Είδαμε τις τελευταίες βδομάδες να παίζεται το σενάριο Πασοκ + Συν για μια κεντροαριστερή συνεργασία. Τρία ιστορικά στελέχη ο κ. Λαλιώτης, ο Λ. Κύρκος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησαν για την ανάγκη σχηματισμού πολυκομματικών κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς. Και τα τρία πρόσωπα υποστήριξαν την συνεργασία Πασοκ ΣΥΡΙΖΑ αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα. Και οι τρείς αναφορές δίνουν ένα μήνυμα στον Γιώργο Α. Παπανδρέου να κάνει μια υπέρβαση και να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Το άνοιγμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου με την δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση. Όπως και οι τρείς προτάσεις κοινής πορείας που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος. Ακόμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ένα μεγάλο κομμάτι του Πασοκ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά την συνεργασία.

Ένα νέο κίνημα για να δημιουργηθεί πρέπει να βρεθούν σημεία συνάντησης. Δεν μιλάω για απορρόφηση του Συνασπισμού από το Πασοκ αλλά για μια συνάντηση ουσιαστική να καταβληθούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί το σημείο της σύγκλισης. Η συνάντηση των δύο δυνάμεων μπορεί να εμπνεύσει πάλι την κοινωνία και να βγάλει τον κόσμο από τα σπίτια του και να κάνει την απογοήτευση αισιοδοξία και να δημιουργήσει ένα νέο ξεκίνημα. Είναι δυνατόν να μην συζητά σήμερα η αριστερά με τους σοσιαλιστές;

Οι πρωτοβουλίες διαλόγου δεν πρέπει να μείνουν σε επίπεδο κορυφής αλλά να περάσουν και σε κύτταρα διαλόγου σε τοπικό επίπεδο με την μορφή συνεργασιών -Λάρισα, Λαρισαίων Πόλις – Ενωτική Πρωτοβουλία για Αυτοδιοίκηση- και σε άλλες περιοχές.

Λαλιώτης 

«Ο δικομματισμός πέθανε, ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων συνεργασίας». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η θέση του Κώστα Λαλιώτη που μιλάει για «πολυκομματική κυβερνώσα κεντροαριστερά».
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=18.11.2007,id=30533784,38305304,74691224

Κύρκος 

«Και αυτό το καινούργιο – το λέω χρόνια – δεν μπορεί να είναι παρά η διαμόρφωση ενός νέου σχήματος μέσα στο οποίο θα μπορέσουν τα δύο ρεύματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου να συνυπάρξουν, να αλληλοτροφοδοτηθούν, να αλληλογνωριστούν». (Λεωνίδας Κύρκος) https://papanotas.wordpress.com/2007/11/26/kirkos/

Κωνσταντόπουλος 

Κατά τη γνώμη τουΝίκου Κωνσταντόπουλου, οι δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται πολιτικά με λογικές και πρακτικές οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν από 30 χρόνια, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια κυριαρχία της Ν.Δ. Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι πώς θα συγκροτηθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, η οποία θα ανταποκρίνεται στο μετασχηματισμό της κοινωνίας. Γι’ αυτό χρειάζονται πολλά, εκείνο που λείπει όμως είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ λείπει και η κοινή δράση. http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16374

Ανδρουλάκης 

* Γράψατε ότι η «επιστροφή στις ρίζες» και η «αριστερή στροφή» μπορεί να οδηγήσουν «στη χώρα του τίποτα».

– Το έδαφος έχει μετακινηθεί. Η αριστερά τοποθεσία στην οποία πρέπει να μετακινηθούμε δεν υπάρχει έτοιμη. Πρέπει να αναδημιουργήσουμε τη δική «μας» αριστερά και το δικό μας «κέντρο», δηλαδή το νέο κεντρικό πεδίο για την ανασύνθεση της δημοκρατικής αριστεράς και κεντροαριστεράς με το άρωμα του 21ου αιώνα.

* Ο Λ. Κύρκος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος προτείνουν συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις;

– Πιστεύω βαθύτερα μέσα μου, όπως και πριν από 17 χρόνια, στον κοκκινοπράσινο «αστερισμό». Μπορούμε να ξεκινήσουμε εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και στην πορεία θα ωριμάζουμε και στο πεδίο της γενικότερης προγραμματικής σύγκλισης.

* Τι πρέπει ν’ αφήσει πίσω του το ΠΑΣΟΚ και τι να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου;

– Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερβεί τον κυβερνητισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ το φόβο της εναλλακτικής λύσης και της κυβερνητικής προοπτικής στο πεδίο που από κοινού έχουμε επιλέξει, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνέντευξή Μίμη Ανδρουλάκη στην http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=7891495

Σχόλια
 1. Ο/Η Sofia Angelara λέει:

  «Μπορούμε να ξεκινήσουμε εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και στην πορεία θα ωριμάζουμε και στο πεδίο της γενικότερης προγραμματικής σύγκλισης.»

  Καλά….. Με τον Γ. Παπανδρέου που διαλέξατε, έξυπνοι, περιμένετε να τον δείτε να ωριμάζει…. και να ωριμάζει…..και να ωριμάζει. Μια ζωή θα ωριμάζει αυτός ο άνθρωπος! Πότε θα καταλάβετε οτι: Δεν μπορεί….. Δεν πείθει…… Δεν νικάει.

 2. Στέφανε, για να γίνουν κινήσεις σύγκλισεις πρέπει να υπάρξουν δυο προυποθέσεις. Η πρώτη είναι, ο Αλαβάνος πρίν αποχωρήσει απο την προεδρία να θέλει να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.
  Αν δεν θελήσει να το πράξει, τότε θα πρέπει να περιμένουμε την εκλογή νέου προέδρου, ελπίζωντας οτι θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και οχι κάποιος που θα θελήσει να κλείσει το ΣΥΡΙΖΑ στα στεγανά του. Ίδωμεν…

 3. Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

  Στέφανε εξαιρετικό το κείμενο και μάλλον ρηχά τα 2 προηγούμενα σχόλια. Για την Σοφία θα απαντήσω ότι η πολιτική δεν δημιουργείται από «φωτισμένους» αλλά από εμάς. Αυτό και το νόημα του δημόσιου διαλόγου από τα blogs. καλοί οι αφορισμοί αλλά θα ήθελα να ακούσω και από εσένα και από άλλους πολιτικές θέσεις για το αύριο.
  Για τον σύντροφο Παπαχατζή, επίσης θεωρώ ότι ούτε στο χέρι του Αλαβάνου βρίσκεται η πρωτοβουλία αλλά σε εμάς. Η ρητορική του Προέδρου δεν είναι αρκετή…Όπως λέεει και ο Στέφανος αναμένουμε τον Πρόεδρο να πάρει πρωτοβουλίες. Και εμείς όλοι μας με τους φίλους μας που δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ ας ξεκινήσουμε τον διάλογο όπου μπορούμε. Κοινές θέσεις υπάρχουν, αλλά συμφωνώ με το κείμενο του Μίμη Ανδρουλάκη. Κινούμαστε προς έναν νέο τόπο, που θα τον βρούμε ίσως σύντομα και ίσως όχι.

 4. Ο/Η Venator λέει:

  Πιστεύεις πραγματικά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με τον Συνασπισμο μετά την νεοκομμουνιστική-λαικίστικη μετάλλαξη που υπέστει με τον Αλαβανο και την συνέχεια που εξασφαλίζει το Alexis Tsipras,μια trendy Παπαρήγα με παντελόνια?
  Αν η αριστερή στροφή σημαίνει ότι θα κάνει ο Γιώργος αντιπολίτευση τύπου Αλαβάνου-Παπαρήγα και το ΠΑΣΟΚ θα καταντήσει σαν την συντηριτική και αρτηριοσκληρωτική αριστερά καλύτερα να μην κατέβει καθόλου στις εκλογές.
  Στην Αγγλία,Ισπανία,Πορτογαλία και πρόσφατα Αυστραλία οι σοσιαλδημοκράτες νίκησαν γιατί έπεισαν ότι πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό και όχι γιατί εκαναν αριστερες στροφές.

 5. Ο/Η grammateas λέει:

  Πιστεύω ότι η συζήτηση περί συνεργασίας των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να θέτει το ζήτημα και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάθετος, είναι η αποδοχή της ήττας του Κινήματος με όρους πλειοψηφίας μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να κερδίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού που μας είχε ψηφίσει και τότε δεν θα έχουμε καμιά ανάγκη τις δοξασίες του Λαλιώτη και του Κύρκου…

 6. Ο/Η roidis λέει:

  συγνώμη δια την επέμβασην…

  αλλά αν το Πασόκ σήμερα είχε μεγάλο λαϊκό ρεύμα δεν θα σκεφτόταν καν τη ιδέα συνεργασίας με κανέναν και κανένα «σενάριο» δεν θα υπήρχε στον αέρα να βολιδοσκοπεί, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κανένας επίσης (ο Λαλιώτης βλέπει μακριά) από το Πασόκ δεν θα δήλωνε ότι ο «Ο δικομματισμός πέθανε, ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων συνεργασίας».

  Πικρή η αλήθεια, αλλά αυτή είναι.

 7. Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

  Αν και πιστεύω ακράδαντα ότι το ζήτημα να θες να κυβερνήσεις για να εφαρμόσεις τη πολιτική σου είναι μέγα, παρόλα αυτά δεν είναι πάντα και το πρωτεύον. Ειδικά στη παρούσα συγκυρία ακόμα και αν κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση με ένα ποσοστό της τάξης του 42-43% και 155 βουλευτές θα μπορύσε να κάνει τις τομές που θέλει;
  Η πολιτική δεν είναι ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπυ που κινείται στο κερδίζω χάνω ή ακόμα και στην ισοπαλία. Η σχέση με την αριστερά δεν είναι σχέση αντίπαλου πια. Είναι σχέση συνεργασίας και εξεύρεσης λύσεων. Το αριστερό κίνημα χάνει συνολικά. Και ναι θα προτιμούσα ένα ΠΑΣΟΚ μη κυβερνητικό αλλά με μάχες που θα κέρδιζε καθημερινά.
  Στην εποχή μας πια τα κόμματα δεν είναι το μόνα ενεργούμενα στην πολιτική και ευτυχώς..Άρα οι επιθυμούντες απλώς μια κυβερνητική πλειοψηφία ας πάνε στο καλό και εκεί που θέλουν. Εδώ η συζήτηση δεν είναι περί αυτού. Αλλά περί ευρύτερης πλειοψηφιάς ρευμάτων και της ανεύρεσης λύσεων σε αδιέξοδα (που δεν έχουν πια κομματικό χρώμα…)

 8. Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

  @sofia

  Σοφία μου καλημέρα το να απαξιώνεις έναν άνθρωπο δεν είναι σωστό οι εκλογές για πρόεδρο του Πασοκ τελείωσε τώρα πρέπει όλοι μαζί να το πάμε μπροστά. Άλλωστε το αναφέρεις και στο προφίλ σου «Μου αρέσει που έχω το δικαίωμα μέσω του διαλόγου και της ψήφου να αποφασίζω για το καλό της χώρας μου. » Κάνε λοιπόν αυτό που λες.

  @Παναγιώτης

  Φίλε Πάνο ο Αλαβάνος έκανε προτάσεις στο Πασοκ για κοινή δράση στα θέματα: «Την υπεράσπιση του άρθρου 16, το κλείσιμο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ, τη στήριξη των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.»

  @Venator

  Η συνεργασία σε ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης θεωρώ ότι και εφικτό είναι αλλά και παράλληλα θα απέδιδε και αρκετά οφέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέλει να μείνει με το ποσοστό που έχει αλλά ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του θέλει την σύγκλιση. Αυτό φοβάται και η ΝΔ και έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποκλείοντας την συνεργασία κομμάτων.

  @grammateas

  Και ο Λαλιώτης και ο Κύρκος αλλά και αρκετοί άλλοι άρχισαν να βλέπουν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και πρέπει να δρομολογηθεί, να αφήσουμε πίσω αρτηριοσκληρωτικές απόψεις του παρελθόντος.

  @roidis

  είσαι ευπρόσδεκτος φίλε Ροίδη
  ίσως και να έχεις δίκαιο αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «αν»
  η σημερινή κατάσταση το επιβάλλει. H συνεργασία των δύο και όχι μόνο σε ένα επίπεδο προγραμματική σύγκλισης πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει διάλογος για την συνεργασία, να βρεθούμε να αλλάξουμε πέντε ιδέες αν ξεκινήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση θα βρεθεί τρόπος επικοινωνίας και στην κορυφή.

 9. […] που όλοι οι μεγάλοι και οι “πρώην” του ΣΥΡΙΖΑ πχ.Κυρκος -Κωνσταντοπουλος  τρέχουν να κουβεντιάσουν με το ΠΑΣΟΚ και να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s