Από Δευτέρα με «Βενιζέλο»

Posted: 22 Σεπτεμβρίου 2007 by admin in Πολιτική

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές (στις 12 Σεπτεμβρίου) εκδοτικά συγκροτήματα (σε άμεση ή έμμεση διασύνδεση με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους) που είχαν προεξοφλήσει την ήττα του ΠΑΣΟΚ, διαβάζοντας και τις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις, έγκαιρα λάμβαναν θέση μάχης ως προς το αύριο του κινήματος και το νέο αρχηγό του.

Τότε το ελλείπον παιγνιόχαρτο ήταν το ποσοστό της διαφοράς της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έντονα απασχολούσε για την επιλογή του timing ως προς την εκδήλωση των συντονισμένων κινήσεων στο εσωτερικό πεδίο του ηττημένου ΠΑΣΟΚ και της προβολής τους από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

«Από Δευτέρα με Βενιζέλο»

Μιντιάρχης με παρελθόν ισχυρής παρέμβασης στα ΠΑΣΟΚικά δρώμενα, χωρίς συστολή και χωρίς περιστροφές δήλωνε: «Από τη Δευτέρα είμαστε με τον Βενιζέλο, ο Παπανδρέου κάηκε». Περιέγραφε δε απροκάλυπτα μια διαβούλευση (άτυπη και εξωθεσμική) με στόχο τη χειραγώγηση των εξελίξεων της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ.

Διαβούλευση, στην οποία εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με επιφανείς συντελεστές τους, είχαν εκδώσει και την «ετυμηγορία» ότι ο Γιώργος πρέπει να φύγει και ο Βενιζέλος να αναλάβει τα ηνία.

Η «προνοητική» αυτή στάση των ποικιλώνυμων συμφερόντων (σε κάποιες περιπτώσεις και αλληλοσπαρασσόμενων) δεν αναγνώριζε ασφαλώς τα πλεονεκτήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι του ηττημένου εκλογικά Γ. Παπανδρέου. Λάμβανε θέση για τους όρους διακυβέρνησης, μετά το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και για την περίπτωση που η σκυτάλη θα περάσει στο ΠΑΣΟΚ.

Το σύστημα, πάντως, δεν έχασε χρόνο. Δεν περίμενε ούτε μέχρι τη Δευτέρα. Μόλις καταγράφηκε το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και πριν αρχίσει η διακαναλική αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου από τον Ευάγγ. Βενιζέλο και σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο εκδότης της «Αυριανής» και μεγαλομέτοχος του Alter και άλλων μέσων ενημέρωσης άστραψε και βρόντηξε.

Είχε να εμφανιστεί στην τηλεόραση από την περίοδο της αντιδικίας του με τον Δημήτρη Κοντομηνά και την Κυριακή έδωσε το σύνθημα. Ο κ. Γ. Κουρής ζήτησε να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, να αφήσει το ΠΑΣΟΚ σε ικανότερους, όπως ο Ευάγγ. Βενιζέλος, γιατί, όπως ισχυρίζεται, θα βλέπουν με κιάλια τον Καραμανλή. Μάλιστα, ο κ. Κουρής διάνθισε την παρέμβασή του και με το επιχείρημα ότι τώρα πρέπει να αρχίσει το ξήλωμα της οικογενειοκρατίας.

Η εφημερίδα του, που το είχε επιχειρήσει με σύνθημα το γκρέμισμα του καραμανλισμού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υποστηρίζει απλώς τον νυν πρωθυπουργό, τον νουθετεί και δημόσια με συχνές υποδείξεις για τις κακοτοπιές… και για «τα λαμόγια που δρουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, φθείροντάς την».

Πάντως, το παρασκήνιο γύρω από τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό ήταν γνωστό σε ευρύ κύκλο στελεχών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κάποια από αυτά είχαν αποπειραθεί να εκμαιεύσουν από τον Γ. Παπανδρέου την εκτίμησή του ή να αποσπάσουν πληροφόρηση για το πώς θα διαχειριστεί την επερχόμενη κρίση, έμεναν χωρίς απάντηση.

Προεκλογική αποστασιοποίηση

Η προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε συνδυασμό με την κινούμενη άμμο, που απ’ έξω μπολιαζόταν με το κλίμα ήττας που κυριαρχούσε, κινητοποίησε πολλούς υποψιασμένους στο ΠΑΣΟΚ. Ομως, ούτε τότε αντέδρασε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε σιωπηλά την προεκλογική αποστασιοποίηση από τον «μνηστήρα» Ευάγγ. Βενιζέλο, παρά τις πληροφορίες που διακινούντο και από το περιβάλλον του «ανθύπατού του» και πρώτου εκλεγέντα στη Β’ Αθηνών Α. Λοβέρδου.

Από το στενό περίγυρο της Χαριλάου Τρικούπη, κάποιοι συνειδητοποίησαν το βράδυ των εκλογών, και πριν ο Ευάγγ. Βενιζέλος μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το γάντι της μονομαχίας που του πέταξε ο διεκδικητής της θέσης του προέδρου του κινήματος.

Σχέδιο διαγγέλματος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου ένα σχέδιο διαγγέλματος, που ο ίδιος είχε συντάξει και στο οποίο περιλαμβάνεται αφ’ ενός η ανάληψη της ευθύνης της ήττας του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφ’ ετέρου μια δήλωση παραίτησής του από την ηγεσία του κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σχέδιο Βενιζέλου και επέλεξε ο ίδιος να διαμορφώσει την ομιλία του, μετά την οποία δρομολογήθηκαν εξελίξεις που κατά κανέναν τρόπο δεν προεξοφλούν περίπατο Βενιζέλου προς την ηγεσία.

Ηδη στη βάση του ΠΑΣΟΚ, μετά το σοκ της ήττας, στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου εκδηλώνεται μια συσπείρωση.

Eλευθεροτυπία

Σχόλια
 1. Ο/Η πρεζα tv λέει:

  Εαν ενα κομμα το κυβερνουν εκδοτες και επιχειρηματιες,τοτε γιατι να το ψηφισει ο λαος;;;

 2. Ο/Η ac λέει:

  Το έγραψα και στο Ιστολογιο του Μίμη Ανδρουλάκη,
  γνωρίζω αρκετούς που την Κυριακή ψηφίσαν Παπανδρέου και την Δευτέρα, αναθεμάτιζαν την ώρα και την στιγμή που τους βγήκε Βενιζέλος.

 3. Ο/Η despina λέει:

  ακόμα δεν εχω καταλάβει, και θα πάρει ομολογουμένως καιρό, το εαν ο Τύπος υπέπεσε σε σφάλματα, μικρά και μεγάλα, το αρκετό τελευταίο διάστημα, τα οποία με τούμπες και με την ποσότητα -τον πλουραλισμό- των ειδήσεων προσπαθεί να ξεπεράσει και να κάνει να ξεχαστούν,
  ή εαν το σχέδιο και οι όποιες σκοπιμότητες εκτελέστηκαν και εκτελούνται κανονικά.
  ειλικρινά, δεν εχω καταλάβει την στάση του Τύπου τις τελευταίες μέρες.
  Θέλω όμως να πιστευω οτι υπέπεσε σε σφάλματα τα οποια θα πληρώσει.
  κι όσο περνάει ο καιρός το πιστευω όλο και περισσότερο.
  όλοι κάνουνε λάθη.

  βρίσκω ιδιαίτερα σοβαρή και συγκεκριμένη (επιτέλους!) την τοποθέτηση – προσέγγιση του κ. παπανδρέου σχετικά με τους λόγους ,τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ήττα του 04 αλλά και την πρόσφατη. πολύ σοβαρή (επίσης επιτέλους) βρήκα και την την αναφορά οτι «Έκανα λάθος που δεν επέτρεψα να γίνει κριτική στην περίοδο πριν από το 2004»
  γενικά θέλω να πιστευω οτι (επιτέλους) ο κ. παπανδρέου πιστευει σε αυτά που λέει κι εχει πιστέψει οτι (επιτέλους..) πρέπει να τα υπηρετήσει.
  για να δούμε, θα ήθελα τουλάχιστο να δω, πως μπορεί με την νέα αυτή στάση ο κ. παπανδρέου να λειτουργήσει (σ)το κόμμα του, και πως να λειτουργήσει το κόμμα του στην κοινωνία.

 4. Ο/Η THEODORE λέει:

  Ποιός είναι ο μιντιάρχης?Αν δεν πείς όνομα είσαι απλά συκοφάντης.
  Αλλωστε κι εσύ όπως κι εγώ,το διαβάσαμε πρίν από εδώ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.Ετσι δεν ειναι?Λέγε,λέγε όλο και κάτι θα μείνει ε?
  Μόνο που η πρακτική αυτή ξέρεις δεν ονομάζεται σοσιαλιστική,αλλά εθνικοσοσιαλιστική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s