Η προστιθέμενη αξία του ελεύθερου λογισμικού

Posted: 4 Φεβρουαρίου 2008 by admin in Γενικά
Ετικέτες: , ,

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επενδύουμε τα λιγότερα χρήματα για γνώση. «Επένδυση στη γνώση» ορίζεται το άθροισμα της δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την παραγωγή λογισμικού. Με βάση αυτό το κριτήριο, καταλαμβάνουμε την προτελευταία θέση ξεπερνώντας μόνο την Πορτογαλία. Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι μοναδικές χώρες μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ που επενδύουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στη γνώση.

Οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Φιλανδία ξεχωρίζουν, καθώς η επένδυση υπερβαίνει το 6%. Ελλάδα και Πορτογαλία είναι τελευταίες και στον ρυθμό αύξησης της επένδυσης.

Το γεγονός ότι πηγαίνουμε… κόντρα στο ρεύμα αποδεικνύεται από έναν ακόμη δείκτη: Εξακολουθούμε να ρίχνουμε χρήματα για την αγορά εξοπλισμού. Με ρυθμό αύξησης 3,8% καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Τα περισσότερα αναπτυγμένα τεχνολογικά κράτη μειώνουν τις επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε να εξασφαλίσουν πόρους για να χρηματοδοτήσουν την επένδυση στη γνώση.

Ερευνα που εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας του ΙΣΤΑΜΕ, προτείνει μια διέξοδο: την επένδυση στο ελεύθερο λογισμικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές:

* Το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να διατίθεται δωρεάν, ωστόσο γύρω από αυτό μπορεί να στηθεί μια καινούρια αγορά. Στο εξωτερικό, λειτουργούν αποδοτικά επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε εταιρείες που χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό. Αλλες εξειδικεύτηκαν στην παραγωγή εξειδικευμένων εφαρμογών κατόπιν ανάθεσης, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που προχώρησαν σε σύναψη συνεργασιών με κατασκευαστές συσκευών τεχνολογίας (hardware) προκειμένου να τους εξασφαλίσουν το απαραίτητο λογισμικό.

* Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι η έλλειψη επιστημόνων εξειδικευμένων στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες, αλλά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αυτοί απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο από αυτό που έχουν σπουδάσει. Η ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καινούρια αγορά και να απορροφήσει το εξειδικευμένο προσωπικό.

**Το ελεύθερο λογισμικό ενδυναμώνει την παραγωγή καινοτομίας, τομέας που η Ελλάδα υστερεί.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το ελεύθερο λογισμικό στις δημόσιες υπηρεσίες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Αυξημένο ενδιαφέρον έχουν δείξει η Ισπανία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες.

www.enet.gr

Η άποψη του κ.Γκέιτς για το ανοιχτό λογισμικό…

Από την συνέντευξη του Γκέιτς στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «απλοϊκός» τρόπος που αντιμετωπίζει το ανοιχτό λογισμικό, διαλέγει απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό μια απλουστευτική προσέγγιση που στην ουσία αμφισβητεί την εθελοντική προσφορά εκατομμυρίων προγραμματιστών από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην ανάπτυξη χιλιάδων εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, πολλές από τις οποίες είναι πολύ καλύτερες από τα προϊόντα της Microsfot ακόμα και στις ειδικές τιμές που προσφερει η Microsfot για τους «άπορους»…

Προφανώς αυτό που θέλει να περάσει είναι, μην συμμετέχετε στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού αφού δεν σας πληρώνει κανένας, είναι παράλογο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας της Microsfot, ότι εάν μια επιχείρηση οποιοσδήποτε από εμάς μάθει να εργάζεται σε μια πλατφόρμα λογισμικού, πχ της Microsfot και
όχι ανοιχτού λογισμικού, διασφαλίζει τα πελώρια κέρδη της Microsfot. Αυτό τον πολύ «έξυπνο» συλλογισμό δέχτηκε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε να κυρωθεί με νόμο μια μονοπωλιακού χαρακτήρα εμπορική συμφωνία που κλειδώνει το εκπαιδευτικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση στα προϊόντα της Microsfot…

Ο κ.Γκέιτς απο το 1976 όταν ακόμα η «Micro-soft» έκανε τα πρώτα της βήματα αναγνώρισε το βασικό πρόβλημα του επιχειρηματικού μοντέλου( η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε στις 3 Φεβρουαρίου του 1976 http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html περιέγραφε πολύ συνοπτικά το πρόβλημα…) ήταν το πως να συλλέγει σε τακτά χρονικά διαστήματα διακαιώματα από τους χρήστες του λογισμικού του, η επιλογή της IBM και οι στρατηγικού χαρακτήρα μονοπωλιακές κινήσεις τις
Microsfot στην συνέχεια του διασφάλισαν το 90% στην παγκόσμιας αγορά προσωπικών υπολογιστών, που σήμερα αριθμεί 1.000.000.000 υπολογιστές, η ελπίδα όλων μας είναι ότι επόμενο δισεκατομμύριο υπολογιστές θαχρησιμοποιεί κατά 90% ανοιχτό λογισμικό και θα κοστίζει 200-500 ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις αλλαγής παραδείγματος είναι ήδη εδώ δείτε το»http://www.karounos.gr/blog/?cat\u003d10

Θ.Καρούνος

Για το ελεύθερο λογισμικό, Ο Γκέιτς και ο αντίλογος

*«Γιατί η Microsoft είναι τόσο πετυχημένη; Επειδή δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει software. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Αυτή η δημιουργική βιομηχανία δεν υπήρχε πριν από τη microsoft. Σ’ αυτή τη λογική καταλαβαίνω το «ανοιχτό». Αν ανοιχτό σημαίνει ότι αυτοί που φτιάχνουν software δεν πρέπει να πληρώνονται, όπως κι αυτοί που γράφουν άρθρα σε μια εφημερίδα να μην πληρώνονται, αυτό μοιάζει παράλογο. Από εκεί και πέρα, η Microsoft έχει διαφορετικές τιμές για φοιτητές και προσφέρει software σε αρκετές επιχειρήσεις»

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=68815560,89520584,83005512,2613640,10385160

Σχόλια
  1. Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε το πέρασμα 70.000 υπολογιστών, που υπάρχουν στις διάφορες υπηρεσίες της, από το λειτουργικό σύστημα Windows XP σε Ubuntu. Η μετάβαση σε Ubuntu κρίθηκε πιο οικονομική από την αντίστοιχη σε Vista. Σύμφωνα με τους Γάλλους, τρεις ήταν οι πιο σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι συντέλεσαν στην απόφαση αυτή :

    α) Η απεξάρτηση της υπηρεσίας από μία εταιρεία και συγκεκριμένα τη Microsoft.

    β) Η δυνατότητα πλήρους ελέγχου και διαμόρφωσης του λειτουργικού συστήματος.

    γ) Η εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν έως και 7 εκατομμύρια € το χρόνο σε σχέση με τη μετάβαση σε Vista.

    Όταν η λογική του κυρίου Αλογοσκούφη, ερχεται σε αντίθεση με ενέργειες χωρών που θεωρούνται ανώτερες τεχνολογικά απο την Ελλάδα δεν μπορείς να σχολιάσεις πολλά. Ο κύριος Γκέιτς βρήκε απάνεμο λιμάνι στην χώρα του παραλόγου και του μη αυτονόητου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s