γιατί δημοψήφισμα…;

Posted: 12 Ιουνίου 2008 by admin in Παπανδρέου, Πασοκ, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνα.

ολόκληρη η ομιλία εδώ

Γιατί η Δημοκρατία είναι για μας αξία. Και την Ευρώπη που θέλουμε, θα την χτίσουμε με την συμμετοχή του ελληνικού λαού, όχι ερήμην του.

  • Η διεύρυνση της Δημοκρατίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων και της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ βασικό δημοκρατικό στοίχημα για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδος και της Ευρώπης.
  • Στοχεύουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που η ενότητά της βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της. Στοχεύουμε σε μία Ελλάδα της συμμετοχής, με δημοκρατική κυβέρνηση, που νοιάζεται για τον πολίτη, σέβεται τις αγωνίες και τις ελπίδες των Ελλήνων και δεν φοβάται να τους καταστήσει συνδιαμορφωτές της τύχης τους.

  «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί ξεκάθαρη δική μας διαχωριστική γραμμή από τη Δεξιά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αποτελεί και δικό μου πολιτικό στοίχημα. Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι».

  Γιατί η Δημοκρατία πλήττεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

   Το διακύβευμα της Δημοκρατίας γίνεται ακόμα πιο καθοριστικό αυτή τη στιγμή:

   • Τώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί παντού να περιθωριοποιήσει τη συμμετοχή και τη φωνή του Έλληνα πολίτη.
   • Τώρα που υπονομεύει, με κομματισμό και αυθαιρεσία, κάθε θεσμό, από το Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, που έχουν στόχο να προστατεύσουν τον Έλληνα πολίτη από την ακρίβεια και την αυθαιρεσία του κράτους ή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

   Γιατί, επιτέλους, δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες αμφισβητούν θεσμούς και κόμματα, νιώθουν πως δεν ακούγονται, δεν λαμβάνονται υπόψη.

    «Επιτέλους, δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε την τεράστια κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Αν η Ελλάδα δεν ξανακερδίσει τους πολίτες, αν δεν τους πείσει για μια νέα εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, δεν θα ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα μας μπροστά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαού και ιδίως της νέας γενιάς». «Δεν υπάρχει διέξοδος στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας χωρίς την προσφυγή στο λαό, χωρίς την ενδυνάμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του».`«Γι’ αυτό εμείς, το ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε σε κάθε πρόταση που ενισχύει τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, που απαντά στη διαφθορά, που ενισχύει τους θεσμούς και πάνω απ’ όλα τη δημοκρατική συμμετοχή».

    Γιατί ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί σε βάθος και η Συνθήκη πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση.

     • Με το Σύνταγμα της Ευρώπης που, σήμερα, με διαφοροποιήσεις ονομάστηκε Συνθήκη της Λισσαβόνας, γίνονται νέα, αν και όχι αρκετά, βήματα, για μια πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο ισχυρή στον κόσμο Ευρώπη.

     «Έχει αποκοπεί το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης από την νομιμοποιητική δύναμη, που δίνει η συνειδητή και άμεση απόφαση του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα. Ζητάμε να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, γιατί μόνο αυτός έχει τη δύναμη να δώσει πνοή στο ενοποιητικό εγχείρημα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικά βαθιά ενημέρωση και πραγματικός δημόσιος διάλογος. Χρειάζεται ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας μέσα από ένα δημοψήφισμα, είναι η καλύτερη ευκαιρία να ενημερωθεί ο Έλληνας πολίτης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι με τη σωστή ενημέρωση, το σωστό διάλογο, ο Ελληνικός λαός θα δώσει με την συντριπτική του πλειοψηφία τη στήριξή του προς την Συνθήκη».

     Γιατί αυτό υποστηρίζουμε με συνέπεια εδώ και χρόνια.

      «Το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Το ζήτησα ως υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, όταν ήδη από το 2003 παρουσίαζα εδώ, στη Βουλή, την διαπραγμάτευση για τη Συνταγματική Συνθήκη. Το ΠΑΣΟΚ, το αποφάσισε στο Συνέδρίο του, το 2005. Το απαίτησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2005, το ζητά και σήμερα».

      Γιατί όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεξάγει σε κάποια στιγμή δημοψήφισμα για την Ευρώπη.

       «Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεξάγει δημοψήφισμα σε κάποια στιγμή της ευρωπαϊκής τους πορείας: είτε κατά τη φάση της ένταξής τους, είτε για τη Συνθήκη, για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είτε για άλλη κυρωτική διαδικασία αφορούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, ενώ έχει τη δυνατότητα συνταγματικά, δεν το έχει κάνει ούτε κατά την ένταξη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ζητήσει τότε δημοψήφισμα. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση δεν ήθελε, όμως, να συγκρουστεί πολιτειακά με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Κωνσταντίνο Καραμανλή».

       (δηλώσεις Eκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ)

       «Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε όλους ακατανόητη η επιστολή του τέως Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ειδικά εφόσον ο ίδιος έχει το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη και έχει επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού και στη Βουλή.

       Η διαφοροποίηση σ’ αυτή τη συγκυρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του Κινήματος. Ενός Κινήματος, το οποίο οφείλει να δουλεύει συντεταγμένα και με αφοσίωση για όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον πολίτη».

       Σχολιάστε

       Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

       Λογότυπο WordPress.com

       Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

       Φωτογραφία Google

       Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

       Φωτογραφία Twitter

       Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

       Φωτογραφία Facebook

       Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

       Σύνδεση με %s