Θέλουν εξουσία για την εξουσία!

Posted: 27 Σεπτεμβρίου 2007 by admin in Παπανδρέου, Πολιτική
Ετικέτες: , , , ,

O Γιώργος Α. Παπανδρέου με την χθεσινή του κίνηση έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει το Πασοκ εν λευκώ.
Η ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα περιείχε κριτική προς όλους και για όλα, με τον τρόπο αυτό έδωσε το στίγμα των προθέσεων του κάνοντας σαφές προς όλους όσους “θέλουν εξουσία για την εξουσία” ότι δεν μπορούν να χειραγωγούν το Πασοκ.

Η όλη στάση του Γ. Α. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αποδεικνύει δημοκρατική ευαισθησία και φέρνει στην επιφάνεια την απόφαση ενός ανθρώπου που σταυρώνεται καθημερινά να προχωρήσει.

Ακούγονται από χθες φήμες ότι ο Παπανδρέου θέλει να διασπάσει το Πασοκ πιστεύω ότι είναι λόγια μιας φτηνής προεκλογικής καμπάνιας. Μερικοί λένε για την εκβιαστική κίνηση του Γ. Α. Παπανδρέου και για πιο λόγο το έκανε – έχεις την υποστήριξη μας – ξεχνάμε το εκβιαστικό δίλλημα του 1996 από τον κ. Σημίτη που ενώ ήταν Πρωθυπουργός ζήτησε και την προεδρία του κόμματος και αν δεν την έπαιρνε θα υπέβαλε παραίτηση από Πρωθυπουργός.

Ο ΓΑΠ διαπίστωσε όλη την βδομάδα που πέρασε να αμφισβητείται σε όλα τα ΜΜΕ γι’ αυτό και ζήτησε την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Πώς να αντιμετωπίσει τις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης όταν στα παράθυρα των ΜΜΕ λέγεται από βουλευτές ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

Αν ήθελε να υφαρπάξει ψήφους -Βενιζέλος – δεν θα έβαζε κάλπη. Δεν ήξερε από πριν το αποτέλεσμα μπορεί να ήτανε αρνητικό για το πρόσωπο του. Και ο ίδιος -Βενιζέλος- προσπάθησε να υφαρπάξει την ηγεσία το πρώτο βράδυ των εκλογών και μάλιστα την ώρα της ήττας.

Η πρωτοβουλία αύτη ξεκαθάρισε το τοπίο εμπιστοσύνης ότι αφορά το πρόσωπό του. Ο ΓΑΠ προσπάθησε να σώσει την ενότητα του κόμματος, η οποία ήταν πλασματική. Στην ομιλία του αναφέρε ότι δεν έκανε τις ριζοσπαστικές κινήσεις που έπρεπε ενώ λειτούργησαν εσωτερικά στο Πασοκ δυνάμεις που ήταν οι διαχειριστές της ήττας το 2004. (ο Σημίτης δεν θέλει να κριθεί το 2004 γατί αν κριθεί θα έχει πρόβλημα).

Αυτές οι δυνάμεις προσπάθησαν να τον πάνε προς τα πίσω. Αυτές οι δυνάμεις είναι που διακατέχονται από έναν έντονο κυβερνητισμό, αυτές οι δυνάμεις είναι που βρίσκονται σήμερα απέναντι από τον ΓΑΠ.

Τα 3 τελευταία χρόνια ο ΓΑΠ στρογγύλευε τα πράγματα και δεχόταν κριτική. Τώρα που βγαίνει μπροστά εξακολουθούν να του κάνουν κριτική.

Η διαπίστωση είναι τελικά ότι το Πασοκ πάσχει από κυβερνητισμό, αυτό απεδείχθη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δημοκρατικές πλειοψηφίες πάνω σε κοινωνικά διλλήματα και με συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες ώστε να δημιουργηθέι μια να αλλαγή κοινωνική και πολιτική.

Σχόλια
 1. Ο/Η SimonSays λέει:

  Η διαφορά με τον Σημίτη του 1996 ήταν ότι ακολούθησε την αντίστροφη πορεία από τον Γιώργο σχετικά με την διεκδίκηση της αρχηγείας. Δηλαδή -αν θυμάμαι σωστά- εξελέγη πρωθυπουργός από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν παραιτήθηκε ο Ανδρέας χωρίς να έχει προηγηθεί η εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου. Όταν έγινε το συνέδριο έπραξε τολμηρά ζητώντας όπως λες την αρχηγεία ύπο την απειλή παραίτησης. Όπως είχε πει τότε ο Γιαννόπουλος, σωστά έπραξε γιατί αν έχανε την αρχηγεία θα είχε το στίγμα του «πρωθυπουργού της μειοψηφίας». Προσωπική μου άποψη ότι ήταν μια τολμηρή αλλά αναγκαία κίνηση.

  Αντίθετα ο Γιώργος έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος από το κόμμα και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ.

  Για εμένα η διαφορά είναι στο ότι το συνέδριο του 1996 ήταν ένα προγραμματισμένο γεγονός που είχε σκοπό την εκλογή προέδρου ενώ η κίνηση του Γιώργου προς τα έξω βγήκε σαν κάτι αιφνιδιαστικό και πρόχειρο.

  -Simon @ atheoi.ORG

 2. Ο/Η Stefanos N. Papanotas λέει:

  Αυτό που ήθελε ο ΓΑΠ ήταν να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του ως Προέδρου του Κινήματος μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου.
  Δεν ζήτησε να παρθεί η απόφαση για το ποιόν επιθυμούν ως μελλοντικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
  Και το ζήτησε γιατί υπήρχε από πολλά στελέχη μια διγλωσσία σε σχέση με αυτά που λένε στα κομματικά όργανα και αυτά που δηλώνουν ή διαρρέουν στα ΜΜΕ. Η διγλωσσία αυτή είχε δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα αποδυνάμωνε το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη ΝΔ στην κρίσιμη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s