Τι παίζει με τον λιγνίτη…!!!

Posted: 5 Δεκεμβρίου 2007 by admin in Περιβάλλον, Τοπική αυτοδιοίκηση
Ετικέτες: , , ,

Αφορμή για τον σημερινό ποστ στάθηκε ένα δημοσίευμα από τον συντάκτη της Ελευθερίας Δημήτρη Κατσανάκη για το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας. Το θέμα είναι σοβαρό και θα το έχουμε σε παρακολούθηση για τις εξελίξης. Οι τοπική κοινωνία αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική.

Αναφέρει η εφημερίδα:

Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Σταύρος. Καλαφάτης να άνοιξαν σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή θέμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, για το νομό Λάρισας όμως όχι μόνο δεν υφίσταται θέμα αλλά αντιμετωπίζεται περίπου ως… «casus belli»!

Ενδεικτική είναι η στάση της Νομαρχίας, η οποία σε μια πρωτόγνωρη ανακοίνωσή της διαψεύδει την επιχειρηματολογία του υφυπουργού δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επιχείρηση εξόρυξης του λιγνίτη.

«Εκφράζουμε την έκπληξη μας για τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Καλαφάτη σχετικά με τη δήθεν συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ενώ επιχειρείται και η αποδόμηση του βασικού επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι δήθεν η αξιοποίηση θα είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας αντιπαρατάσσοντας την αντίληψη ότι «στη σημερινή εποχή δεν είναι τα πάντα οικονομία αλλά προέχει το ζήτημα του περιβάλλοντος…».

Η αντίδραση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δεν συνηθίζει να σχολιάζει -δυσμενώς- απόψεις κυβερνητικών παραγόντων στη Βουλή, υπήρξε άμεση καθώς η Νομαρχιακή Αρχή συμμερίζεται απόλυτα την εκφρασθείσα κατηγορηματική αντίθεση των φορέων της επαρχίας Ελασσόνας εξαιτίας των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, που θα προκύψουν για την περιοχή από μια πιθανή αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη -προβλήματα που ο κ. Κατσαρός γνωρίζει άριστα εξαιτίας της θητείας του στη Νομαρχία Κοζάνης.

Ωστόσο η ανακοίνωση με τη σαφή στάση έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης προτιμήθηκε από μια άμεση δήλωση του νομάρχη ώστε να κρατήσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης δεδομένης της δέσμευσης του κ. Καλαφάτη ότι «πριν την όποια εξέλιξη θα έχουν λόγο και άποψη οι φορείς».

Η ανακοίνωση της Νομαρχίας

«Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας με αφορμή τη συζήτηση του θέματος του λιγνίτη της επαρχίας Ελασσόνας στη Βουλή, αισθάνεται χρέος να δηλώσει για μια ακόμη φορά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή της στο ζήτημα αυτό.

Όπως έχουμε επισημάνει και κατά το παρελθόν, ο νομός Λάρισας είναι ήδη πολύ επιβαρημένος περιβαλλοντικά ώστε να αντέξει μια δραστηριότητα, όπως αυτή της εξόρυξης των επιφανειακών κοιτασμάτων λιγνίτη. Μια τέτοια δραστηριότητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της επαρχίας Ελασσόνας, της γειτονικής επαρχίας Τυρνάβου, αλλά ακόμη και των κατοίκων της πόλης της Λάρισας.

Και στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση.

Εκφράζουμε την έκπληξή μας για τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Καλαφάτη σχετικά με τη δήθεν συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό. Από πού προκύπτει άραγε αυτό; Δεν υπάρχει ούτε μια επίσημη τοποθέτηση από συλλογικό φορέα της περιοχής που να συναινεί. Μεμονωμένες απόψεις υπέρ της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν αναιρούν την αντίθεση που υπάρχει στη μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα αυτό.

Είναι κατανοητό ότι φορείς όπως η ΔΕΗ, το υπ. Ανάπτυξης και άλλοι να βλέπουν θετικά το θέμα πιεζόμενοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Όμως, οφείλουν να κατανοήσουν ότι στη σημερινή εποχή, δεν είναι τα πάντα οικονομία. Προέχει το ζήτημα του περιβάλλοντος, προέχει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα καθαρό νομό.

Ειδικά για την επαρχία Ελασσόνας, όπου καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες ήπιας και οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης, για ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σκέψεις αξιοποίησης του λιγνίτη, δεν μπορεί καν να συζητηθούν.

Η Νομαρχιακή Αρχή -και ιδιαίτερα ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός -που έχοντας διατελέσει νομάρχης Κοζάνης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του λιγνίτη- επισημαίνει ότι η εξόρυξη, η μεταφορά και η καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων λιγνίτη δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και θα σηματοδοτήσει το τέλος της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και άλλων δράσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το μέλλον της επαρχίας Ελασσόνας πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα, προσεκτικό σχεδιασμό και συναίνεση και η Νομαρχιακή Αρχή κινείται με γνώμονα αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης στη βουλή:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης):

[…Πρώτον, το κοίτασμα της Βεύης αξιοποιείται από το 1935. Η τελευταία μίσθωση του δημοσίου προς ιδιωτική εταιρεία εξέπεσε το 2003. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκ νέου μίσθωση του κοιτάσματος, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών και απομένει η κατακύρωση στον πλειοδότη. Όμορο προς το παραπάνω κοίτασμα έχει παραχωρηθεί στη Δ.Ε.Η. Η Δ.Ε.Η. έχει διακόψει την εξόρυξη, καθώς αναμένει την κατακύρωση του αποτελέσματος στο νέο μισθωτή, ώστε να επιτευχθεί η ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Δεύτερον, είναι γνωστό ότι στο υπέδαφος της Ελασσόνας υπάρχουν βεβαιωμένα σημαντικής αξίας λιγνιτικά αποθέματα. Και είναι γνωστό ότι από το 1997 οι τοπικοί παράγοντες ζητούν την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το μόνο δεδομένο είναι ότι υπάρχει στην περιοχή μια σημαντική πηγή πλούτου και σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να μελετάμε την πιθανή αξιοποίηση αυτού του πλούτου πρώτα απ’ όλα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Τρίτον, δεν υπάρχει απ’ όσο γνωρίζω κανένα αίτημα εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη…]

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

[…Βέβαια, σχέδιο για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, δεν το ανακοινώνετε. Είναι κρυφό. Σχέδιο όμως για τις αυξήσεις υπάρχει. Γι’ αυτό ανακοινώθηκαν και για το 2008 και για το 2009. Εκεί έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο.
Σας έκανα μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, κύριε Υπουργέ. Σκέφτεστε να αξιοποιήσετε τα στερεά καύσιμα για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος; Βέβαια, είπατε ότι δεν υπάρχει αίτημα. Σκέφτεστε να υποβάλλετε εσείς αίτημα σε ξένες εταιρείες, για να αξιοποιήσουν αυτήν τη μορφή της ενέργειας, να τη φέρουν στην Ελλάδα χωρίς να παίρνετε υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Επίσης, υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελασσόνα που είναι πάρα πολύ καλά. Σκέφτεστε να τα αξιοποιήσετε; Έχετε προχωρήσει; Θα ενημερώσετε τους τοπικούς φορείς; Διότι οι τοπικοί φορείς, εξ όσων γνωρίζω ως Βουλευτής του Νομού Λάρισας, είναι αντίθετοι στην αξιοποίηση αυτής της μορφής ενέργειας. Ή τέλος πάντων, εάν εσείς έχετε άλλη ενημέρωση, γιατί δεν έρχεστε στην Ελασσόνα να κάνετε μια πλήρη ενημέρωση; Σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι διαδικασίες; Δεν ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γερμανική εταιρεία αυτό το ζήτημα; Και αν ετέθη, σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι συζητήσεις;
Θέλουμε πολύ καθαρές και συγκεκριμένες απαντήσεις, κύριε Υπουργέ, σε αυτά τα ζητήματα….]

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης):

Περισσότερο σαφής δεν μπορώ να είμαι, όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι της τοποθέτησής σας. Δεν έχει υπογραφεί κανένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Δ.Ε.Η. και τη γερμανική εταιρεία και άρα, δεν υπάρχει κανένα αίτημα για λιθανθρακικές μονάδες. Αυτό για να είμαι εντελώς σαφής.
Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα της Ελασσόνας, σας ανέφερα προηγουμένως ότι ήταν ένα ζήτημα, το οποίο το έβλεπαν θετικά οι κάτοικοι τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις που υπήρχαν από το 1997 και μετά. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται και θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη των τοπικών φορέων για οποιαδήποτε επένδυση. Έχουν και λόγο και άποψη, όσον αφορά το πρώτο θέμα το οποίο θέσατε.
Σχετικά:

Greenpeace

Το τέλος του λιγνίτη και το πέρασμα σε μια νέα ενεργειακή εποχή

Η ιστοσελίδα της ιδιαίτερα δραστήριας Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης φιλοξενείται στο Γραφείο Διασύνδεσης των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει στοιχεία για το οικολογικό πρόβλημα όλων των νομών της περιφέρειας, με ειδική, φυσικά, αναφορά στις συνέπειες των λιγνιτωρυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών.

http://career.teikoz.gr/oiko/index.htm

http://www.enet.gr

http://www.iospress.gr

ΛΙΓΝΙΤΗΣ DUTY FREE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s