Τροχονόμος αγωγών ή αποδέκτης ουσιαστικών προνομίων;

Posted: 6 Μαΐου 2008 by admin in Πολιτική
Ετικέτες: , ,

1. Την πολιτική των αγωγών την προώθησαν συστηματικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας επί υπουργίας Σάκη Πεπονή. Άρα δεν θα μπορούσε το Πασοκ να είναι παρά θετικό στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Κάθε πολιτική που διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές, μειώνει την εξάρτηση από έναν εταίρο και εντάσσει την Ελλάδα στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα είναι θετική.

2. Επειδή, όμως, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα και την κοινή γνώμη για τις επιμέρους λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας για τον αγωγό South Stream, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Θέλουμε να ξέρουμε. Τελικά η Ελλάδα είναι τροχονόμος αγωγών ή αποδέκτης ουσιαστικών προνομίων;

3. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

α) Με ποιο τρόπο αυτή η συμφωνία λειτουργεί επ’ωφελεία των εθνικών ενεργειακών αναγκών αυξάνοντας ταυτόχρονα την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών; Γιατί το ζήτημα δεν είναι η Ελλάδα να μετατραπεί απλά και μόνο σε έναν τροχονόμο αγωγών αερίου, αλλά να αντλήσει ουσιαστικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στη μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

β) Ποιες είναι οι θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού (π.χ. θέσεις εργασίας, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη), και πώς θα διασφαλίσουμε ούτως ώστε αυτός ο αγωγός να μην εκφυλιστεί με παρόμοιο τρόπο όπως έγινε και με τους άλλους; Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα είχε αυτήν ακριβώς την τύχη, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να τον εντάξει στρατηγικά σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και της περιφέρειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s