Διχασμένες οι γνώμες στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του 42% στις δημοτικές εκλογές

Posted: 5 Οκτωβρίου 2007 by admin in Τοπική αυτοδιοίκηση

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στους νομούς Χαλκιδικής και Πιερίας και στους δήμους Ζωγράφου και Χολαργού Αττικής, Σκοπέλου Μαγνησίας και Αροανίας Αχαΐας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμούν προσφυγές υποψηφίων στις περιφέρειες αυτές με τις οποίες αμφισβητείται η συνταγματικότητα του εκλογικού μέτρου βάσει του οποίου αναδεικνύονται νομάρχες και δήμαρχοι την πρώτη Κυριακή εφόσον αποσπάσουν ποσοστό 42% του εκλογικού σώματος.

Oι γνώμες των δικαστών του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι διχασμένες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα

Μια σύνθεση του Τμήματος σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με οριακή πλειοψηφία έχει κρίνει ως τώρα ότι το 42% είναι συνταγματικώς ορθό. Ειδικότερα η σύνθεση αυτή έχει ταχθεί υπέρ της απόλυτης συνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό μέτρο του 42% εκφράζει τη συνταγματική επιταγή για την κατοχύρωση της ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης και κυριαρχίας του εκλογικού σώματος και ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να καθιερώνει εκλογικό μέτρο ανάδειξης των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντιθέτως μια άλλη, δεύτερη σύνθεση, και πάλι με οριακή πλειοψηφία, έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι το εκλογικό μέτρο του 42% είναι αντισυνταγματικό, άρα το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί για οριστική κρίση στην Oλομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Oι δικαστές που έχουν ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ανάδειξης νομαρχών και δημάρχων την πρώτη Κυριακή των εκλογών με ποσοστό 42% παραβιάζει απολύτως την «ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας» που επιτάσσει το άρθρο 52 του Συντάγματος. Ακόμη κρίνουν ότι παραβιάζεται η αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και υποβαθμίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση των εκπροσώπων των Oργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Oι σύμβουλοι της Επικρατείας των δύο συνθέσεων, με πρόεδρο τον κ. Γ.Σταυρόπουλο, θα πραγματοποιήσουν επιπλέον διασκέψεις για το θέμα αυτό, κατά τις οποίες και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μπορεί το ίδιο Τμήμα να εκδώσει αντίθετες μεταξύ τους αποφάσεις. Πάντως η ημερομηνία των επομένων διασκέψεων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη από τον κ. Σταυρόπουλο.

Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το 42%, έστω και από τη μία σύνθεση του Γ΄ Τμήματος, τον τελικό λόγο θα έχει η Oλομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Αν η Oλομέλεια ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του 42%, τότε σε εκείνους τους Oργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους έχουν κατατεθεί προσφυγές, θα οριστούν επαναληπτικές εκλογές. Η απόφαση της Oλομέλειας θα αποτελέσει δεδικασμένο, οπότε θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος 3434/2006 για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στους OΤΑ.

 www.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s