Μπλογκονόμος: οι «διαρροές» συνεχίζονται

Posted: 7 Απριλίου 2008 by admin in Γενικά

Από το blog του Αστέρη Μασούρα το διάβασα το βρήκα ενδιαφέρον και το παραθέτω παρακάτω.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες μας προέκυψαν και νέες «διαρροές», μέσω της εφημερίδας Το Βήμα, για το θέμα της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης των blogs.

Μετά την πρώτη διαρροή σε άρθρο του Ελεύθερου Τύπου, που οδήγησε στην αντίδραση των freebloggers και του digitalrights.gr, και η οποία ουδέποτε διαψεύσθηκε ή επιβεβαιώθηκε επί της ουσίας από την κυβέρνηση, προέκυψε η δεύτερη, σε άρθρο του γνωστού κ. Χιώτη στο Βήμα της Κυριακής της περασμένης εβδομάδας, όπου αναφέρονταν ότι,

Στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: [..]

  • Η πρόβλεψη αυστηρών ποινών για την τιμωρία κάθε είδους ρατσιστικών σχολίων που εκπέμπονται κυρίως από το Διαδίκτυο.[..]
  • Η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα του αδικήματος της προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσω του Διαδικτύου.

Αναφορά, χωρίς παράθεση πηγής, είχε κάνει τότε στο δημοσίευμα και το blog του Αντί.

Ακολουθεί σχολιασμός στην τρίτη διαρροή, από άρθρο με τίτλο «Νομοσχέδιο για τα blogs εν όψει«, που υπογράφει ο Δημήτρης Γαλάνης, στο σημερινό Βήμα της Κυριακής:

Νομοσχέδιο για τους bloggers ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο αφορά τη λειτουργία του Διαδικτύου και ιδιαίτερα τον χώρο των ιστολογίων. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περιλαμβάνει διατάξεις που να άρουν το δικαίωμα της ανωνυμίας στα blogs, αλλά πρόκειται να διευκολύνει τις διαδικασίες αποκάλυψης της ταυτότητας των bloggers.

Και πως θα γίνει αυτό ρε παιδιά, χωρίς να μεταβληθεί το νομικό πλαίσιο, που δεν προβλέπει την άρση του απορρήτου για αδικήματα προσβολής προσωπικότητας; Να υπενθυμίσω εδώ ότι το Σύνταγμα είναι που την επιτρέπει μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων (άρθρο 19).

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε εξαγγείλει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος «για την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο», στο οποίο προβλέπονται διατάξεις για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων των ρατσιστικών σχολίων και την αναζωπύρωση των φυλετικών διαφορών μέσα από δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο.

Α, δηλαδή, μιλάμε για 2 νομοσχέδια που θα αφορούν τα blogs; Το ένα ειδικά, και το άλλο μεταξύ άλλων; Μήπως να αναθεωρήσουμε και το Σύνταγμα με ειδικές προβλέψεις για τα blogs; Και υποάρθρα για αντιμετώπιση των blogspot και WordPress blogs; Και την αρχή της αναλογικότητας να την πάρει το ποτάμι;

Στο  blog του Αστέρη Μασούρα η συνέχεια

Σχετικά: http://www.papandreou.gr

Σχόλια
  1. Υπάρχουν κι άλλα θέματα. Πώς μπορεί να οριστεί τόπος και μέσο αδικήματος όταν είμαστε φιλοξενούμενοι σε αμερικάνικους servers; Δε υπάρχει νομικό θέμα που να ορίζει τον τόπο τέλεσης αξιόποινης πράξης, εκτός αν η ελληνική εισαγγελία απαιτήσει από τις εταιρείες παροχής internet και έπειτα από τη google, wordpress κτλ να αποκαλύψουν το όνομα του δράστη ή το IP του. Γίνεται βέβαια και σήμερα αυτό, αλλά όχι εύκολα από νομική άποψη.

    Ωστόσο, βλέπω θετικά μία δραστική κινητοποίηση ή νέες εξόδους από τα μόνιτόρ μας προς την κοινωνία (σαν τις βραδιές ποίησης ή μέσα από την προβολή ε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές) αν όχι δραστικότερα.

  2. Ο/Η Oneiros λέει:

    Ευχαριστώ για την -διπλή- αναδημοσίευση, Στέφανε, το θέμα χρειάζεται παρακολούθηση. Ψυχολογικές επιχειρήσεις (αγγλιστί, FUD) μου θυμίζουν αυτές οι staged αλληλοαντικρουόμενες διαρροές, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η ωριμότητα στη μπλογκόσφαιρα, τον δημοσιογραφικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο για ψύχραιμη και ουσιαστική αντίδραση, όταν επιτέλους η κυβέρνηση κοινοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της στο θέμα. (Γνώμη μου είναι ότι καλύτερα να το μαζέψουν σιωπηλά’ πολιτικό κόστος θα υπάρξει, και το γνωρίζουν καλά).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s