Η «Ζούγκλα» του Μάκη έγινε ΖΟΥΓΚΛΑ πραγματική

Posted: 18 Νοεμβρίου 2007 by admin in Ανοιχτό κόμμα, Παπανδρέου, Πολιτική, Συμμετοχική δημοκρατία

Της προάλλες ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην εκπομπή του «Ζούγκλα» ασχολήθηκε πάλι με της εκλογές στο Πασοκ στις 11/11. Θεωρώ απαράδεκτη την τακτική του Μάκη και των εκπομπών του, ο εξευτελισμός των μεταναστών που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Πασοκ.

Η πολιτική συμμετοχή των μεταναστών είναι δικαίωμα. Είναι δικαίωμα, να συμμετέχουν στη χώρα, είναι δικαίωμα, να συμμετέχουν πολιτικά. Για τους Έλληνες, είναι ανάγκη. Για να φτιάξουμε μαζί μια κοινωνία πιο δίκαιη, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, πιο ανοιχτή στο διαφορετικό και πιο σίγουρη. Που να μπορεί να αγκαλιάζει το διαφορετικό, να αξιοποιεί το διαφορετικό, να μην το φοβάται, αλλά να το κάνει δύναμη. Διότι με τη διαφορετικότητα των, με την κουλτούρα των, με τις δικές τους σκέψεις, κάνουν πιο πλούσια την Ελλάδα.

[…Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή στην ψηφοφορία των μεταναστών, που αξιοποίησαν την ευκαιρία να διδαχτούν και να μας διδάξουν δημοκρατία, μέσα από την πράξη της δημοκρατικής τους συμμετοχής στην εσωκομματική μας διαδικασία.
Για πολλούς από αυτούς τους μετανάστες, ίσως να ήταν η πρώτη γεύση μιας πραγματικής δημοκρατικής πράξης. Για όλους μας, ήταν ακόμα ένα βήμα στην πολιτική και κοινωνική τους ένταξη στη χώρα μας, στην κοινωνία μας, στο γκρέμισμα των τειχών και των αποκλεισμών, που καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις ακροδεξιές αντιλήψεις και τις κοινωνικές εντάσεις. Οι μετανάστες αποτελούν το μεγάλο μέρος μιας νέας εργατικής τάξης και τα παιδιά τους είναι οι αυριανοί συμπολίτες μας.
Θέλω εδώ, απλώς να διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα, από άρθρο του Γκαζμέντ Καπλάνι για την διαδικασία, όπως την είδε ο ίδιος:

«Ένας άνθρωπος που δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίζει, ενώ ζει επί χρόνια ή έχει γεννηθεί εδώ, νιώθει κοινωνικά εξόριστος. Σε κάποιο εκλογικό κέντρο, μου ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, κάποιος μετανάστης δάκρυσε επειδή ήταν η πρώτη φορά που του δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσει στην Ελλάδα.
Έστω και στις εκλογές ενός κόμματος, για κάποιον που θεωρεί το δικαίωμα της ψήφου ως αυτονόητο, η εικόνα αυτή ίσως του φανεί πέρα για πέρα δακρύβρεχτη, σαπουνόπερα. Είναι όμως δάκρυα ανθρώπων, που διψούν για ένταξη στη νέα τους πατρίδα. Δεν είναι ένα φολκλορικό στιγμιότυπο, ούτε μια εξωτική εικόνα, μεταφέρουν ελπίδα, πόνο και φόβο και μεταφέρουν ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: Τα παιδιά μας θα ζουν σε μια κοινωνία ισότιμων πολιτών, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, ή σε μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο»;
Και τελειώνει με υστερόγραφο: «Μια και τελευταίως ακούμε συχνά για την ανάγκη αριστερής στροφής του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι πιο αριστερό από το να δώσεις φωνή σε αυτούς που δεν έχουνε; Αυτό σημαίνει, έμπρακτα, αριστερά του 21ου αιώνα, γιατί υπάρχει και μια άλλη αριστερή στροφή, εκείνη στη λίθινη εποχή»….]

Κατάλαβες κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλε ότι οι αξίες δεν είναι αυτά που θέλεις να προβάλεις μέσα από τις εκπομπές σου αλλά η πραγματική ζωή και αυτή εσύ και οι συνεργάτες σου την έχουν πεταμένη στα σκουπίδια για να κάνουν μερικά νούμερα παραπάνω. Με τα διάφορα θέματα που ασχολήθηκαν οι εκπομπές σου κατά καιρούς διαπιστώνουμε ότι συνεχίζουν να παίζουν τα θέματα που πουλάνε μερικά τα έχετε κάνει γαργάρα σε πιο βωμό δεν ξέρω.

Σχετικά:

www.papandreou.gr 

http://www.papandreou.gr 

http://gazikapllani.blogspot.com

http://thelonapo.blogspot.com

Σχόλια
 1. Ο/Η στέλιος λέει:

  Οι εμετικοί δημοσιογραφίσκοι δεν μπορούν να καταλάβουν το εξής: 1ον, ότι ούτε ένα ολόκληρο οργανωμένο κράτος με το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορούσε να ελέγξει τις διπλοψηφίες μέχρι πριν 3-4 χρόνια, οπότε και έγινε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η μηχανογράφησή τους. ακόμη ακι σήμερα, όποιος είναι νομικός και έκανε δικαστικός αντιπρόσωπος, βλέπει στους εκλογικούς καταλόγους, δίπλα σε κάποια ονόματα, την ένδειξη «Δ», δηλ. διπλοεγγεγραμμένος. 2ον, αν οι διπλοψηφίες στις εσωκομματικές εκλογές ήταν τόσες πολλές, πρώτος πρώτος θα έθετε το ζήτημα ο Βαγγελάκης, πολύ δε περισσότερο που οι επιτελείς του είχαν ήδη προετοιμάσει το κλίμα για τέτοιες αμφισβητήσεις. Δεν τόλμησε ΚΑΝ να το ισχυριστεί. 3ον, στις ίδιες του τις εκπομπές ο (μπλιαχ) Μάκης είχε βγάλει το θέμα με τους αδικαιολόγητα πολλούς σταυρούς σε ορισμένους βουλευτές της Β’ Αθηνών. Ούτε η Δέλτα Πληροφορική, ούτε το ΥΠΕΣ, ούτε ο Παυλόπουλος, ούτε η Εισαγγελία, ούτε ο Βουλγαράκης, ούτε η κυβέρνηση έδωσαν καμμία εξήγηση για το τί έγινε και ασ επρόκειτο για ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές, και εγκαλείται το ΠΑΣΟΚ διότι σε μία ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ του διαδικασία με οργανωτικά προβλήματα, δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος, εντοπίστηκαν κάποια τέτοια κρούσματα? Τί λέτε ρε παληκάρια, πού τα βρήκατε αυτά γραμμένα? Κανείς μας δεν έχει λόγο να δικαιολογήσει σε εσάς τίποτε. καθαρίστε πρώτα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να ζητήσετε λογαριασμό από τα δικά μας.

 2. Ο/Η grammateas λέει:

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ; ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΤΙΜΗΤΕΣ? ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΗΡΘΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΧΡΩΜΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ.ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ? ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ? ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΑΝ ΚΟΠΑΔΙ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΕΔΕΙΞΑΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ… ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΣΑΜΕ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ? ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

 3. Ο/Η Under Const-Action λέει:

  Με το δεδομένο, ότι αντικείμενα της πολιτικής που εφαρμόζονται, είναι οι πολίτες ενός κράτους, ανεξάρτητα από καταγωγή ή υπηκοότητα, είναι άμεση ανάγκη στην κατεύθυνση της περιεκτικής δημοκρατίας, η θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για τους μετανάστες.
  Δυστυχώς, κάποιοι έσπευσαν να θεσπίσουν δικαίωμα ψήφου για τους εκτός Ελλάδας ομογενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους, ούτε ζουν εδώ, ούτε υφίστανται τις ‘μεταρρυθμίσεις’ στην πλάτη τους.
  Σε μια σύγχρονη δημοκρατία, δεν χωρούν σύνορα, δε χωρούν διαχωρισμοί.
  ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΩΡΑ.

 4. Ο/Η underinformation λέει:

  Η μανία της ενασχόλησης σας με τους λαθραίως βιούντες στην ελλάδα αν είχε διοχετευθεί στα προβλήματα του ελληνικού λαού θα είχε να προσφερει και κάτι.
  Εχετε κάνει το κομμα που έλεγε οτι η ελλάδα ανήκει στους ελληνες ένα κόμμα μιγάδων που ασχολούνται με οτι αποφέρει προγραμματα δράσεων απο την εε με αποτέλεσμα να επαγγελματοποιείται ένας εσμός χαραμοφάηδων.
  Εδω δεν βλεπουμε ουτε μιση καταγγελία για τους τραπεζιτες και τους άλλους μεγαλοσχημους μιζαδορους αλλα συνέχεια το πρόγραμμα εχει θέματα μετανάστευσης και ρατσισμού.
  Στο τέλος θα πιστεψουμε οτι είμαστε οι κακοί που βασανίζουμε τους λαούς όλου του κόσμου.
  Αλήθεια τι θέλουν απο την ελλαδα ολοι αυτοί που ερχονται εδω?

 5. Ο/Η underinformation λέει:

  Και τους βάλατε στη σειρά να ψηφίσουν για πρόεδρο.
  Ουτε καλα καλα την γλωσσα δεν ξερουν και ξερουν τι θα ψηφισουν.
  Σε λίγο θα φωνάξετε και τους εσκιμωους και τους πολυνησιους για να βγαλετε πρόεδρο.
  Δεν βγάζετε προεδρο της σοσιαλιστικής διεθνους βγαζετε προεδρο ενος «ελληνικου»?κόμματος όπως το καταντησατε….

 6. Ο/Η NdN λέει:

  Καλημέρα,

  Για να συνεισφέρω και εγώ στη συζήτηση θα αναφέρω και το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Στην Αγγλία με το εγκαθίσταται κάπoιος πρέπει να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας, η οποία πιστοποιείται μέσω του συμβολαίου που υπογράφει στο σπίτι (σε περίπτωση που φιλοξενείται από άλλον μπορεί να πιστοποιηθεί από το συμβόλαιο που υπογράφει από την εταιρία που εργάζεται). ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Όταν μου ήρθε χαρτί στο σπίτι που με ειδοποιούσε να κάνω register μέσω του διαδικτύου για να δηλώσω τα στοιχεία μου και να γραφτώ στους εκλογικούς καταλόγους τα έχασα. Σκέφτηκα ότι στη χώρα μου βασανίζουν μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα, εκδίδουν γυναίκες που πέρασαν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και έχουν τους περισσότερους να δουλεύουν ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας. Εδώ έχω δικαίωμα ψήφου, δουλεύω 40αρο και πληρώνομαι υπορωρίες. Τουλάχιστον ας κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που είδαν στην Ελλάδα την «γη της επαγγελίας». Ας το κάνουμε εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε αριστεροί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s