Έρχεται ο λιγνίτης από την ΔΕΗ

Posted: 5 Φεβρουαρίου 2008 by admin in Περιβάλλον, Πολιτική
Ετικέτες: , , , ,

Τα σχέδια της ΔΕΗ περιέχουν στον σχεδιασμό τους τελικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας. Πριν μερικές μέρες ο Βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.

Η χώρα μας είναι η 2η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και 5η σ’ όλο τον κόσμο.
Πρωτιές που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, την τσέπη μας και το περιβάλλο.

Η ένταση των κλιματικών αλλαγών θα επιβάλει (κατ’ αναλογίαν) αυστηρότερες κυρώσεις στους ρυπαίνοντες και ο λιγνίτης δεν έχει καμία ελπίδα σε μια τέτοια περίπτωση, αφού πρόκειται αντικειμενικώς για το πιο ρυπογόνο καύσιμο.

Και όμως θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που θα χαρακτηρίσει τις ζωές των παιδιών μας τα επόμενα χρόνια

δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΕΗ σε pdf

Ποια είναι η θέση του Δήμου Λάρισας και της Αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα;

Ουσιαστικά η Λάρισα είναι στο σταυροδρόμι ανάμεσα στις δύο μονάδες που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Ποταμιά και στον Αλμυρό. Η μεγάλη μάζα των ρύπων σε σχέση με της κλιματολογικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την Πολή. Βλέπουμε άλλες Πόλεις να ενώνονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται να εφαρμόζουν πλέον οι κάτοικοι των περιοχών όπου η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίων με χρήση λιθάνθρακα.
«Η συμμαχία των 7» ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα περιλαμβάνει 7 δήμους και κοινότητες: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου, Κυριακίου και Αντικύρων Βοιωτίας και Κηρέως Ευβοίας και γίνεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) Ελλάδας.

Τι περιέχει η συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE;

Η συμφωνία προβλέπει ότι δίπλα ακριβώς από τη σημερινή ΔΕΗ, με όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, θα ιδρυθεί μια «νέα ΔΕΗ», δηλαδή μια ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και η ελληνική εταιρεία το 49%. Η νέα ΔΕΗ θα εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά σημεία που κατέχει η σημερινή εταιρεία ανά την Ελλάδα (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λαύριο, Μεγαλόπολη, Κερατσίνι, Κομοτηνή, Καβάλα, υδροηλεκτρικά κέντρα) που είναι και το ασυναγώνιστο ατού της επιχείρησης και δίπλα στις παλαιές μονάδες θα χτίσει καινούργιες
(λιγνιτικές, ανθρακικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές), οι οποίες όμως θα ανήκουν κατ’ απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική RWE που θα έχει το 51% της εταιρείας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Οι συνδικαλιστές τι ρόλο παίζουν;

Ο λύκος φόρεσε την προβιά και διάβηκε την πόρτα του μαντριού… Η συνδικαλιστική ηγεσία πιέζει υπέρ του λιγνίτη και, ω του θαύματος, οι αποφάσεις της διοίκησης-κυβέρνησης για κατασκευή νέας τεράστιας λιγνιτικής μονάδας μοιάζει σαν δώρο. Από κοντά και οι εργαζόμενοι που δικαίως αγωνιούν για το ψωμί τους και για την τύχη της εργασίας τους.

Συμφωνώ με το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το λιγνίτη» που υιοθέτησαν οι εργαζόμενοι αλλά ως προς την έννοια… μακριά τα χέρια από το λιγνίτη. Αφήστε απέξω το λιγνίτη από τα σχέδια.

Αυτό που σήμερα φαίνεται ελκυστική επένδυση για κάποιους θα εξελιχθεί σε έναν οικονομικό εφιάλτη. Κι αν το θέμα ήταν τα οικονομικά ρίσκα κάποιων εταιρειών θα ήταν μικρό το κακό. Εδώ όμως μιλάμε για ένα τεράστιο ρίσκο που παίρνουμε όλοι. Το ρίσκο της αποτυχίας να συγκρατήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο από την Ελευθεροτυπία.

Το δελτίο τύπου του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Φίλιππου Σαχινίδη

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη σε σχέση με το μείζον ζήτημα της προοπτικής αξιοποίησης του κοιτάσματος λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας και φαίνεται ότι δεν γνωρίζει ή αποκρύπτει τα σχέδια της ΔΕΗ» καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Φίλιππος Σαχινίδης, με αφορμή ανακοίνωση της ΔΕΗ προς τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου στην οποία περιλαμβάνεται σαφής αναφορά στην πρόθεση της Εταιρίας για την αξιοποίηση του λιγνίτη της Ελασσόνας.

Ειδικότερα, στην ενημερωτική ανακοίνωση της ΔΕΗ προς τους Έλληνες βουλευτές, που εκδόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008, αναφέρεται: «Υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα και Δράμα)». Η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε «στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιοποίησης, ενημέρωσης και αποσαφήνισης της στρατηγικής της σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα που συνδέονται με το νέο περιβάλλον της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται να αναιρέσει πλήρως τα όσα είχε επισημάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σαχινίδη σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ελασσόνας. Στην από 28/12/2007 απάντησή του ο κ. Καλαφάτης μεταξύ άλλων τόνιζε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης… έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής της Ελασσόνας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα ασφαλώς παραμένει περιουσία του Ελληνικού δημοσίου, δεν έχει μισθωθεί σε καμία εταιρία ούτε υπάρχει σχέδιο προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ και την απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης ο κ. Σαχινίδης δήλωσε:

«Είναι εξόφθαλμη η ανακολουθία που υπάρχει στα λόγια του κ. Καλαφάτη έναντι των όσων αναφέρει η ΔΕΗ για την αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Ελασσόνας. Η αντιπαραβολή τους γεννά ευλόγως ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη της λειτουργούν και επιλέγουν να ενημερώνουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους Έλληνες πολίτες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων μίας ολόκληρης επαρχίας. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αφήνει έκθετο τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τους πολιτικούς του προϊσταμένους και εγείρει μείζον ζήτημα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης στα μάτια των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας».

Σχόλια
  1. Ο/Η Κουγιουμτζόγλου Δημήτριος λέει:

    Αγαπητέ κύριε Παπανώτα,
    συγχαρητήρια για το κατατοπιστικό και αποκαλυπτικό blog σου! Ως Καβαλιώτης, με το λιθάνθρακα να μου χτυπά την πόρτα, αλλά πάνω απ’ όλα ως συνειδητοποιημένος Έλληνας, επικροτώ κείμενα που αποκαλύπτουν τη σαπίλα του συτήματος που μας κυβερνά, σύστημα που προωθεί λύσεις εργοστασίων λιθάνθρακα…Φευ! Δεν πρόκειται να περάσει! Απο τη Μόσχα που βρίσκομαι τώρα παρακολουθώ τη γιγαντωμένη προσπάθεια συμπολιτών μας! Δρώντας ως Πανέλληνες θα κατορθώσουμε να αποτρέψουμε το κακό στην Ελασσόνα, στον Αλμυρό, στην Καβάλα κι όπου αλλού!
    Κουγιουμτζόγλου Δημήτριος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s