Τιμή και ευχές για… Νόμπελ στον Δημ. Νανόπουλο

Posted: 23 Οκτωβρίου 2007 by admin in Γενικά

«ΜΑΓΕΨΕ» ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ

Με την ευχή όλων των Λαρισαίων να φέρει στην Ελλάδα το ύψιστο βραβείο Νόμπελ Φυσικής, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Γεώργιο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη στη λογοτεχνία και την ποίηση, ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, ακαδημαϊκός, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Δημήτρης Νανόπουλος τιμήθηκε χθες το βράδυ με το μετάλλιο της Λάρισας.

Το αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα ήταν ασφυκτικά γεμάτο από τις τοπικές αρχές, ανθρώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, απλούς πολίτες αλλά και φοιτητές, που έσπευσαν να τιμήσουν αλλά και να ακούσουν από κοντά τον λαμπρό, διεθνούς φήμης, Έλληνα επιστήμονα.

Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους παρευρεθέντες αλλά ο δήμαρχος Λαρισαίων έσπευσε να υπενθυμίσει την απόφαση της Δημοτικής αρχής να χρησιμοποιεί τη Δημοτική Πινακοθήκη όταν αποφασίζει να βραβεύσει επώνυμους πολίτες της χώρας και «ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν ανήκει σε μια πόλη αλλά σε ολόκληρο το έθνος, γι΄ αυτό τον τιμούμε εδώ σ΄ αυτό το χώρο… » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακούλης.

Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

Εμφανώς συγκινημένος ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την τιμή που του επιφύλαξε η Λάρισα και μπροστά σε ένα διψασμένο για γνώση και μάθηση ακροατήριο εξέφρασε τις απόψεις του για τα τελευταία επιτεύγματα στη μοντέρνα κοσμογονία –μια έννοια που έχει ως στόχο να δώσει επιστημονική ερμηνεία στο σύμπαν.

Χρησιμοποιώντας τη θεωρία της σχετικότητας, που διατύπωσε ο Αϊνστάιν ως επέκταση της θεωρίας του Νεύτωνα, ο ομιλητής επιχείρησε να δώσει πληροφορίες για την αποτύπωση της εικόνας του σύμπαντος από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, μια ιστορία 13,7 δις χρόνων.

«Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας σήμερα μπορούμε να μετράμε ό,τι πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε…» είπε χαρακτηριστικά αναλύοντας τρόπους και τεχνικές για να πάει ο άνθρωπος πίσω στο χρόνο και να εξετάσει την εξέλιξη του σύμπαντος. Αναφερόμενος σε έννοιες όπως ο διαχωρισμός της ύλης από την ακτινοβολία, το ταξίδι στα χώρο και τον χρόνο αλλά και σε συμπεράσματα όπως αυτή περί της διαστολής του σύμπαντος για πάντα ο κ. Νανόπουλος μάγεψε το ακροατήριό του υποστηρίζοντας την ανάγκη να εκλαϊκευτεί η γνώση και να περάσει από τα στενά πλαίσια της επιστήμης στον απλό άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s