλά ….παρα πολλά!

 6. Ο/Η trianta λέει:

  @stefan

  αν παρακολουθούσες χθες τη συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα θα έβλεπες ότι όλοι οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για συμεμτοχή, για έξοδο από την πολιτική κρίση ΜΕ τον πολίτη, και τα λοιπά

  υιοθέτησαν εκφράσεις, αν όχι ιδέες, που μέχρι πριν ένα χρόνο θα ήταν αδιανόητο να ακούγονται από σημαντικό μέρος του ΠΑΣΟΚ

  έχω την αίσθηση ότι ο διάλογος και οι ενέργειες γι αυτά τα θέματα έχει μπει για τα καλά πλέον στο κίνημα

  για πρώτη φορά χθες είδα να αναγνωρίζεται (κακώς ίσως) σε άρθρο στην Ελευθεροτυπία το αντίπαλο δέος των εκσυγχρονιστών, οι -κατά τον συγγραφέα- «συμμετοχικοδημοκράτες» του ΠΑΣΟΚ !!

  πριν 3 χρόνια ο κος Σκανδαλίδης, ευφυέστατος πολιτικός, ταύτιζε τη συμμετοχική δημοκρατία με ωραίες εκδηλώσεις στις οποίες θα λέει ο κόσμος τη γώμη του … σήμερα, είμαστε αρκετοί στο πεδίο (ακόμη κι αν έχουμε τις διαφορές μας), και έχουν αρχίσει να ψελλίζουν αυτές τις έννοιες και οι Βουλευτές … (μας μένει το «ενδιάμεσο ΠΑΣΟΚ», αλλά αυτό είναι μία γενική πρόκληση έτσι κι αλλιώς)

  δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ διάθεση να εγκαταλείψω τώρα την -όποια- προσπάθεια έκανα, και τους -όποιους- φίλους που γνώρισα τα τελευταία 3 χρόνια, ειδικά τώρα που ο δικός μας διάλογος, γι αυτά τα πράγματα, έχει αρχίσει να γίνεται ΔΗΜΟΣΙΟΣ διάλογος

  γεια σου στεφ

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

 7. Ο/Η stefan λέει:

  @trianta

  Κατ’ αρχήν κανείς δεν εγκαταλείπει, ίσα ίσα, τώρα αρχίζει η πραγματική δράση.

  Από εκεί και πέρα δημόσιο διάλογο – τουλάχιστον εμείς – κάναμε πάντοτε. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάκτυλό μας, δεν κρυβόμαστε και τώρα.

  Όμως οφείλω να πω ότι εγώ δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ τόσο «συμμετοχικό» σήμερα όσο εσύ. Και δεν βλέπω αυτό το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να γίνει πιο συμμετοχικό, πιο ανοιχτό. Αλλεπάλληλες προσπάθειες (και του ΓΑΠ) έπεσαν σε τοίχο.

  Δεν μου λένε τίποτα οι «ατάκες» στη συζήτηση στη Βουλή των βουλευτών. Μιλάνε εκ του ασφαλούς και μπροστά σε κάμερες. Το θέμα είναι να τους ακούσεις τι λένε στους διαδρόμους και στους «παρατρεχάμενους» τους που τα μεταφέρουν και στην περιφέρεια. Αν τα ακούσεις αυτά θα φρίξεις!!!

  Μακάρι να έχω λάθος. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό δεν διαψεύδομαι γαμώτο!

 8. Ο/Η trianta λέει:

  «δεν βλέπω αυτό το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να γίνει πιο συμμετοχικό, πιο ανοιχτό. Αλλεπάλληλες προσπάθειες (και του ΓΑΠ) έπεσαν σε τοίχο»

  να, εδώ είναι που διαφωνούμε Στέφανε .. και πιο ανοικτό / συμμετοχικό μπορεί να γίνει, και οι προσπάθειες -που έπεσαν πράγματι στον τοίχο- φέρνουν μικρά, αλλά διακριτά αποτελέσματα

  «Δεν μου λένε τίποτα οι “ατάκες” στη συζήτηση στη Βουλή των βουλευτών»

  είμαι fan μίας βασικής αρχής του newspeak, από την αντίθετη πλευρά, που λέει χονδρικά ότι η σκέψη επηρεάζεται από το λεξιλόγιο … άπαξ και μπουν αυτές οι έννοιες σε έναν ευρύτερο διάλογο, οφείλουμε να τις αναδείξουμε και να προστατεύσουμε από τον εκφυλισμό τους

  «να τους ακούσεις τι λένε στους διαδρόμους και στους “παρατρεχάμενους” τους»

  ακούω και βλέπω, μικρή αλλά διακριτή, αλλαγή … έχουμε μπροστά μας, όλοι οι έλληνες που ενδιαφέρονται, πολλά χρόνια δουλειάς ακόμη, αλλά i’ll be damned αν δεν αφήσω μία πολύ πιο δημοκρατική κοινωνία στα παιδιά μου

  και, i’ll be damned αν δεν περάσω πολύ καλά (με τα πάνω και τα κάτω) προσπαθώντας με φίλους και συντρόφους

  το ποτήρι είναι μισο-γεμάτο (λιγότερο, αλλά δεν πειράζει)

  ciao

 9. Ο/Η doleros λέει:

  Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή θα παρατηρήσατε ότι οι, λεγόμενοι, Βενιζελικοί Βουλευτές δεν προθυμοποιήθηκαν ιδιαιτέρως να λάβουν το λόγο και να υποστηρίξουν την υπογραφή τους.

  Ούτε και ο ίδιος ο κ. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε καν την ιδιότητά του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, για να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

  Όπως και ο κ. Α. Λοβέρδος που αρνήθηκε να είναι ένας εκ των εισηγητών για το Δημοψήφισμα αν και έτσι είχε οριστεί από την Κ.Ο.

  Αν λοιπόν μια μερίδα των Βουλευτών αποφάσισε (πάλι) να κάνει πάλι «λευκή απεργία» τότε ίσως είναι η ώρα η ρήξη, η όποια ρήξη, να επέλθει και ας λειτουργήσει ως λυδία λίθος.

  Στο κάτω – κάτω το πολιτικό σύστημα έχει πεπερασμένους μηχανισμούς. Κάποτε οι σχηματισμοί εκπληρώνουν τον κύκλο τους και είτε παύουν, είτε μετασχηματίζονται. Γιατί αυτό να είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό; Πολλές φορές από την κρίση επέρχεται κάτι φρέσκο, νέο, δυναμικότερο.

  Προσωπικά πιστεύω (ίσως και ενδόμυχα ελπίζω) ένας πολιτικός με όραμα, ήθος και δύναμη, όπως είναι ο Γ. Παπανδρέου, μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το άχθος της μετάβασης σε μια νέα εποχή.

  Συμφωνώ ότι εισήλθαμε ήδη στη φάση μετασχηματισμού όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, αλλά στόχων, προσανατολισμών, γιατί όχι και ιδεολογιών.

 10. Ο/Η trianta λέει:

  @doleros

  «δεν προθυμοποιήθηκαν ιδιαιτέρως»

  πράγματι 🙂

  «αυτό να είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό;»

  όχι, δεν είναι

  «μετασχηματισμού όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, αλλά στόχων, προσανατολισμών, γιατί όχι και ιδεολογιών»

  συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πάμε για ανάδειξη νέων (στον ευρύτερο δημόσιο χώρο) ιδεολογιών, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να διεκδικηθούν εντός ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος διακυβέρνησης απορρίπτωντας, δια της κομματικής εξουσίας, τα άλλα ‘ρεύματα’, ή δια του δημόσιου διαλόγου και της πειθούς

  γεια χαρά

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

 11. Ο/Η stefan λέει:

  @trianta
  «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» που λέει και ο Λύμπε!!
  και συμπληρώνω εγώ … «κι αν δεν υπάρχουν τις φυτεύουμε… μόνο που πρέπει να προσέξουμε να έχουμε νερό να τις ποτίζουμε»

 12. Ο/Η trianta λέει:

  @stefan

  ναι … από την άλλη νιώθω ότι εφόσον είμαι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που είναι βέβαιοι ότι έχουν δίκιο ( σαν εμένα 🙂 )

  από την άλλη, dum spiro … εσπεριδοειδή και λοιπές πορτοκαλιές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s